onsdag 17 december 2014

Sommarhuset

Titel: Sommarhuset
Författare: Anna Fredriksson
Språk: Svenska
Genre: Skönlitteratur, Roman
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 288
Baksidetext: "Syskon är som vänner du aldrig kan bli av med", säger prästen. "Det är så fint. Vad du än gör finns dom kvar." Eva står tyst. Hon behöver inte berätta att senaste gången hon träffade Anders och Maja var en kort stund i köket hemma hos mamma då hon fyllde sextiofem.
     Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. Hon har nästan slutat tänka på dem när hennes mamma oväntat dör och hon måste träffa Anders och Maja vid begravningen.
     Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inbegripna i en bitter arvstvist. Eva har sett som en självklarhet att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt.
     Eva flyr ut till sommarhuset, men bara ett par dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer i släptåg för att förbereda inför försäljningen. Under de veckor som följer vänds Evas liv upp och ner. Rummen fylls av andras ägodelar, röster och vanor. Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra.

Bilden har jag lånat från Bokus

Min kommentar: Sommarhuset är den senaste boken i den "stora" bokcirkeln och jag hade självklart inte hört talas om vare sig boken eller författaren innan. När jag sedan hämtat ut boken på biblioteket och läste baksidan blev jag kanske inte så där jätteexalterad. Att läsa om en arvstvist var väl kanske inte det jag kände för, men är det månadens bok, så är det.

Det är en välskriven bok och det märks att Anna har skrivit förut, även om det är hennes debutroman. Det märks att hon tidigare skrivit manus för TV och film, för jag ser verkligen sommarhuset och skärgårdsön framför mig när jag läser boken.

Det är en bok som jag både gillar och ogillar. Jag kom ganska fort in i boken och önskade att bussresan till och från jobbet var lite längre, då jag läste boken till och från jobbet. Men, jag fattar inte tycke för någon av karaktärerna. De yngre syskonen verkar ha gaddat ihop sig mot sin storasyster, och Eva (storasyster) känner sig bara överkörd av sina syskon. En bit in i boken får man dock veta lite lite mer om både mamman och barnen och då ändrar jag mig lite om vad jag tycker om syskonen. Men ändå inte. Dessvärre tror jag att det här här relativt vanligt i samband med dödsfall i familjen.

Betyg: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar