Titel: Ett Solvarv i Gränna
1990
Språk: Svenska
Författare: Grenna
Hembygdsförening
Utgivningsår: 1990
Antal sidor: 80 sidor
Baksidetext: -
Min
kommentar: Stora delar av den här årgången tar upp bilturismens barndom och hur Gyllene Uttern kom till. Det var faktiskt väldigt intressant att läsa om just Gyllene Uttern och hur man förväntade sig att bete sig på hotell och restaurang. Vilket gjorde att "gemene man" inte vågade sig in i matsalen för ett mål mat. "Det var säkert alldeles för fint, och det serveras konstig mat...".
Vi får återigen ta del av breven som prosten Almqvist skrev till sina söner. Den här delen ska jag erkänna att jag mest skummade igenom, så jag vet egentligen inte riktigt vad det kapitlet handlade om!
Man får ta del av "Lätta-projektet" ett skolprojekt på Ribbaskolan och hur man använde detta projekt i flera av skolans ämne. Den röda tråden var knekten Knut Johan Lätt, född 1802 och avled 1904. Tänk vad mycket den mannen fått vara med om egentligen. Det här kapitlet handlar om hur man gick tillväga i själva projektet och kanske inte så mycket om knekten Lätt, vilket jag förstås hade uppskattat!
Stig Carlsson berättar om livet i Reaby för 100 år sedan. Och det kan inte hjälpas, men jag tycker det är intressant med sådana här livshistorier. Det är sjukt svårt att förstå hur man levde på den tiden.
Under 1988 kan man läsa att bland annat följande hände:
Rekordmånga var med och dansade ut julen på Ribbaskolans gård under ledning av Sven Svensson.
Gränna står för förstag gången på 300 år i januari utan en hotellbädd.
Man utlovar en badlagun i Gränna, men frågan är ju när den kommer bli till?
Ballongfesten blåser bort igen. Andrée Memorial Meet - det femtonde sedan starten - samlar 45 ballongpiloter som tyvärr inte heller i år får tävla. Ballongentusiasterna är vana vid att vänta och det är nästan lika viktigt att få träffas och ha roligt ihop.
I april får man veta att polkagrisens tomatröda färg skall förbjudas. Det kommer Livsmedelsverket att föreslå i höst. Samtidigt kommer en ny och förhoppningsvis lika röd färg att godkännas. Den skall framställas av en lusart.
Grännas stadsvapen pryder nu ortsskylten Gränna. Gränna är därmed första orten i Jönköpings kommun som utnyttjat den nya lagen. Och här trodde jag att det var helt nygjort när jag såg stadsvapnet för första(?) gången på ortsskylten i november förra året... Där ser man!
Världens längsta polkagris - 287,8 meter lång - tillverkas av Alf Fransson som härmed kröns till polkagriskung!
I oktober är en ny färja på väg. Två sektioner bogseras på Göta Kanal på väg till Karlsborg. Ebba Brahe, som den nya färjan ska heta, kommer i trafik till sommarsäsongen.
I december är köpmännen i Gränna förtretade över att lamporna i julgranarna utmed Brahegatan stjäls eller slås sönder. Det rör sig om hundratalet lampor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar