Titel: Ett Solvarv i Gränna 2012
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 202
Baksidetext: -
Min kommentar: Den här upplagan var faktiskt en av de mest lättlästa. Varför vet jag inte. Kanske för att det inte var så värst många personskildringar. Eller hur svårt det var att växa upp/leva "förr i tiden"...
Man kan bland annat läsa: Ett Solvarv i Gränna - Nytryck 1:a och 2:a årgången, Grenna Hembygdsförening 100 år 1912-2012, Gränna vid tiden för Grenna Hembygdsförenings start, Idéerna bakom Grennaskolan...
Under 2011 kan man bland annat läsa att följande skedde:
Januari: Smålandsgården perfekt för den lilla söndagsutflykten. Läget vid Ören lockar gäster till renoverade rum i gammal stil.
Isterbandet har blivit känt. Saluhallar i Stockholm är viktigaste kunderna för Hugos Chark. Nicklas Sjöberg tillverkar.
Februari: Ballongfest över förväntan. Kalasväder och hela 16 ballonger gjorde minnesdagen till Andrées ära till succée. Segrande pilot blev Janne Nilsson från Ballongklubben, detta för tredje gången.
Mars: Plats för fler turister i Gränna. Marianne och Bengt Larsson utvidgar till 19 rum, samt konferenslokal för tjugofem personer i och med köpet av Brahegatan 3, där Gränna Glasmästeri tidigare hyrde lokaler.
April: Ny färja 2013 osäkert. Förtur kommer gälla. Statlig färja eller kommunalt övertagande diskuteras ännu, liksom om leden ska räknas som allmän väg och därmed vara avgiftsfri. Frågan aktuell redan på 1930-talet.
Glasstillverkning öppnas i Tygbitens lokaler bredvid Tempo som öppnar till påsk. På andra våningen inreds en liten bokhandel som ersättning för den gamla nedlagda, säger Anders Ahlenius och Susanne Lundell som även driver Krysset i Ölmstad.
Vändning för handeln. Tommy Karlsson och Ann-Charlott Johansson nyöppnar Tempo i fräsch lokal i slutet av april. Peter Ottosson med hustrun Anna vilka driver Matlust Butik och Catering, öppnar outletbutik med detaljer för köksinredningar, där silversmeden hade lokal, söder om Palms Järnhandel. Klädaffär för modemedvetna damer mellan 20 och 45 år, öppnar jämte Grenna Polkagriskokeri där tidigare en interiörbutik legat.
Maj: Olle trycket på för ny GT. Olle Larsson som driver Grenna Tryckerimuseum kan glädjas åt att den Gränna Tidning som han kämpat ska "återupstå" inför turistsäsong, nu utkommer för tionde året i rad. Den har blivit efterlängtad av näringsidkare som annonsorgan och bland läsare stor succé.
Amalias Hus; nästa generation tar över. Dottern Caroline Larsson och mågen Joakim Karlsson satsar på konferenser och bröllop. "Viktoriasviten" har tillkommit efter att kronprinsessan Viktoria var gäst 2010.
Brahehus ska renoveras. Förra gången det skedde var 1984-1985 då fönsteröppningarna göts om och kläddes med betongtegel som överputsades.
Stjärnkockar ska laga mat i Gränna. Tillsammans med TV4 gör kocken Tommy Myllymäki och vinexperten Jens Dolk en rundtur i Sverige med nedslag i Grännaskolans park v 29.
Juni: Polkagrisar tar över världen? Jonas Walldow och Damo Sundvall ska sköta Polkapojkarnas butik och polkagriskokeri i Gamla Stan, Stockholm, det första kokeriet utanför Gränna.
Juli: Blomsterträdgården i hamnallén kommer att invigas och heta Gröna Rummet. Ideella krafter planerar och sköter området som också fått ett litet vindskydd som kan användas som scen, av kommunen.
Besöksrekord hos Allsång i Gränna. Eldkvarn med Plura lockade fram sol och publik.
Augusti: Dyrt sprinklersystem räddade känt turistmål - Kumlabykyrkan. Ett krav för fortsatta besök i det populära tornet.
Gränna Glasbruk stängs tillfälligt under hösten. Vi söker nya som vill ta vid, vi är för gamla. Turisterna kräver mer än bara glasblåsning; servering, underhållning, uppvisning mm och det orkar vi inte med längre, säger 78-årige Germano Padoan och Lennart Adamsson 70 år nästa gång.
September: Gränna utvecklas med ökad tillgänglighet. Gruppen för kommundelsutveckling satsar på torget, trottoarerna, offentlig central toalett och en renare badlagun, samt iordningsställer ytor mot hamnen för diverse fritidsaktiviteter.
Polkagrisar hjälper barn. Tolv polkagrisbagare har gått samman med hjälp av Marina Andersson som fått dem att skänka minst två polkagriskok till förmån för Världens barn, samtidigt som bagarna (och Gränna) får uppmärksamhet.
November: Nytt utseende på Gränna torg. Mötesplats har gjorts i mitten, fri från biltrafik. Promenadvänligt stråk med bänkar från trappan upp till sittplatser vid bysten av Per Brahe d.y. är resultatet av idéer från den kommundelsutvecklingsgrupp som sammanträtt under ledning av Lena Claesson från Jönköpings kommun. Trots förändringen finns samma antal parkeringsplatser, men torget kan inte korsas med bil. - Promenadvänligt och promenadvänligt vill jag säga. Torget lutar fortfarande rejält och det är fortfarande gatsten/kullersten på torget. Så jag vill inte påstå att det är speciellt gåvänligt. Ja förutom att man då slipper bilarna där i mitten av torget då...
Museigäster får sova över i exakt Antarktiskopia, tre rum och kök på 25 kvadratmeter, inne på museets gård. Kopian är fullskalig av Nordenskjölds vinterkvarter på Antarktis, expeditionen 1901-1903.
Fattighuset på väg att säljas. Byggdes 1831 som hem åt åldringar och behövande. Användes till 1907, blev sedan privatägd, ägd av kommunen. Uthusmagasin användes som likbod och vedbod. Renovering bör ske i samråd med byggnadsantikvarie.
December: Kvinnorna rycker ut i Gränna. Katarina Andersson och Helena Gustavsson har anställts som första kvinnliga deltidsbrandmän i Gränna någonsin. Platschef Kenneth Hermansson nyanställer samtidigt Joakim Karlsson som ny i kåren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar