söndag 8 januari 2017

The Revenant

Titel: The Revenant
Originaltitel: The Revenant
Genre: Drama
Regissör: Alejandro G. Innaritu
Baserad på: The Revenant: A Novel of Revenge av Michael Punke
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy
Utgivningsår: 2016
Längd: 2 timmar 36 minuter
Serie: -
Såg den på: Biostaden i Jönköping den 31 januari 2016
Betyg: 4


Handling: Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir Hugh attackerad av en björn och lämnad att dö av de andra. I sin kamp att överleva får han utstå obeskrivlig sorg och att ha blivit bedragen av sin närmaste vän John Fitzgerald. Nu är han på jakt efter upprättelse i den bittra vintern och drivs bara av ren viljestyrka och kärlek till sin familj.

Min kommentar: Hade det inte varit för att en kollega hade ett presentkort på SF-bio som var på väg att gå ut, så hade jag aldrig sett den här filmen. Vilket hade varit en riktig miss. Det är en rå och brutal film om pälsjägare där det hela går fel, då man blir attackerade av indianer. Leos karaktär blir kvarlämnad i ödemarken då man tror att han dött i sviterna av en björnattack. Men, han överlever, och gör nu allt för att komma tillbaka till civilisationen och även få upprättelse. Det är kallt, öde och eländigt.

Filmen är faktiskt baserad på en verklig äventyrares öden i Missouris vilda landskap på 1820-talet. en man som faktiskt övergavs av sina kamrater efter en björnattack, och som mot alla odds överlevde, och återvände för att hämnas. Den naturälskande advokaten Michael Punke, skrev en roman om denna händelse, som nu då även har blivit film.

Det är otroligt bra filmat, jag känner råheten och kylan, men den är lite för lång för min smak. Den kunde gott och väl kortats ner något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar