tisdag 12 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2013

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2013
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 244
Baksidetext: -

Min kommentar: Det här var den sista "Ett Solvarv i Gränna". Jag har nu läst 41 st och 4 445 sidor (om jag räknat rätt) av "Ett Solvarv i Gränna". Och då jag ju "avbrutit" projektet så känns det skönt att ett delmål är avklarat i alla fall. Att läsa alla "Ett Solvarv i Gränna".

2013 års upplaga tema är Andra Världskrigets ofredsår. Man får dels följa Andra Världskrigets utveckling, dels får vi veta hur livet kunde te sig i Grännaområdet. Även om kapitlet/artikeln "Ofredsåren" var väldigt långt, så var det riktigt spännande. Ibland trodde jag att jag läste en roman... Jag var ju tvungen att veta hur det skulle gå för pappa Emil...

Man får även läsa ett nytryck av "Ett Solvarv i Gränna årgång 3"

Men vad hände då under 2012? Jo bland annat detta:
Januari: Hembygdsföreningen i Gränna fyller 100 år. Eldsjälars arbete 1912 och framåt har resulterat i Friluftsmuseet på Grännaberget, bevarandet av Rasmus och Jerusalems kvarnar i Röttle, Franckska Gården, samt Grenna Museum.

Alf Svensson på hemmaplan berättar om människor, politik och musik på pensionärernas Träffpunkt Baronen.

10-årsjubileum firas på Baronen, en plats för daglediga att träffas på tre dagar i veckan. - Daglediga minsann... Fint ord för pensionärer...

Februari: Gruvobjekt vid Norra Kärr väcker intresse. 150  samlades för en första information till allmänheten. Jordartsmetaller av stort intresse för elektronikindustrin med flera användningsområden finns att bryta.

Boken "The Ice Balloon" har gett stort genomslag i världen. Film om Andrées polarfärd visas på BBC Worlds TV-kanal - den bästa tänkbara marknadsföring, enligt museichef Håkan Jorikson - dessutom gratis.

Mars: Grännaberget ska lysas upp som ett led i det kommundelsutvecklingsprojekt som pågår, med Lena Claesson från stadsbyggnadskontoret som drivande kraft. Trottoarerna skall få enhetlig beläggning av smågatsten i kvarteret mitt för torget.

April: Vårmarknad hölls i hamnallén istället för torget, eftersom det senare planerats om för mer ordnad parkering, samt tillgänglighet för fotgängare på ett säkert sätt. Tradition sedan flera hundra år har därmed brutits.

Skadegörelse vid Skogstornet, mycket av trivselanordningar förstörda.

Maj: 50 år sedan E4 kom till Vätterleden.

Stora förhoppningar på Grännastrandens campingplats. Utveckling beräknas ske i samarbete med företagare i Gränna.

Juni: Ann Edlund öppnar idéträdgård på Ängs gård, för allmänheten. I sädesmagasinet finns loppis, butik och ateljé.

Juli: Munter start trots mörka moln i allsången. Allsångsprogrammet från hamnen sänds i Sveriges Radio P4. Några artister som gästar Allsången 2012 är Louise Hoffsten, Jessika Andersson, Torsten Flinck med flera. Rolf von Otter sjöng sin Granna Gränna till publikens förtjusning.

Vätternrundan blev rekordrunda. Rekordmånga hade anmälts 23 307 stycken. 2 250 tvingades bryta på grund av piskande kallt regn. En man avled av hjärtattack. - Fast visst äger Vätternrundan rum i juni??

Brahehus räddas från ras. Renoveras för tre millioner, eftersom ruinen hotades förstöras. Den västra yttersidan av muren har inte gjorts något vid på 50 år. Cementbruk andas inte utan stänger in fukten. Tidigare renoveringar har delvis gjorts med cement i mening att det skulle bli varaktigt hållbart.

Ny toalett för turisternas behov efter många års intensiva påtryckningar på kommunen. Offentlig toalett dygnet runt har varit hett eftertraktat särskilt under turistsäsong. Kommunalrådet Mats Green invigde och Inger Krantz och George Svensson, båda ivriga pådrivare, rev toalettpappret motsvarande blågult band.

Ebba Brahe körde in i kajen. Fyra skadade fördes till sjukhus. Propellern lydde inte, men anledningen är oklar.

Gamla riksettan stängdes av efter jordskred från Vretaholm på grund av det myckna regnet.

Östra Vätterbranterna förklarat som biosfärområde. Det senare innebär att naturvetenskaplig forskning samverkar med samhällsvetenskaplig forskning inom det internationella nätverket av biosfärområden. Hela programmet ligger under UNESCO och Östra Vätterbranterna är det femte området. Övriga är Blekinge arkipelag, Vänerskärgården, Älvlandskapet Nedre Dalälven, samt Kristianstads vattenrike.

Augusti: Gränna en attraktion fattigare. Efter tolv år läggs Tryckerimuseet ner, ett museum uppbyggt för att Grännabor och turister ska kunna ta del av hur boktryckarkonsten vuxit fram och hur bokstav för bokstav placerads in i maskin för att ge det tryck man önskar. Datorer har numera tagit över det manuella arbetet. 31 oktober stänger museet som funnits i gamla Pedagogins lokaler, som också varit småskola och handelsskola.

Gräset växer på Grännaberget men ingen vill klippa.

September: Hjulångaren Eric Nordevall II anländer till Gränna hamn. Det är första gången i Gränna hamns drygt 150-åriga historia en hjulångare gästar hamnen, så vitt man vet.

Örnemarks ballong åter på väg upp i rondellen vid Galgen. Den är en viktig symbol för Gränna anser Gränna Näringslivsförening som tagit inititativet till reparationen. Konstruktionen är nu av järn och mer hållbar.

Oktober: Vårdkasar tända för Vätterns vatten. Flygbombningar hotar att förstöra Vättern som dricksvattentäkt.

Röttle byalag 50 år.

November: Smålandsgården läggs ner. Efter flera tuffa strider om testamentets tolkning, lämnar Frälsningsarmén anläggningen. Systrarna Ester Emilia Falk och Annie Falk-Persson byggde kuranstalten, klar 1933. De donerade den före sin död till Frälsningsarmén. Striden gäller stiftelsebildning eller ej och vilken verksamhet som bör bedrivas.

December: Ny detaljplan för Grännastrandens Camping och del av ny infartsgata till Gränna hamn klubbad av stadsfullmäktige.

Gruvbolaget får bakläxa på ansökan av länsstyrelsen som vill ha klarhet i ett flertal frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar