lördag 13 augusti 2016

Fem pärlor till jungfruns krona - Änkan

Författare: Maria Gustavsdotter
Språk: Svenska
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 298
Serie: Fem pärlor till jungfruns krona #3
Format: Pocket
Utläst: 12 augusti 2016

Baksidetext: Tredje och avslutande delen i Maria Gustavssons trilogi Fem pärlor till jungfruns krona.
     I de tidigare delarna, Dottern och Hustrun, har läsaren fått följa huvudpersonen Gertraud under hennes uppväxt och liv i Kalmar under första delen av 1500-talet. Änkan inleds med en i flera avseenden dramatisk händelse: ”Den dagen min Nils fördes till sista vilan på Kalmar kyrkogård bar ja mig mycket illa åt.”
     Kraven på den tiden var förstås annorlunda. Men det hindrar inte Gertraud, på många sätten självständig och rakryggad kvinna, agerar efter eget huvud. Nils och Gertrauds äktenskap var grundat på kärlek och sorgen blir svår när han oväntat dör. Gertraud hamnar i opposition när familjen hittar en friare till henne.
     Maria Gustavsdotter gestaltar ett färgstarkt kvinnoliv under en tid som kommer oss nära in i minsta vardagliga detalj. Gertraud framstår som en övertygande litterär kvinno­figur inom den historiska romangenren.

Min kommentar: Den tredje och avslutande delen om de fem pärlorna till jungfruns är lika bra som de två andra böckerna. I den här tredje boken har Gertraud blivit änka och blir ”satt på undantag”, precis som det är brukligt. Utöver sorgen från hennes älskade make så tror jag hon tycker det är helt ok. Även om hon kanske inte riktigt riktigt kommer överens med sin svärdotter i huset. Men, livet har trots allt sin gilla gång, tills det en dag står en friare i huset som vill gifta sig med Gertraud. Gertraud vill till vilket pris som helst avstå detta äktenskap, vilket jag har mer än full förståelse för. Men, på den tiden så hade kvinnorna ingenting att säga till om, utan hennes ena son hade giftosrätt på henne. Han tog alltså beslutet huruvida hans mor skulle gifta om sig eller inte om det kom en friare… Ska hon klara sig undan det nya äktenskapet?

Jag kan verkligen rekommendera den här romanserien. Författaren har påbörjat en fristående fortsättning på denna romanserie. Denna gång får man följa Gertrauds barnbarn Agda. Självklart kommer jag läsa denna serie också.

Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar