Titel: Ett Solvarv i Gränna 2002
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2002
Antal sidor: 127 sidor
Baksidetext: -
Min kommentar: 2002 fyller Grenna Hembygdsförening 90 år och Gränna stad 350 år, så "Ett Solvarv" i Gränna gör lite nedslag i historien. Man kan bland annat läsa sammanfattning om Grenna Hembygdsföreningens första 90 år, Andréemuseet 70 år, Gränna stadskommun 1863-1970, hur Grännaborna firat stadens jubileer. Men man kan även läsa om när Johan Adolf Clodt firade jul på Wisingsborg 1667, bitterljuv romans offrad för politiken, den första korvförsäljaren i Gränna och gamla ord, uttryck och historier från bygden.
I årskrönikan (Solvarvet) 2001 kan man bland annat läsa om följande:
Stormöte om Polarcentrum inbjöds Grännaborna till i mitten av januari. Under en 10-årsperiod har olika förslag funnits med i bilden. Arkitekt Per Rudenstam och Atrio Arkitekter i Jönköping presenterade ritningar på det förslag som nu framtagits. Det är i år 70 år sedan Andréemuseet invigdes och förhoppningen är nu att spadtaget till nya museet skall kunna tas på årsdagen den 3 maj.
Bergsgatan 60 eller Lyktan 5 är namnet på en fastighet som de senaste åren genomgått en varsam totalrenovering. Detta uppmärksammades vid hembygdsföreningens årsmöte i januari då ägarna Kerstin och Thomas Johansson erhöll föreningens hedersdiplom med följande motivering: Grenna hembygdsförening vill återigen uppmärksamma ett objekt i den byggda miljön vars upprustning och genomförande särskilt bidrar till att bevara det kulturellt och historiskt värdefulla byggnadsbeståndet och miljön i staden.
En annan fastighet i början på Bergsgatan har satt Grännabornas känslor i svall. En tomt som under många år varit obebyggd och vanskött har köpts av en privatperson som där låtit uppföra en mycket modern villa med glasfasader mot väster. Meningarna bland Grännaborna är delade - en del tycker att ett hus med så modern arkitektur inte passar in i Gränna, och andra tycker att det är en spännande utmaning!
Projekt Polarcentrum har varit arbetsnamnet för nya museet. Kulturnämnden har nu bestämt att Grenna Kulturgård blir samlingsnamnet för museum, bibliotek, turistbyrå och samlingslokaler. Kommunfullmäktige klubbade byggnationen i slutet av april. Den totala kostnaden för byggnationen inklusive inredning på 4,5 miljoner ligger på runt 29 miljoner. Museet skall öppnas i tre steg: Steg 1 2002, Gränna stad fyller 350 år och detta firas med en jubileumsutställning med lokalhistoria. Steg 2, 2003, Andrée- och polarutställning och steg 3 först 2004 då hela verksamheten skall vara klar.
Gränna gamla småskola invigdes som gammaldags boktryckeri. Det är förre brottarbasen och tryckaren Olle Larsson som efter segslitna förhandlingar fått omdisponera lokalen så att den nu inrymmer ett gammaldags tryckeri och skolmuseet med handelsskolan från 1950-talet.
Första spadtaget på Grenna Kulturgård togs den 3 maj av Olof Fong. Precis som planerat blev det på dagen 70 år efter Andréemuseets invigning. Då planterades en liten lind som idag är ett jätteträd. Många kom för att vara med, solen sken, och i museiträdgården bjöds det på kaffe och tårta.
Lapplisor har tidigare varit en okänd företeelse i Gränna. På själva nationaldagen och dessutom den dag de nybakade studenterna kom ut från Grennaskolan infann de sig och lappade flitigt bilarna utmed Brahegatan. På fråga hos parkeringsvakternas arbetsgivare uppgavs "det spelar ingen roll om det är studentexamen eller inte. Lagar och förordningar gäller året runt".
Gränna får systembolag efter flera års väntande och många uppvaktningar. Från början var det tänkt att en butik skulle öppnats innevarande året men Grännabor och turister får finna sig att vänta ytterligare några månader.
Andréemuseet stängs ett år från den 1 augusti för nybyggnation och nyöppning sommaren 2002. Turistbyrån och museishopen berörs inte av rivnings- och byggnadsarbete utan håller öppet som tidigare.
En kopparlåda med hemligt innehåll murades in när museet byggdes 1936-37. När huset nu har jämnats med marken har alla naturligtvis önskat att lådan skulle hittas. Så blev det också, grävmaskinist Kjell Staaf upptäckte lådan bland en massa bråte. Lådan var hoptryckt och gick inte att öppna för hand. Dagen efter fyndet öppnades lådan. Där fanns en originalkarta över museet, småmynt, flera nummer av Gränna Tidning, en aktuell turistbroschyr m.m.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar