måndag 19 december 2016

Sankt Brendans sjöfärd

Författare: -
Titel: Sankt Brendans Sjöfärd
Genre: Roman
Antal sidor: 130
Originalspråk: Latin
Originaltitel: Navigatio sancti Brendani Abbatis
Översättning: Göran Fäldt
Serie: -
Utgivningsår: 800-talet (min upplaga 2014)
Format: Inbunden
Källa: Biblioteket
Utläst: 17 december 2016
Betyg: 3,5

Baksidetext: Sankt Brendans sjöfärd är inget mindre än en medeltida bestseller. Denna spännande historia skrevs under 800-talet på latin och spreds över Europa i många översättningar. Boken berättar om hur en irisk abbot och hans munkar seglar ut över Atlanten och upplever märkliga äventyr. Om det har hänt i verkligheten är mer tveksamt, men den brittiske författaren Tim Severin stakade på 1970-talet ut deras rutt, byggde en liknande båt och seglade med den till Newfoundland. I varje fall ger boken en inblick medeltida världsbild och påminner oss om andra iriska sjöfärder till Färöarna och Island. Den har också fascinerat läsare i senare tider och har influerat moderna författare av fantasylitteratur, som J.R.R. Tolkien och C. S. Lewis.

Min kommentar: Den här boken hittade jag av en slump när jag var på biblioteket för ett litet tag sedan.

Jag kan förstå att det här var en bestseller under medeltiden, den innehåller både en helgonlegend och är samtidigt en äventyrsberättelse. Originalet är förmodligen skriven av en munk. Personen har i alla fall en väldigt god insikt i kloster- och munklivet.

Att historien har influerat fantasyförfattare som J.R.R. Tolkien och C.S. Lewis förvånar mig inte heller. Det känns nästan som en fantasyhistoria när jag läser boken. Jag får påminna mig flera gånger att det inte är det. Eller det är det kanske trots allt?

Det här är en otroligt snabbläst bok, jag läste ut den på lite drygt en timme bara faktiskt. Kapitlen är för det mesta bara en eller två sidor, och det är många bilder i boken. Vill du ha något lättläst som inte tar veckor i anspråk, så kan jag varmt rekommendera den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar