Titel: Ett Solvarv i Gränna 2009
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 204
Baksidetext: -
|
Förlåt den dåliga bildkvalitén. Tog bilden med min ajfån i halvtaskigt ljus... |
Min kommentar: Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Jag tycker att "Solvarvet" är lite väl tjock nuförtiden. Men å andra sidan räcker den länge. Och det gör väl inte så mycket om man har den hemma i bokhyllan och man plockar fram den och läser artikel då och då...
Temat i årets upplaga är som det står i förordet: "Innehållet är blandat, men inleds med ett knippe artiklar om samhällsfunktioners utveckling utifrån lokala handlingar, alla med brand som gemensam utgångspunkt, samt dithörande ämnen". Man kan även läsa om att Sveriges första vandrarhem invigdes i Gränna, hur Uppgränna fick en Byagård, Ribbaskolans högstadium - en historisk tillbakablick, självupplevd familjeresa på cykel med mera.
Som vanligt såg jag mest framemot själva "solvarvet", och man kan läsa att under 2008 skedde bland annat detta:
Januari: Äldre man avvek från boende. Hittades lätt klädd i Gränna hamn, men ingen av personalen på Gränna Äldreboende hade en susning om att mannen var ute.
Spaning efter dement kvinna. Polisen har efter flera dygns spaning fortfarande inga spår efter den 66-åriga kvinna som förvann från Gränna Äldreboende på nyårsafton.
Uppsägningen av kyrkoherde Hans Lundin ska förhandlas centralt. Kyrkonämndens ordförande Ingvar Törnqvist säger att han tänker inte backa.
Det har gått alldeles för snabbt och utlöst onödigt stor dramatik, säger kyrkofullmäktiges ordförande Bengt Tillberg. Mycket viktigt är att avvakta domkapitlets bedömning huruvida arbetsutskottet haft befogenhet för sitt agerande.
Grännabråket avslutat. Kyrkoherden lämnar tjänsten. Samfälligheten köper ut Hans Lundin med 18 månadslöner. - Det var väldigt mycket om kyrkoherde Hans Lundin i januari 2008...
Över 300 grisar brann inne på Visingsö. Genom att spränga ladugårdsdörren med hjälp av traktor kunde brukaren Jimmy Svensson rädda ett 30-tal modersuggor.
Februari: Glad i stickat är museiintendent Mari Lundberg som arrangerat den mycket uppskattade utställningen av stickalster i Galleriet, Grenna Museum.
Ännu ingen lösning för Hjorten. Turistchefen kritiserar hanteringen av ärendet. Hjorten har stått tomt i över ett år. - Mej veterligen står lokalen fortfarande tom...
Grännabor kräver stationära poliser. Vi behöver poliser - inte ord! Den häftiga skolbranden, pyromandåden på Gärdesvägen, krossade rutor med mera gör att Grännabor känner skräck och olust och kräver polisnärvaro. - Tro 17 det...
Hamnpiren återställs för en halv miljon kronor efter stormarna Gudrun och Per.
Mars: Uppgränna Byalag tar emot Missionshuset i Uppgränna som gåva. Örjan Grennvall tar emot nyckeln av församlingens siste ordförande Stig Johansson.
Vindkraftverk vid Brahehus 2009. Elva verk med totalt 25 megawatt ger hushållsel för 14 000 hushåll.
April: Gränna Camping bygger ut sina stugor. Dusch och toalett höjer standarden, säger David Pantzar som driver campingen.
Andrée inspirerade till ny bok; I ljuset av Andrée, skriven av Karin Havemose, släpptes på Grenna Museum.
Maj: Frukostmöte ny satsning från Grenna Näringslivsförening. Det ser lovande ut att så många kommer, sa ordförande Anders Roman - Nu är det mest gubbar som kommer på de där frukostmötena (i alla fall vid de tillfällen jag varit där)
Fast scen byggs vid hamnen inför sommarens stora artistuppdåd under Grevskapsveckans allsångskvällar.
Äldreboende i Gränna kritiseras. Åtgärder ska rapporteras till socialnämnden. - Har man inte mindre än två försvinnanden på kort tid, så förstår jag det...
Juni: Grännabor kritiska till skötseln av Grännaberget. Kommunen sköter inte tillfartsvägar eller gräsklippning. - Grännaberget, detta sorgebarn...
Fyra män och en kvinna söker tjänsten som kyrkoherde i Gränna pastorat. Hans Lundin är bland de sökande. - Var det inte han som blev uppsagd?
Sista vandringen i rosenträdgården. Elisabeth Hermelin-Bengtsson 91 år, har haft besökande rosenbeundrare från hela Sverige.
Juli: Skolan fick 21 rutor krossade. Polisen efterlyser personer med civilkurage som berättar vad de sett eller hört.
Callas grisar världsbäst igen. Arvid Callas försvarade sin VM-titel i polkagrisbakning under Grevskapsveckan.
Visingsborg faller sönder. Nu är det bråttom, tegelstenar lossnar.
Augusti: Hjortenfastigheten såld. Thomas Löfgren, Lund tänker renovera lokalerna och därefter hyra ut restaurangrörelsen.
Regnskador för miljoner 2007 på Skarpavägen - Sjukhusgränd. I mitten av september ska reparation av skadorna påbörjas med det beräknas ta flera månader tills gatan är i fullgott skick igen. - Flera månader? Inte förrän jag kom till Gränna sommaren 2011 var den HELT återställd...
Sluttankat på Brahegatan 88. Hydromacken stängd.
September: Konstverk söndersågat för luftrör. Eva-Lotta Franzén från Kultur Jönköping, museichef Håkan Jorikson, turistchef Carl-Gustaf Tollén och hembygdsföreningens ordförande Inger Andersson kräver totalt återställande av konstverket som skänktes av Georg Trapp 1971 till invigningen av Medborgargården.
300 år sedan Brahehus brann. Minnet högtidlighölls i samband med att Uppgränna Byagård invigdes.
Pengarna tog slut halvvägs då Brahegatans gatsten justerades.
Oktober: Bokningsrätten på färjan försvinner. I och med att staten tar över driften av Visingsöfärjorna, förvinner bokningsrätten för visingsöborna och ersätts med ett förturssystem. Samtidigt konstateras att den nya färjan rymmer flera fordon och går fortare. - Är detta den nya färjan Braheborg som det handlar om och som kommer i drift nu till våren/sommaren?
Ny brand i bostadshus. Inte nu igen, lät det på Gärdesvägen 30, där det brann för nionde gången.
Örnemark har landat i Gränna: Äntligen har Gränna fått en skulptur av Calle Örnemark. "Ballongfararna" har placerats som utsmyckning i Galgenrondellen.
Korvhistorien sitter i väggarna. Isterbanden i Örserum är så populära att rökeriet måste byggas ut.
December: Shell vill inte leverera bensin och diesel till Gränna. Hela julhelgen har pumparna varit tomma - Shell hotar lägga ner försäljning i Gränna. Området måste saneras och pumparna tas bort före annan intressent kan komma ifråga, säger besvikna bröderna Vadsten.