torsdag 31 januari 2013

Hemmablind

Titel: Hemmablind - en bildberättelse från vätterland
Språk: Svenska
Författare: Smålandsbilder
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 127 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Som titel anger så är det här en bildbok. Många vackra bilder från Jönköping, Gränna och Visingsö. Det är bildbyrån Smålandsbilder som ligger bakom den här boken. Det är helt klart snygga bilder. Och man blir lite stolt över att bo och verka i det här trakterna. Det är bara en sak jag inte förstår. Varför envisas Smålandsbilder med att fota sne'a bilder??

onsdag 30 januari 2013

Det goda värdskapet

Titel: Det goda värdskapet - Konsten att få människor att känna sig välkomna
Språk: Svenska
Författare: Jan Gunnarsson och Olle Blohm
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 149
Baksidetext: Hur kommer det sig att vissa människor satt på rätt buss på väg till jobbet imorse?
     Hur kommer det sig att de möttes av välkomnande medarbetare som känner arbetsglädje?
     Hur kommer det sig att just deras arbete älskas av kunderna?
     Kan det hänga ihop...?Vi tror det.
Det goda värdskapet kom ut första gången 2002 och blev en formidabel succé. Boken har nu översatts till engelska, norska, danska och holländska och mött läsare över hela världen, antingen direkt, eller som komplement till en föreläsning inför tusentals medarbetare och ledare.
     Utgåvan du håller i handen speglar var vi står ida. Vi har lärt oss massor under resans gång och vet idag att värdskap mellan kollegor kan förflytta berg, samtidigt som en ensam värd ofta slocknar om inte företaget förstår lyskraften. Vi behöver alla finna mening och glädje i det vi gör för att kunna möta andra med en öppen blick, ett öppet hjärta. Värdskap må vara universiellt på många plan, men det är också något högst individuellt. Och din tolkning är alltid lika god som någon annans.


Min kommentar: Den här boken har jag blivit "påtvingad" att läsa inför en kurs i just det goda värdskapet. Den här boken är tänkt som en inspirationsbok, men jag kan inte låta bli att reta mig lite på den. Författarna verkar ha gjort "allt" här i livet, och självklart handlat utanför ramarna just för att få till det där goda värdskapet... Nu kanske det är så att dessa två herrar faktiskt varit med om allt detta som det står om, men det blev lite för mycket för mig...

tisdag 29 januari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1990

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1990
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1990
Antal sidor: 80 sidor 
Baksidetext: -


Min kommentar: Stora delar av den här årgången tar upp bilturismens barndom och hur Gyllene Uttern kom till. Det var faktiskt väldigt intressant att läsa om just Gyllene Uttern och hur man förväntade sig att bete sig på hotell och restaurang. Vilket gjorde att "gemene man" inte vågade sig in i matsalen för ett mål mat. "Det var säkert alldeles för fint, och det serveras konstig mat...".

Vi får återigen ta del av breven som prosten Almqvist skrev till sina söner. Den här delen ska jag erkänna att jag mest skummade igenom, så jag vet egentligen inte riktigt vad det kapitlet handlade om!

Man får ta del av "Lätta-projektet" ett skolprojekt på Ribbaskolan och hur man använde detta projekt i flera av skolans ämne. Den röda tråden var knekten Knut Johan Lätt, född 1802 och avled 1904. Tänk vad mycket den mannen fått vara med om egentligen. Det här kapitlet handlar om hur man gick tillväga i själva projektet och kanske inte så mycket om knekten Lätt, vilket jag förstås hade uppskattat!

Stig Carlsson berättar om livet i Reaby för 100 år sedan. Och det kan inte hjälpas, men jag tycker det är intressant med sådana här livshistorier. Det är sjukt svårt att förstå hur man levde på den tiden.

Under 1988 kan man läsa att bland annat följande hände:

Rekordmånga var med och dansade ut julen på Ribbaskolans gård under ledning av Sven Svensson.

Gränna står för förstag gången på 300 år i januari utan en hotellbädd.

Man utlovar en badlagun i Gränna, men frågan är ju när den kommer bli till?

Ballongfesten blåser bort igen. Andrée Memorial Meet - det femtonde sedan starten - samlar 45 ballongpiloter som tyvärr inte heller i år får tävla. Ballongentusiasterna är vana vid att vänta och det är nästan lika viktigt att få träffas och ha roligt ihop.

I april får man veta att polkagrisens tomatröda färg skall förbjudas. Det kommer Livsmedelsverket att föreslå i höst. Samtidigt kommer en ny och förhoppningsvis lika röd färg att godkännas. Den skall framställas av en lusart.

Grännas stadsvapen pryder nu ortsskylten Gränna. Gränna är därmed första orten i Jönköpings kommun som utnyttjat den nya lagen. Och här trodde jag att det var helt nygjort när jag såg stadsvapnet för första(?) gången på ortsskylten i november förra året... Där ser man!

Världens längsta polkagris - 287,8 meter lång - tillverkas av Alf Fransson som härmed kröns till polkagriskung!

I oktober är en ny färja på väg. Två sektioner bogseras på Göta Kanal på väg till Karlsborg. Ebba Brahe, som den nya färjan ska heta, kommer i trafik till sommarsäsongen.

I december är köpmännen i Gränna förtretade över att lamporna i julgranarna utmed Brahegatan stjäls eller slås sönder. Det rör sig om hundratalet lampor.

måndag 28 januari 2013

Vecka 17

Vecka 17 tog jag återigen tag i projektet. Jag fick åtminstone läst de där tre böckerna för att vara i fas!

Antal veckor: 17
Antal lästa böcker: 47 st
Antal böcker jag ska ha läst: 45,9 st

Veckan som kommer ska jag ta tag i Arthur Conan Doyles bok "Dangerous Work". Den är ganska tjock, men ungefär hälften av sidorna är fotokopior av handskrivna dagböcker. Den texten är tämligen svårläst, men som tur är så finns ju texten renskriven längre bak i boken. Och det är den renskrivna texten jag satsar på!

söndag 27 januari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1989

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1989
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1989
Antal sidor: 86 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Vågar man gissa att den här omgången lägger stort fokus på Apotekshistorien i Gränna?? Ja men visst gör det det! Stora delar av boken handlar om Apoteket Kronan 1788-1988. Men man får även ett stycke historia genom att man tagit upp apotekets föregångare, från medeltiden och framåt.

Efter apoteksredovisningen får vi återigen ta del av de där breven från Sven Johan Almqvist. Därefter får vi ta del av en vision om hur Andréemuseet skulle se ut 1997, och denna "studie" gjordes redan 1987. Och det var inga dåliga planer om jag säger som så! Rena rama "äventyrsbanan" skulle man gå igenom för att uppleva den spännande Andréexpeditionen!

Förordet är en sjukt rolig läsning! Här kan man läsa att den 34:e årgången av Gränna Hembygdsförenings årsbok skiljer sig från sina föregångare. Man har nämligen ändrat bokens format. Den är ungefär 2 cm bredare än tidigare. Man har valt att göra så här för att öka möjligheterna att variera text- och bildmaterial så att läsbarheten ökas. Personligen gillar jag inte att det är dubbla rader text på varje sida, men smaken är som baken.

1989 är också den första gången som Solvarvet i Gränna tar datatekniken till hjälp i alla led. Årsbokens innehåll är renskriven på Grännamuseernas persondatorer, och därefter har texten levererats till tryckeriet på en så kallad diskett!

Men nu till det roliga... Under 1988 kan man läsa att:
Ribbagården är ett svårsålt krögeri och man undrar vad som ska hända Ribbagården, en gång hjärtat i Gränna och än idag lika känd som polkagrisar och ballonger.

Även detta år tvingas Andrée Memorial ställas in pga dåligt väder.

Nordiska Museet har efter långvarig önskan från Grännamuseerna deponerat ballongen Sveas gondol och övrig bevarad utrustning på Andréemuseet.

Gränna kyrka återinvigs av biskop Sven Lindegård inför en fulltalig menighet efter ombyggnationen.

Hela 90 knallar kommer till GAIS sommarmarknad vid Hamnallén och tusentals Grännabor och turister strosar omkring för att handla.

OK:s Brahehusprojekt (som man kunde läsa om i 1988 års "Solvarv") skärskådas och debatteras av offentligheten på Medborgargården av Grännaborna.

I september observeras ett norrsken över Gränna!

Alla parter i Gränna är emot OK-bygget vid Brahehus!

I december är Grännas sluttande tvärgator är förrädiska. Halkan tog en sopbil som välte i Södra Parken.

I december får äntligen turistbyrån i Gränna en modern lokal att växa i. Lokalerna är belägna i de nybyggda fastigheterna på torgets norra sida. Grännamuseerna flyttar in i den nyrenoverade kontorslokalerna i fastigheten Hjorten 2.

lördag 26 januari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1988

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1988.
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1988
Antal sidor: 87
Baksidetext: -


Min kommentar: Nu börjar de här Solvarven bli lite tjocka. Inte så att jag liksom klarar av boken på väg till eller från jobbet. Jag har ju 30 min bussresa enkel väg till och från jobbet. Den här årgången behandlar lite av Grenna Hembygdsförenings historia, fabrikör A E Bolling, ett museum att räkna med, torp och torpare i Gränna socken (tredje avsnittet). Vi får läsa lite hur ett hemliv i Knukebo kunde se ut på 30-40-talet. Vi får ta del av brev skrivna av kyrkoherde Sven Johan Almqvist till sina söner Sven och Per.

I den här årgången tyckte jag att uppraddningen av torp och torpare i Gränna socken var den tråkigaste biten. Det säger mej liksom ingenting. Visst, jag kan titta på kartan och se vart de olika torpen har legat, men den där uppraddningen av namn och årtal sida upp och sida ner, är verkligen inte min grej. Tyvärr. Desto roligare är det då att gå igenom Årskrönikan som tar upp höjdpunkterna från föregående år (1987). Och mina höjdpunkter därifrån är då följande:

Den 24 januari firar Gränna stad sin 335-årsdag. Detta firades med klockringning från Grännaberget. På kvällen hålls traditionellt Hembygdsföreningens årsmöte.

Den bistra kylan ställer till med problem. Den 12 januari kan färjan bara gå en tur och under några dagar får bönderna slå ut mjölken då mjölkbilen inte kommer över från Gränna.

I februari anordnar man "Finn tio fel" på museet under sportlovet. I montrarna med föremål från Andréexpeditionen har chefen Sven Lundström placerat in moderna föremål som man skall notera för att kunna vinna ett pris.

Pga blåst går det inte att genomföra den 12:e Andrée Memorial Meet i februari.

I februari har biblioteket på prov varit öppet på lördagar under ett halvår. Nu kräver ortsborna att detta måste fortsätta!

I mars förevisas de arkeologiska utgrävningarna vid ombyggnaden av Gränna kyrka. Djupa schakt är upptagna inne i kyrkan. Där kan man se lämningar ända från 1100-talskyrkan till branden 1889. Mynt, skelett och många lösa fynd förevisas.

1987 är det premiär för sommarmarknaden i Gränna. På gamla hamnvägen samlas 50 knallar för att sälja det mesta till turisterna.

Det var tydligen en mycket regnig sommar!

I augusti är ett byggprojekt vid Brahehus åter aktuellt. OK vill bygga bensinmack, restaurang, butik och kiosk mitt för ruinen. Planerna presenteras och diskussionen blossar åter upp!

Ribbagården står i november åter utan krögare och fastigheten är till salu. Priset är högt, halva tomten är avstyckad och grännaborna fruktar att den anrika restaurangen och hotellet inte kommer finnas kvar.

Arkeologerna är tillbaka i Gränna i november. I Ribbagårdens trädgård söker man efter rester från en medeltida by. Man hittar dock ingenting och schaktning för nybygget kan sätta igång.

onsdag 23 januari 2013

Fifty Shades Darker

Titel: Fifty Shades Darker
Språk: Engelska
Författare: E L James
Genre: Erotik
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 532
Baksidetext: The New York Times bestselling Fifty Shades trilogy
     "In a class by itself" - Entertainment Weekly
     Daunted by the singular tastes and dark secrets of the beautiful, tormented young entrepreneur Christian Grey, Anastasia Steele has broken off their relationship to start a new career with a Seattle publishing house.
     But desire for Christian still dominates her every waking thought, and when he proposes a new arrangement, Ana cannot resist. They rekindle their searing sensual affair, and Ana learns more about the harrowing past of her damaged, driven, and demanding Fifty Shades.
     While Christian wrestles with his inner demons, Ana must confront the anger and envy of the women who came before her, and make the most important decision of her life.

Min kommentar: Ja vad ska man säga. Självklart kan Ana inte stå emot när Christian kontaktar henne. Det går fortfarande ganska hett till i sänghalmen, eller vart de nu håller hus... I den här boken/delen är det lite väl mycket svartsjuka inblandat, och ibland tycker jag bara att Ana är så otroligt barnslig. Samtidigt är Christian sjukt överbeskyddande. Kanske av en anledning. En del verkar ha svårt för de ibland väl detaljerade sexscenerna, det är dock inget stör mig. Jag är mest nyfiken på hur filmen/filmerna blir. Hur detaljerat kommer scenerna att bli där?? Vi får veta mer om Christians mörka förflutna och om hans "ex"...

Har självklart ställt mej på kö på bibblan för att låna tredje delen. För jag är ju sjukt nyfiken på om det blir ett lyckligt slut mellan Christian och Ana eller inte!

Betyg: 3

tisdag 22 januari 2013

Amalia Erikson och polkagrisarna

Titel: Amalia Erikson och polkagrisarna
Språk: Svenska
Författare: Mari Lundberg, Håkan Jorikson/Grenna Museum
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 49 sidor
Baksidetext: Amalia Erikson och Polkagrisarna är en skrift om Amalia Erikson - 'polkagrisens moder' - hennes samtida sockerbagare på 1800-talet, efterföljarna och 1900-talets polkagrishistoria i Gränna.


Min kommentar: En alldeles lagom skrift om man är intresserad av just polkagrisens historia. Vem var Amalia Erikson och var det egentligen hon som uppfann polkagrisen? Boken/skriften består av fyra artiklar. Artiklarna handlar om Amalia Erikson och dottern Ida, Amalias kollegor (de andra sockerbagarna), de som tog över på 1900-talet. Men man får även läsa om konkurrens, skatterazzior, och utveckling in på 2000-talet.

måndag 21 januari 2013

Vecka 16

Även den här veckan tog jag det lugnt med bokprojektet, men jag hann med en bok i alla fall...

Antal veckor: 16
Antal lästa böcker: 44 st
Antal böcker jag ska ha läst: 43,2 st
Antal lästa sidor i projektet månad 4: 958 sidor
Antal lästa sidor i projektet totalt: 5 154 sidor

söndag 20 januari 2013

Per Brahe d y och Visingsborgs grevskap

Titel: Per Brahe d y och Visingsborgs grevskap
Språk: Svenska
Författare: Sven Almqvist
Utgivningsår: ?
Antal sidor: 22 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Är man intresserad av Per Brahe den yngre och om Visingsborgs grevskap, men liksom inte riktigt orkar läsa tjocka böcker i ämnet så är det här en mycket bra början. Den tar upp på ett mycket kortfattat sätt vem Per Brahe den yngre var, och även om Brahesläkten. I den här trycksaken står det som rubriken säger även om Visingsborgs grevskap. Mycket kortfattat.

måndag 14 januari 2013

Vecka 15

Den här veckan planerade jag att ta det lite lugnt med bokprojektet, för helt plötsligt så hade jag tre böcker från bibblan som jag liksom vill bli av med. En av böckerna är det dessutom bara ett tvåveckorslån på. Men, jag kan ju inte ignorera projektet helt och hållet. Så ett par blev det trots allt...

Antal veckor: 15
Antal lästa böcker: 43 st
Antal böcker jag ska ha läst: 40,5 st

söndag 13 januari 2013

Arvet från Stonehenge

Titel: Arvet från Stonehenge (The Stonhenge Legacy)
Språk: Svenska (Engelska)
Författare: Sam Christer
Översättare: Örjan Sjögren
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 398
Baksidetext: Ritualen vid Stonehenge är skriven i blod. Kan den unge arkeologen förhindra att stenarnas urgamla kraft väcks till lic på "blodets dag"?
     Åtta dagar innan sommarsolståndet blir en man slaktad på det mest brutala sätt inför en grupp troende, som iförda prästkappor deltar i en offerceremoni vid Stonehenge. Bara några timmar senare begår en av världens främsta skattjägare självmord. Han efterlämnar ett kryptiskt brev till sin son, den unge arkeologen Gideon Chase, som han länge haft ett ansträngt förhållande till.
     Gideon allierar sig med en orädd kvinnlig polis på orten och snart upptäcker de ett hemligt samfund - en urgammal internationell sekt som i tusentals år dyrkat Stonehengemyten...
     Arvet från Stonehenge är en thriller i bästa Dan Brown-anda, full av koder, symboler och fascinerande detaljer, om en av världens mest mytomspunna och spännande platser. Den gick rakt upp på de internationella bästsäljarlistorna när den kom ut, över 100 000 människor köpte boken i England och den har sålts till 35 länder.

Lånat från nätet
Min kommentar: Bara titeln lockade mej att läsa boken! Fast först så trodde jag att det var en faktabok, så jag blev extra glad när det visade sig vara en skönlitterär. Och den här gången läste jag faktiskt baksidetexten lite noggrannare så att jag faktiskt visste vad den handlade om. Den gjorde mej inte besviken. Boken handlar om som man kan läsa på baksidan om ett mord och så mystiska sällskap. Känns det igen? Visst luktar det lite daVinci-koden över det hela? Men, inte mej emot, jag är ju dessutom lite trög emellanåt så jag fick mej flera överaskningar i boken när nya intriger dök upp. Jag tycker nog att det var lite väl många karaktärer att hålla koll på. När boken närmade sig sitt slut så kändes det som att författaren var tvungen att snabba på upplösningen, för att boken inte skulle bli för lång. Ibland var även kapitlen lite för korta. Och jag gillar ändå korta kapitel, så att jag liksom inte tappar bort mig, framförallt om det är flera sidospår i en bok.
Betyg: 3

torsdag 10 januari 2013

Där ingen har gått

Titel: Där ingen har gått (White Heat)
Språk: Svenska (Engelska)
Författare: Melanie McGrath
Översättare: Johan Nilsson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 381
Baksidetext: Skottet som ljuder genom det arktiska mörkret känner Edie Kiglatuk genast igen. Som vilmdarksguide och isbjörnsjägare vet hon hur ett jaktgevär låter. Det visar sig att en av männen som Edie guidar i den ödsliga vildmarken i Arktis har blivit skjuten men till hennes förvåning avskrivs det hela som en jaktolycka.
     Edie drabbas själv när hennes älskade styvson Joe råkar illa ut och hon blir alltmer övertygad om att de två dödsfallen har ett samband. Mellan skoterfärderna över den istäckta tundran och middagarna på valrosskött rullas en skrämmande historia upp. Efter hand inser Edie att det inte bara är hennes eget liv som är hotat i den arktiska kylan.
     Där ingen går är Melanie McGraths romandebut och det är den första delen i en planerad serie om den envisa och självständiga halvinuiten Edie Kiglatuk.

Bilden har jag lånat från nätet
Min kommentar: Alltså, jag måste verkligen börja läsa baksidetexten ORDENTLIGT innan jag ger mig i kast med en bok. Den här baksidetexten ögnade jag bara igenom lite snabbt, och var ju fast redan när jag insåg att boken utspelar sig i Arktis. Jag var tämligen övertygad om att man skulle hitta en död person där ute på isen nånstans som då förmodligen blivit mördad för längese'n, och att detta dödsfall skulle få sin förklaring i händelser som skedde nu. Så döm om min förvåning när en man dör redan på sidan 1! Då var jag ju tvungen att läsa baksidetexten en gång till, och kunde bara konstatera att jag inte alls läst texten.

Jag gillade den här boken. Det är ett dödsfall, typ direkt. Inget läbbigt sådant dock. Och så utspelar sig berättelsen i Arktis. Vad mer behövde jag? Berättelsen tog självklart ett par vändningar som jag kanske inte räknat med först. Men, så är jag ju lite trög emellanåt, det vet vi allihop!

Boken är lagom tjock, och kapitlen är inte alltför långa.

Betyg: 4

måndag 7 januari 2013

Vecka 14

Veckan före julledigheten så räknade vi ut att jag enligt planen skulle läsa 9 böcker, för enkelhetens skull så utgår jag ifrån att det är 3 böcker i veckan jag ska klara av. Jag orkar inte klura på hur långt 0,7 av en bok är... Och tro det eller ej. Jag mäktade med att läsa de böcker som Sara plockade ut åt mig.

Antal veckor: 14
Antal lästa böcker: 41 st
Antal böcker jag ska ha läst: 37,8 st

fredag 4 januari 2013

Svenska fysikaliska-meteorologiska expeditionen...

Titel: Svenska fysikaliska-meteorologiska expeditionen till Spetsbergen juli 1882-september 1883. S A Andrées dagbok från deltagandet i det första internationella polaråret.
Språk: Svenska
Författare: S.A Andrée
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 101 sidor
Baksidetext: S A Andrée: "Oktober 18. Min födelsedag. Festmiddag och sedan brylå såsom taklagsöl. Fångstman Kulseth omtalade at fångstmännen brukade dricka blodet som framsprutade ur såret på en skjuten Kobbe. Han sade att det var mycket välsmakande. E-m frågade om jag ville bygga observatorierna. Jag svarade att jag ej stod mycket efter att bygga skjul."
     Salomon August Andrée deltog 1882-1883 i den svenska expeditionen till Spetsbergen med anledning av det första internationella polaråret. Under vistelsen skrev han dagbok som här ges ut in extensio för första gången. Dagboken är sammanställd och kommenterad av Håkan Jorikson, Grenna Museum, med förord av prof Sverker Sörlin, KTH, tillika ordförande i den svenska kommittén för det internationella polaråret 2007-2008.


Min kommentar: Har den här boken typ världens längsta titel?? Nu ska jag vara brutalt ärlig, med tanke på titeln på den här boken, så tänkte jag att det här väl en alldeles otroligt tråkig bok. Ni kan ju själva läsa: Svenska fysikaliska-meterologiska expeditionen till Spetsbergen juli 1882-september 1883. S A Andrées dagbok från deltagandet i det första internationella polaråret. Alltså, vad är det för en jäkla titel?

Men ack så jag bedrog mig. Bara jag kom förbi förord och inledning så var jag fast. Jag påbörjade boken på bussen till jobbet imorse, och har nu redan läst ut den. Jag ville inte ens gå av bussen i Gränna imorse och gå till jobbet. Nej, jag ville följa med bussen till ändhållplatsen och åkt tillbaka till Habo, bara för att få läsa vidare.

Vem hade anat att dagboksanteckningar från 1800-talet skulle intressera mig? Men det var kul att läsa om Andrées tankar och funderingar. Han verkar tyvärr inte ha varit så jättepopulär bland de övriga deltagarna, vilket man kan läsa i anteckningarna. Det verkade nästan alltid vara nåt käbbel bland deltagarna. Kanske inte så konstigt dock. De var ju ändå fast där på Svalbard... Jag vet nu vad de vad de åt till middag varje dag. Typ. Jag undrar dock vad maskbuljong var för något som de åt emellanåt? De verkade även dricka alkohol en del däruppe. Alltid fanns det nåt att fira tydligen!

torsdag 3 januari 2013

The Lost Men

Titel: The Lost Men. The harrowing story of Schackleton's Ross Sea party
Språk: Engelska
Författare: Kelly Tyler Lewis
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 366 sidor
Baksidetext: In 1914, Sir Ernest Schackleton set forth to make history with the first-ever crossing the Antartic continent. On the eve of the First World War. Schackleton dissapeared into the Weddel Sea aboard the Endurance, while a ship called the Aurora sailed into the Ross Sea on the opposite side of the continent under the command of AEneas Mackintosh. The Ross Sea party, twenty-eight strong, was there to create a lifeline of vital food and fuel deopts to supply the epic crossing.
     Yet all went tragically wrong when the Aurora broke free of her moorings in an Antartic gale and stranded ten men ashore, woefully ill-equipped to perform their task. Left with little more than the clothing on their back and scavenged equipment, the men vowed to carry on in the face of impossible odds. Meanwhile, the rest of the Aurora crew, cast adrift at the mercy of elements, battled for survival. With little hope of rescue, the lost men struggled to save themselves and carry out their mission.
     Kelly Tyler-Lewis brings Antartic exploration alive in this richly researched chronicle of a previously overshadowed expedition and its unforgettable participants.
     Historian Kelly Tyler-Lewis travelled for research to Britain, Australia, New Zealand, and Antartica, where she spent two months with the National Science Foundation's Artists and Writers Program.


Min kommentar: Jag ska börja med att erkänna att jag inte hade några större förväntningar på den här boken, som dessutom är på engelska. Inte hade jag läst baksidan heller, så när jag började läsa boken så trodde jag den handlade om nåt Antarktisäventyr med Shackleton i spetsen, där de förmodligen gick vilse på isen med tanke på bokens titel. Jag hade delvis rätt. Tanken var väl att Shackelton skulle korsa Antarktis, och då behövde han ju hjälp med lite "nödförråd" här och där längs rutten. Så medans han gick från ena hållet så skulle ett gäng gå från andra hållet och lägga ut förråden, för att sedan ta sig tillbaka till sin ursprungsplats och där vänta på att båten "Aurora" skulle hämta upp dem.

Gick det som de tänkt? Självklart inte. Shackelton kom inte ens till Antarktis. De andra kom dit, och trodde såklart att han skulle dyka upp nån gång herr Schackelton. Aurora lyckades inte "vinterhamna" utan slets loss ur sin förtöjning och drev med isen ut till havs. Männen på Antarktis, trodde att Aurora sjunkit...

Jag hade lite svårt för att komma in i boken, men efter ett tag kom jag på mig själv att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Det här är ju rena äventyrsromanen! Hur ska det gå? Ska männen på Antarktis överleva? Ska någon komma och rädda dem? Men det som kanske ändå berörde mej djupast var hundarna. Självklart skulle de ha draghundar till sin hjälp. Men, det var inte riktiga draghundar de fått tag på, och de kunde inte heller hantera dem. Vilket plågar mig. Och när då hundarna inte längre orkar/klarar att dra så kunde man besluta sig för att bara lämna de stackarna där i snön. Ja, även vid något annat tillfälle då de inte hade möjlighet att ha med sig hundarna så beslöt man sig för att bara snöra fast dom i nån stolpe eller nåt och hoppas på det bästa för hundarna. Vad trodde de egentligen skulle hända med de små liven. Men alla hundar lämnades inte bara för att dö där på isen...

Hur det gick? Det får du läsa boken för att få reda på! ;)

tisdag 1 januari 2013

Visingsöartiklar

Titel: Visingsöartiklar. Tolv artiklar om Visingsö från bronsålder till medeltid
Språk: Svenska
Författare:
Utgivningsår: 2000
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: Visingsöartiklar - tolv artiklar om Visingsö från bronsålder till medeltid är resultatet av de första två årens arbete inom projektet Vätterns pärla - Visingsö från bronsålder till medeltid. Projektet är ett samarbete mellan forskare från olika institutioner intresserade av Visingsös förhistoria och medeltid.
     Det övergripande syftet med artiklarna är att sammanställa en kunskapsbas som kan ligga till grund för fortsatt forskning i projektets nästa etapp. De många och intressanta fornlämningarna på ön gör det viktigt att diskutera huruvida Visingsö är unikt och i så fall på vilket sätt. Vilka perioder och lämningar är värda att studera vidare? Vilka nya perspektiv kan vara fruktbara att utgå från och använda vid studiet av Visingsö?
     Genom författarnas specialkompetenser bildar artiklarna fyra olika block. De två första tar upp Visingsös förhistoria och medeltid, följt av block tre där ön studeras utifrån andra ämnen än den traditionella arkeologin och blocka fyra som blickar ut mot omland och omvärld.
     Det är vår förhoppning att denna bok kommer att öppna fältet för en fördjupad forskning kring Visingsö och dess spännande förflutna.


Min kommentar: Här är ytterligare en bok/häfte som har stor potential, men i mina ögon så ska man nog inte läsa den från "pärm till pärm" som jag precis gjort. Men om man tar en artikel lite då och då, så tror jag att det här är en perfekt bok till den som är intresserad av Visingsös historia. Det som drar ner betyget är det, i mina ögon, tråkiga omslaget. Jag är en person som går igång på framsidan av en bok, och skulle mycket lätt kunna missa den här boken på grund av just omslaget!