onsdag 4 juni 2014

Ett Solvarv i Gränna 2014

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2014
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Genre: Fakta, Geografi
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 243
Baksidetext: -


Min kommentar: Temat i årets upplaga är Bunnström och marknader. Tyvärr känner jag Bunnström lite för dåligt för att hänga med vilka gårdar det skrevs om. Förutom artikeln om "Butiken på landet", för den vet jag vart den fanns! Annars var det som vanligt att jag längtade till att få läsa "Ett Solvarv 2013" samt avsnittet om Gränna för 50 år sedan. Nästa års upplaga av Ett Solvarv i Gränna är sista gången jag får läsa om Gränna för 50 år sedan, då Gränna Tidning lades ned 1965(?), eller har jag läst fel? Här är ett axplock av vad som hände i Gränna 2013:

Januari: Bombexpertis till Vårdcentralen då flaska med kristallinisk eter hittades i förråd. Utrymning av lokalerna krävdes ett antal timmar för desarmering.

Nya Visingsöfärjan ska heta Braheborg likt den första reguljära färjan som drevs med början 1954 av ett privat rederi.

Februari: Gyllene Uttern har fått ett eget slottsspöke i Elisabeth Magnusson, som arbetar med storytelling, vilket innebär att man marknadsför genom att bygga upp en historia att berätta.

Gudstjänst som spå 1600-talet hålls i Brahekyrkan med extralång predikan av komminister Ulf Winddotter med "Per Brahe" och "Katarina Stenbock" närvarande.

Mars: Nu börjar Grevskapskortet säljas. Rött kort för familjer och grönt kort för enskilda gäller för fri resa till Visingsö, fritt inträde till Grenna Museum med mera under 48 timmar.

Unika råvaror ska lyfta länet. Bruna bönor, spettekaka och löjrom har skyddad ursprungsbeteckning. Nu ska råvarorna runt Vättern lyftas fram.

Kroglivet i Gränna hamn börjar komma igång trots att det nu är en byggarbetsplats för nya hamnen.

April: Historien ska locka vandrare genom ny broschyr över Uppgränna, som framställts av Elisabeth Magnusson, under rubriken Riket i riket.

Butiken på landet byter inriktning. Paret Louise Grapengiesser på Bunnströms gård tänker satsa på fisketurism efter 17 år med kläder. (Apropå det där att jag bara har koll på just Butiken på Landet i Bunnström, förutom att jag vet vart Trolska båtturer avgår)

Maj: Den 38 ton tunga styrhytten till nya färjan lyfts på plats.

1 kg socker krävs för en sats polkagrisar.

Dick Harrison föreläser om att Sveriges vagga är i Vätterbygden, vilket nu är vetenskapligt underbyggt. (Detta vägrar ju den västgöte som jag är att ta till mig. =) )

Nya piren nästan klar

Dramatisk övning på Grännaberget - person som ramlat nedför berget, ett scenario som kräver lagarbete som fungerar.

Claes Hellström får naturvårdspris - engagerad i Ekobussen, Östra Vätterbranterna, Bioblitz, Gränna skogsgrupp med mera.

Juni: Nationaldagen firas i Braheparken med nybakade studenten Mattias Vadsten som talare. Sjunger gör Gränna kyrkokör, samt Jenny Mattison och Kajsa Roman.

Smålandsgården har fått nya ägare - Tamara Lorentzon boende med familj i Örserum, beräknar driva gästgiveri, efter höstens reparationer. Under sommaren kommer man att erbjuda Bed & Breakfast. Huvudbyggnaden är från 1932.

Gyllene Uttern firar 80 år med öppet hus från allmänheten.

Utmärkelsen White Guide har tilldelats Fiket i Gränna med 29 poäng av 40 möjliga. Motiveringen är "Nybakt nostalgi i Gränna".

Juli: Premiär för årets Allsång vid Gränna hamn skedde i flödande sol vid blank sjö och med 1500 personer i publiken.

Andrée får större utrymme då museet organiserar om sina samlingar. Majoriteten av besökarna kommer för att se utställningarna om Andrée och polarforskning. Lokalhistoria kommer att förmedlas på stadens gator, på berget och i Franckska Gården ut mot Brahegatan där Andréemuseet en gång startade.

Marknaden i Hamnallén regnade bort. Ett fåtal knallar stannade dagen ut. (Vilket vi på jobbet bittert fick erfara då det kom arga marknadsbesökare och frågade vart marknaden var...)

Äppelvikens Äventyrspark som är nytt arrangemang vid hamnen för barnfamiljer på väg att bli populärt.

Lill Lindfors gästar Gränna kyrka.

Augusti: 610 biosfärsområden runt om i världen, varav ett av dem är Östra Vätterbranterna.

Bonnie Tyler föll för Gränna när hon gästade Allsången vid Gränna hamn.

September: Madame Tingleys sista färd - har fyllt sin funktion i Vättern. Hon skall gå för egen maskin genom Göta Kanal och vidare mot Gullmarsfjärden för vidare öden. I juli reste mellan 1500 och 1700 passagerare med båten. Snart finns nya färjan på plats. (Vi väntar fortfarande på att Braheborg går i trafik)

Salomon August Polar Ale heter det lokala öl som introduceras på marknaden efter tillverkningen i Motala brygghus, av Vättervatten. Namnet syftar givetvis på Andrée, den Grännafödde Nordpolsfararen.

Oktober: Ribbagården i ny ägo. Ett fantastiskt hus och ett fint läge, säger de nya ägarna Gisela och Martin Karlsson som flyttar till Gränna från Borås. Gisela har tidigare startat flera hotell, Martin är musiker.

Mannen utan avtryck är en nyutgiven biografi om Andréexpeditionens "doldis" Knut Fraenkel, skriven av författare och läkare Magnus Carlsson.

November: Braheborgs första resa är gjord som kontroll och med 28 mans besättning.

December: Julen ringdes in på Grännaberget klockan 12 julafton, med god tillslutning. 90:e jultalet i rad hölls, i år av Olle Larsson, som är boende på Grännaberget. Talen finns bevarade, vilket är en verklig dokumentation, eftersom talet är en krönika över året som ligger bakom. Julafton på berget är en tradition för många som inledning på julfirandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar