tisdag 20 augusti 2013

"... skönt att än en gång vara bland isen."

Titel: "... skönt att än en gång vara bland isen."
Språk: Svenska
Författare: Anders Larsson
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 173 sidor
Baksidetext: Intressena för polarområdena har gamla anor och i den svenska historien finns en rad namnkunniga personer på området som t.ex. Nordostpassagens besegrare A.E. Nordenskiöld och ballongfararen S.A. Andrée. Deras expeditioner genomfördes under den senare delen av 1800-talet och rönte på sin tid stor internationell uppmärksamhet. Av ekonomiska och politiska skäl var dock betydande förändringar på gång och åren efter sekelskiftet 1900 skedde en nedtrappning av det svenska engagemanget i polarområdena.
     Tidigare hade besättningarna på svenska polarforskningsfartyg huvudsakligen bestått av folk från flottan eller av norska fångstmän vilka hyrdes in för ändamålet. I och med att antalet svenska expeditioner minskades försvann därmed många möjligheter för unga och äventyrslystna svenska sjömän att delta i den här typen av resor till outforskade områden. Ett alternativ blev då att erbjuda sina tjänster till polarforskare från andra länder.
     Detta är bakgrunden till de händelser som skildras i denna bok, nämligen sjöbefälen Ralph Bergendahls och Johan Menanders deltagande i olika polarexpeditioner åren runt förra sekelskiftet. Med hjälp av dagböcker, brev och tidningsartiklar får vi följa de båda männen på deras äventyr både i Arktis och Antarktis och här tecknas bilden av en mindre känd del av svensk polarhistoria.



Ber om ursäkt för den enormt stora bilden. Men jag lyckas inte justera den...
Min kommentar: Det här är ännu en bok om ett par "okända" personer som varit vid Nord- och Sydpolen. För jag hade då aldrig hört talas om Ralph Bergendahl eller Johan Menander. I den här boken får vi följa dessa herrar och deras polaräventyr genom just dagboksanteckningar, tidningsurklipp och annat material.

Det var tyvärr ingen bok som jag blev helt fast i, utan det blev mest "skumläst". Men jag vet att en av dem (el båda?) var på en expedition som var ytterst nära att hitta Andréexpeditionen 1897-1898 nån gång, men pga dåligt väder inte gick iland på Vitön... Och var det inte Johan Menander som med skeppet/båten "Frithiof" var med i den svenska räddningsexpeditionen i letandet efter Nordenskiöld och hans kompanjoner som inte hörts av i tid?. Var det inte han så var det ju Bergendahl! =)

Fast visst var det lite spännande ändå att läsa om deras äventyr, även om jag som sagt aldrig någonsin hört talas om dem tidigare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar