onsdag 8 januari 2014

Andréemuseet 1997

Titel: Andréemuseet 1997 - framtiden för det förgångna
Språk: Svenska
Författare: red. Sven Lundström
Genre:
Utgivningsår: 1991
Antal sidor: 156 sidor
Baksidetext: I Andréemuseet 1997 möter du författare med skiftande bakgrund och helt olika utgångspunkter. Gemensamt för dem är att de var i Gränna den 20 november 1990 för att diskutera Andréemuseets framtid. I de åtta bidragen speglas vetande och synpunkter kring vetenskapshistoria, polarhistoria, museologi, kunskapspolitik, museiversioner, utbildningsbehov och drömmen om den integrerade kultur- och informationsverksamheten i den lilla kommundelen.



Min kommentar: Den här boken är framtagen efter en "seminariedag" i Gränna på Andréemuseet den 20 november 1990. Under den här dagen diskuterade man bland annat hur man ska utveckla museet! Det var faktiskt riktigt intressant att läsa hur man tänkte sig museet i två våningar, men att besöket började redan på gården som skulle ge känslan av att man befann sig i slutet av 1897. Man skulle få landa ballongen (åka rutschkana, ja det skulle finnas hiss för äldre och handikappade), om man ville kunde man få prova att bära kamerautrustningen och massa andra grejer. Man hade även tänkt att integrera en lokalhistorisk utställning i Andréeutställningen! Och inte som det faktiskt är idag, att det är två skilda utställningar.

Om jag inte förstod det helt fel så skulle bibliotek, museum och turistbyrån dela reception! Informationsdisk, museum och bibliotek skulle mycket väl kunna hålla öppet vardagar 10-20 och helger 10-15 året runt! Det ni.

I boken finns även sammanställning över svensk polarforskning på Spetsbergen omkring 1900, lite allmän polarforskningshistoria och en introduktion om Centrum för Vetenskapshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar