onsdag 8 februari 2017

Harry Potter och fången från Azkaban

Titel: Harry Potter och fången från Azkaban
Originaltitel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Genre: Äventyr, Familj, Fantasy
Regissör: Alfonso Cuarón
Baserad på: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K. Rowling
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Gary Oldman, Michael Gambon, Maggie Smith, Emma Thompson, Julie Walters m.fl.
Utgivningsår: 2004
Längd: ca 2 timmar och 16 minuter
Serie: Harry Potter
Såg den på DVD: 5 februari 2017
Betyg: 4,5

Handling: När uppblåsta tant Marge flyger över kvällshimlen, beger sig Harry ut på en ny resa till sitt tredje år på Hogwarts. En fartfylld tur på nattbussen ta honom till Diagonalgränd, där han får reda på nyheten, att fången Sirius Black har rymt och är på jakt efter honom.
     Den nya terminen på Hogwarts börjar och Harry och hans vänner lär sig konsten att hantera Hippogriffer (till hälften hästar och till hälften örnar), driva tillbaka föränderliga Boggartar som byter skepnad och får även resa i tiden. Innanför skolans väggar finns en anhängare till "Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn. Över skolan svävar de själasugande Dementorerna, och hotar Harry.

Min kommentar: Tredje filmen om Harry Potter och hans vänner följer självklart tredje boken. Jag tycker filmen fångar bokens karaktär och mörka stämning.

Den tar sin början hemma hos Dursley's i slutet av sommarlovet mellan andra och tredje året på Hogwarts. Vid ett besök av tant Marge, kan inte Harry tygla sin ilska och råkar göra tant Marge till en ballong och hon flyger iväg... Harry känner att han inte kan stanna kvar hos Dursley's och packar sin väska och beger sig iväg. Han vet dock inte riktigt vart han ska ta vägen, när en "trollkarlsbuss" kommer och hämtar upp honom och han får åka till Diagonalgränd...

Redan på tåget till Hogwarts händer det otäcka saker, och man vet att det inte kommer bli något lättare under det här läsåret för stackars Harry. Harry som trots att han för bara två år sedan fick veta att han är en trollkarl, redan bemästrar ganska stora trollkonster. Utan att riktigt veta om det...

Filmen är dock lite för kort, och man bör nästan ha läst boken för att riktigt hänga med. Och det ska ni veta att jag är en person som tycker att filmen är lagom lång om den är mellan 90 och 120 minuter. Därefter har jag en tendens att börja skruva på mig, likt ett barn. Men, i den här filmen hade det inte skadat med ytterligare kanske 20 minuter!

I den här filmen gör Emma Thompson entré som professor Sybil Trelawney, och hon är perfekt i den rollen. Gary Oldman spelar Sirius Black, och han gör det med den äran. Jag har sagt det förut, jag säger det igen, och jag kommer säga det igen, man har verkligen lyckats med rollbesättningen i de här filmerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar