söndag 15 september 2013

Skinnarmo och Nordostpassagen

Titel: Skinnarmo och Nordostpassagen
Språk: Svenska
Författare: Ola Skinnarmo och Johan Tell
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 240 sidor
Baksidetext: Ola Skinnarmo gav sig 2009 iväg på sin hittills längsta expedition - genom Nordostpassagen. 130 år tidigare var Adolf Erik Nordenskiöld den första i världen som tog sig genom dessa okända vatten. Sedan dess har ingen svensk gjort om bedriften - förrän nu. Vi får följa Ola och hans besättning på deras dramatiska seglats genom världens mest svårtillgängliga vatten. Parallellt skildras Nordenskiölds nästan osannolika upptäcktsfärd. Boken är också en storslagen skildring av Arktis, en hotad livsmiljö för fåglar, delfiner, valrossar och isbjörnar.
     Boken, som är rikt illustrerad med både nytagna och historiska bilder, vänder sig till läsare i alla åldrar som älskar äventyr och starka naturupplevelser. Med boken följer en dvd med en specialproducerad dokumentärfilm om hela seglatsen.


Min kommentar: Det där att följa i någons fotspår är lite häftigt. Även om jag kanske inte skulle våga mig på det som Skinnarmo gör. Jag älskar konceptet i boken; att Skinnarmo varvar med "information" om sin pågående expedition, med text om Nordenskiölds, och så får man helt plötsligt en insikt i skillnaderna och likheterna med expeditionerna. De där små anekdoterna från andra expeditioner gör det hela ännu lite bättre. Och bilderna. Underbara bilder. Både från Skinnarmos och från Nordenskiölds expeditioner.

Skinnarmo kan konsten att ge berättelsen liv. Eller vad sägs om följande text: "Denna världens största isbrytare lösgör sig ur dimman, gör en gir, saluterar oss med mistlurar som skulle kunna blåsa pälsen av en mammut och tar på nytt kurs mot sitt följe. Vi saluterar så gott vi kan med vår billiga tryckluftstuta från Clas Ohlsson. Det är tveksamt om Dimitry hör något, men jag ser honom vinka från bryggan trettio meter ovanför oss." Fatta vilken jätteisbrytare om dess mistlurar skulle blåsa pälsen av en mammut. De var ju inga små djur direkt...

Den här, liksom Olas tidigare böcker kan jag varmt rekommendera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar