fredag 17 januari 2014

En underbar fredag

Titel: En underbar fredag. Från konflikt till samarbete i Östra Vätterbranterna
Språk: Svenska
Författare: Roger Olsson
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 52 sidor
Baksidetext: Östra Vätterbranterna är ett begrepp i Naturvårdssverige och uppmärksammas också internationellt. Det står för en modell där markägare, myndigheter och ideell naturvård samarbetar konstruktivt för att kombinera bruk av jord och skog med bevarande av landskapets naturvärden. Det samarbetet har bland annat lett till att Östra Vätterbranterna blivit biosfärområde.
     Bakom framgångarna och dagens fruktbara samarbetsklimat finns en lång historia av dragkamp mellan motstridiga intressen. "En underbar fredag" berättar hur konflikterna uppstod, hur de hanterades och hur misstro och aggressioner byttes mot förtroende och vilja att arbeta tillsammans för hållbar utveckling i bygden.
     Den är en berättelse som innehåller erfarenheter värda att ta vara på för alla som arbetar med att bruka och vårda natur och landskap.


Min kommentar: Jag tycker baksidetexten på ett bra sätt sammanfattar boken/häftets innehåll. Och det är intressant att läsa om hur begreppet Östra Vätterbranterna kom till och hur det gick till när området blev ett biosfärområdet. För det är ett unikt område, värt att bevara för framtiden. Då boken/häftet enbart är 52 sidor långt blir det ingen långrandig läsning. Vilket uppskattas av undertecknad. Boken/häftet tar även upp vad Östra Vätterbranterna "är för något" och vart det ligger och så vidare. Väl värd att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar