söndag 28 april 2013

Ett Solvarv i Gränna 1998

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1998
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1998
Antal sidor: 112 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här omgången var det tema Uppgränna. Vi kan läsa om orts- och gårdsnamn, Heliga Korsets Kapell, Wille Tolf - den siste i länet som blev avrättad på Galgen i Gränna. Han mördade garverifabrikören Carl Carlsson här i Uppgränna, då Carlsson var på väg till torget i Ödeshög för att sälja skinn. Wille var dräng hos Carlsson och visste att det fanns pengar att "hämta"...
Jag får nog skriva ett separat inlägg om Wille på min andra blogg... Vi kan även läsa om inbrott i Brahehus, brännerier, kvarnen, missionshuset, smedjan, Girabäcken med mera. Då 1997 var lite av ett jubileumsår av Andréexpeditionens avfärd 1897, så har man klämt in en liten artikel om detta 100-årsjubileum.

I kapitlet om vad som hände 1997 kan man bland annat läsa följande:
22:e upplagan av Andrée Memorial i februari ställdes in på grund av besvärliga vindar.

Polkagriskokaren, racerföraren och ballongpiloten Axel Madsen blev i april, den förste svensken i världen att flyga varmluftsballong över Nordpolen, precis 100 år efter S.A. Andrées försök.

TV-programmet Ingvar Oldsbergs upptåg sänds från Grännaberget i maj.

Amalia Eriksson, polkagrisens moder, på plats vid gamla tullstugan i Gränna. Statyn är i brons av skulptören Lena Lervik, Stockholm. Många Grännabor hade samlats för att vara med när Olof Fong förrättade invigningen.

Andréedagen den 11 juli lockade 1000-tals människor till ballongflygfältet. Det tog drygt två timmar att fylla filmkopian av Anddrées luftballong, men då var den tre gånger så stor som de övriga ballongerna. Tyvärr viftade tävlingsledaren med svart flagg, vilket betyder stopp för flygning från Gränna. Totalsegrare under Andréedagarna blev Herman Nienhaus från Tyskland.

Tre miljoner till Andréemuseet och HLK(?) från Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling i Grännas äldsta hus, Franckska Gården, finns datorer för den som vill surfa på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar