fredag 9 maj 2014

Livets gåtor Jane Austen

Titel: Livets Gåtor Jane Austen
Författare: Vivi Edström
Språk: Svenska
Genre: Fakta, Biografi
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 366
Baksidetext: Tre eller fyra familjer i en by - det räcker för att icensätta en roman, förklarade Jane Austen en gång. Hon betonade också vikten av att som författare bara skriva om sådant man känner till. Och det var i sin närhet hon mötte alla dessa människor som hon med så skarp iakttagelseförmåga skildrat. Hon såg och noterade.



     Vad är det som gör Jane Austens böcker så spännande och aktuella ännu efter tvåhundra år? Vivi Edström har grävt djupt i Jane Austens författarfotspår. Hon har sett husen, byarna, städerna där Jane Austen hämtade sin inspiration. Hon följer Jane Austen i liv och dikt och analyserar romanerna och visar på dess modernitet, hur hennes figurer blir levande och allmängiltiga. Men framför allt betonar Vivi Edström hur rolig Jane Austen är, på samma gång drastisk, filosofisk och lekfull.


Min kommentar: I den här boken går författaren igenom Jane Austens verk. Hon tar upp kärnan i böckerna, beskriver karaktärerna, platserna, karaktärernas förhållanden till varandra. Det är en mycket genomarbetad bok, men man får komma ihåg att det är författarens personliga åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar