onsdag 14 augusti 2013

Desse högre latituder

Titel: Desse högre latituder
Språk: Svenska
Författare: John E. Persson
Utgivningsår: 2003
Antal sidor: 158 sidor
Baksidetext: Det fanns en tid, långt innan trådlös kommunikation och satellitnavigering var uppfunna, då oförvägna svenska vetenskapsmän utforskade vita fläckar i Arktis. Till sin hjälp hade de skickliga, men oftast anonyma, sjöfarare som med enkel navigeringsutrustning, utan tillförlitliga sjökort och väderprognoser lyckades föra expeditionsfartygen genom polarisen.
     Detta är berättelsen om göteborgskaptenen Emil Nilssons resor i polarfarvatten mellan åren 1877 och 1898. Den bygger i första hand på noteringar i skeppsdagböcker och andra dokument av kaptenens hand, kompletterade med citat ur medresenärernas skildringar.
     Desse högre latituder handlar om ett skeppsbrott, följt av en övervintring på ett vrak i Sibiriska farvatten i mörker och arktisk kyla och med hot om myteri, samt om en mer framgångsrik färd till Grönland med A.E. Nordenskiöld, sökandet efter den bortflugne Andrée och historiens första kringsegling av Spetsbergen.


Min kommentar: Det finns några böcker till försäljning på jobbet som jag helt ärligt undrar varför vi har dem. Det här är en sådan bok. Inget ont om boken i sig, den är välskriven, och i sig ganska intressant. Men, som sagt vem köper en sån här bok? Nu tycker jag det är intressant att få följa med en okänd person, som faktiskt gör ett minst lika viktigt jobb, om inte viktigare jobb, än polarhjältarna Nordenskiöld, Nansen och allt vad de heter. Men, jag tror helt ärligt att böcker om polarhjältarna är mer lättsålda! Men, vill man nu veta mer om personerna bakom hjältarna, så är det här en bra bok. Och den är som jag skrev i början välskriven och intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar