torsdag 5 juni 2014

Ajunngilaq - arktiska ögonblick

Titel: Ajunngilaq - arktiska ögonblick
Språk: Svenska
Författare: Magnus Elander och Staffan Widstrand
Genre: Fakta, Geografi, Arktis
Utgivningsår: 1997
Antal sidor: 208
Baksidetext: Följ med på en odyssé som sträcker sig över hela Arktis av idag, tillsammans med fotograferna och författarna Magnus Elander och Staffan Widstrand.
     Med hundspann på Grönland, isbrytare mot Nordpolen, helikopter till Severnja Zemlja, snöskoter på Baffin Island, gummibåt på Svalbard, kajak på Grönland, motorbåt i Alaska och rensläde på Sibiriens tundra.
     Möt inuiter, tjuktjer, nentser, dolganer, samer och andra av Arktis verkliga experter. Träffa vetenskapskvinnor, elitsoldater, jägare, turister och naturskyddare.
     Få närkontakt med karismatiska djur som isbjörnar, polarvargar, valrossar, narvalar, myskoxar, fjällrävar, vildrenar, sälar och späckhuggare.
     Som en röd tråd i de sexton bildstarka och ovanliga reportagen, löper samspelet mellan människa och natur och kontrasten mellan gammal tradition och modern teknologi. Hundspannsförare med laptopdatorer. Säljägare på internet. Renskötare med mobiltelefon.
     Reportagen kompletteras av innehållsrika faktasidor för den som vill veta lite mer.
     "Ajunngilaq" betyder "bra" på grönländska och speglar den positiva andan i denna unika skildring av en för de flesta okänd, fascinerande värld.Min kommentar: Jag hade förväntat mig en bok med vackra (romantiska) bilder från Arktis. Och det fanns det. Men här finns även bilder från valslakt (eller vilket djur det nu var) och så en grabb som suger på ett öga, som att det är en klubba.

Men om vi bortser från de här mindre romantiska bilderna, så är det en intressant bok där vi får veta mer om hur det är att leva i det här otillgängliga området. Vi får träffa inuiter, tjuktjer, nentser, dolganer, samer och andra av Arktis verkliga experter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar