lördag 10 augusti 2013

Ett solvarv i Gränna 1971

Titel: Ett solvarv i Gränna 1971
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1971
Antal sidor: 50 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Hittade äntligen den här upplagan, på biblioteket i Jönköping. Jag har liksom inte tänkt på att man kanske har solvarven även på den bibblan!

I 1971 års upplaga av Ett solvarv i Gränna kan vi läsa om Gränna åren före och efter stadsblivandet, om Aranäs gård - från dess första tid, Brahetiden, reduktionen och den stora eldsvådan. Artikeln tar även upp några av de som bott och verkat på gården, släkten Wemans tid och de sista torparna.

I själva artikeln Ett solvarv i Gränna kan man bland annat läsa att följande skedde under 1970:
(Januari) Vintervädret, som började redan i november, fortsatte och under mer än tre månader inträffade endast ett dygnslångt töväder. Vättern frös till is den 23 januari och blev helt isfri först den 26 april. Is låg kvar i Gränna hamn till i mitten av maj. Så sent som den 5 april inträffade ett kraftigt yrväder, som medförde glashala vägar, trafikhinder och isolering av gårdar under fyra dygn.

(Februari) Eldsvådor. Vid en häftig brand ödelades skräddarmästare Harry Linds bostadshus i Uppgränna, varvid allt lösöre förstördes. - I april eldhärjades det enda kvarvarande bostadshuset vid Vätterstranden av Mellby by, en obebodd 1700-talsbyggnad.

(April) Konseljbeslut fattades den 17 april om sammanläggning av Gränna stad med elva andra kommunala enheter till Jönköpings kommun från den 1 jan.

Ny kyrkorgel invigdes i Gränna kyrka, en Hammarbergsorgel som kostat 325.000 kronor och torde vara en av de förnämligaste kyrkorglarna på svenska landsbygden.

Gyllene Uttern öppnades i ny regi. Svenska Esso AB har inköpt anläggningen av friherre Rolf von Otter. Gyllene Uttern skall i fortsättningen hållas öppen dygnet runt och utbyggas till konferenshotell. Esso lät samtidigt bygga en ny servicestation med kafeteria vid Galgen, vilken anläggning öppnades vid midsommar.

(Maj) Grännaskolan blev genom riksdagsbeslut godkänd som riksinternat, vilket innebar ökat kraftigt statligt inflytande men samtidigt trygghet för skolans fortbestånd och utveckling.

(Juni) Ny kursgård invigdes av Frälsningsarméns scoutverksamhet i Högaberg vid Öresrum.

(Juli) Semestervädret blev dåligt med köld och regn, vilket starkt påverkade besöksfrekvensen på Grännaskolan och trafiken till Visingsö. Antalet tält under juli minskade med 900. Söndagen den 20 juli, festspelssöndagen på Visingsö, bjöd på vackert väder och massinvasion. Augustivädret var bättre och hjälpte upp julisiffrorna.

Framtidsvyer: En särskild kommitté föreslog omdaning av Gränna torg för en kostnad av cirka 500.000 kr och uppsnyggning av Gränna hamnplan för cirka 1 milj kr. Förslag framlades om sportcentrum väster om stadskärnan med gymnastikhus, idrottsplats, badbassänger m. m., kostnadsberäknat till 7 milj. Endast en detalj kunde genomföras före årets slut: nya trappor från Brahegatan till torget, kostnad 15.000 kr.

(Augusti) Ribbagården försåldes av källarmästare Lauritz Madsen till Grännaskolan. Anläggningen upphörde som öppen restaurang och blir i fortsättningen bespisningslokaler  och konferenshotell.

(November) Vintern gjorde sitt inträde. Två hårda knäppar med 20 gr kallt och snöstorm. Den våta hösten medförde att skörd av säd och potatis inte helt hunnit avslutas.

(December) Eld. Den 18 december eldhärjades ett bostadshus i Hövik. Två veckor tidigare brann en lastbil med 11 ton linnevaror på landsvägen vid Uppgränna.

Det här var en alldeles lagom tjock "Solvarvet". Ok, några sidor till hade jag nog orkat läsa, men dagens Solvarv är i mitt tycke och smak för tjocka. De är inte direkt så att man tar och läser den på en kväll längre! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar