Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2003
Antal sidor: 152 sidor
Baksidetext: -
Årets upplaga har i alla fall temat "trädgård", och man har försökt spegla Grännas odlingar av frukt, bär, grönsaker och herrgårdsparker. Vi kan läsa en historisk översikt över trädgårdsodling i Gränna socken, om Per Brahe d.y:s trädgårdsideal, om Gränna rödpäron, Gränna plantskola, trädgårdsmästerier, tobaksodling, parken på Östanå och Aranäs gård... Det här temat tyckte jag faktiskt var rätt så kul att läsa om. Jag är inte så vidare värst hemma på vad gäller blommor, buskar, örter och träd och så. Men, samtidigt så älskar jag att gå omkring i en park och titta på alla planteringar!
I årskrönikan för 2002 kan man bland annat läsa följande:
Gränna får ett nytt museum i mars. Ett bokmärkesmuseum öppnas nämligen i en fastighet på Sjögatan. Det är Ulla Björkman och hennes dotter Therese som tidigare drivit museet i Horred som nu flyttar delar av museet till Gränna.
Gränna har fått egen jazzklubb! Klubben har valt sin styrelse och har massor av idéer om spisaraftnar, konserter och samarbete med andra klubbar och naturligtvis med Gränna Musikfrämjande.
Hamnkrogen, en mycket populär Grännakrog, som drivs av krögarparet Pelle och Monica Bergström, blev totalförstörd i en häftig brand i april. Detta skedde bara någon dag efter att man öppnat inför säsongen. Restaurangen var dessutom helt nyrenoverad. Brandmännen hade ingen chans att klara byggnaden utan fick istället inrikta sig på att rädda intilliggande hus. Förhoppningsvis kommer restaurangen, och rökeriet som också skadades, att återuppbyggas.
En metallåda som bland annat innehöll namnen på Andréemuseets personal, Hembygdsföreningens 90-årsskrift och en så kallad såkaka av vete grävdes omsorgsfullt ner av museichefen Håkan Jorikson intill ena väggen på nya kulturgården. Detta som något för eftervärlden att förhoppningsvis hitta!
Ett gemensamt fiskekort för fiskevårdsområdena för Bunn, Ören och Kvarnsjöarna har planerats under ett och halvt års tid av styrelseledamöterna i de olika fiskevårdsområdena. Kortet har tagits fram av Magnus Landberg och Erik Holmberg. Hela sjösystemet har en yta på 2000 hektar och det finns gott om fisk, abborre, gädda och gös, och i Ören även röding.
Andréeutställningen invigs i Grenna Kulturgård. Detta är en helt nyframtagen utställning om Andréexpeditionen på en yta tre gånger så stor som tidigare. Torstein Landström har varit artistisk formgivare och scenograf och byggt utställningen i samarbete med Udo Hoffman, Kjell Sigby och Mikael Karlsson, alla tre anställda på museet.
Gränna torg, som bland annat fått en helt ny, stor och breddad trappa mot Brahegatan invigdes i slutet av maj. Det var musikunderhållning och invigningstal. Per Brahe (Leif Wetterö) deltog också.
Butiken på landet och Louise Grapengiesser på Bunnströms gård hade under söndag besök av Jörgen Martinsson från TV-programmet Antikrundan. Hit kunde man komma för att få sina föremål värderade av Martinsson, som tog emot i det iordningsställda brygghuset i anslutning till butiken.
Elisabeth och Andreas Bengtsson bjuder gästfritt flanörer på Brahegatan att besöka den fantastiska rosenträdgård som de anlagt. Denna sommar sägs rosorna vara vackrare än någonsin...
Fest i Grevskapet inleddes extra festligt på grund av (fast helt ärligt, visst ska det väl ändå vara tack vare...) det är 350 år sedan Per Brahe grundade Gränna. Från de tre Braheslotten, Västanå, Visingsborg och Brahehus sköts kanonskott. Firandet började vid Visingsborgs slottsruin med en ceremoni av Greven och hans följe. Firandet tog sig sedan flera olika former, festspelsgudstjänst vid Visingsborgs slottsruin, besök av Smålands karoliner på Grännaberget, konsert med Magnus Uggla och direktsändning med Melodikrysset från Gränna Torg med mera.
Bluegrass & Old Time festivalen (men vad är det här, nu har man fått till en särskrivning med. Notera att jag aldrig skulle särskriva här) firar 25 år och tillhör därmed de allra äldsta i Skandinavien och är dessutom den största och mest populära festivalen.
Grenna Kulturgård invigs med pompa och ståt i augusti.
Nya biblioteket har haft över 4 400 besök på en månad! Bara under en vecka hade bibliotikarie Unn Hallgren 14 visningar!
Minnesstenen vid Ängsholm i Uppgränna, som restes på den plats där drängen Wille Tolf tog livet av sin arbetsgivare garvaremästare Carlsson i december 1863, besöktes av ett 40-tal släktingar till Wille Tolf. Tolf var en fattig dräng som skulle gifta sig och visste att husbonden, på väg till Ödeshög med läder, var stadd vid kassan. Tolf dömdes till döden och blev den siste som avrättades genom halshuggning på Galgbacken i Gränna. Släkten besökte också Galgbacken där resterna av en gammal hängbjörk finns som sägs ha planterats till Willes minne av hans fästmö.
Hembygdsföreningen får under hösten tillgång till en egen lokal, f.d. turist- och museishopen i uthuset tillhörande Franckska gården. Lokalen är ändamålsenlig och bra för föreningen och dessutom var det hembygdsföreningen som 1929 köpte Franckska gården på initiativ av A.E. Bolling och Viktor Fong.
Ett Gränna rödpäronträd och ett drängäppelträd planterades i museets trädgård av Lennart Johansson och Ulla-Britt Fasth-Johansson från Gränna-Växter. Tidigare har Ernst Reinisch, från Gränna Plantskola planterat Per Brahes bordsäpple och körsbärsträdet Erianne, framtagit 1897 i Gränna.
Skyltsöndagen samlade som vanligt mycket folk i Gränna. Det var också första gången man kunde passera från Medborgargården och hamna direkt inne på Grenna Kulturgård.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar