Titel: Ett Solvarv i Gränna 2008
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: -
Min kommentar: Det börjar ta't på nu med "Solvarven". Och överlag har de varit mycket intressanta att läsa. Inte för att jag har så stor koll på alla de där personporträtten som gjorts, men jag älskar ju historia, och här har jag verkligen fått till mig en hel del om Gränna med omnejd!
Men nu till årets upplaga av "Solvarvet" som har telegraf och telefon som tema, och vi kan läsa artiklar som "telegraf-telefon", "telegraf-telefonhistoria i Gränna", "Klart Stockholm ------, 1 period", "Telefonkiosken" med mera. Vi får också bland annat läsa om Gränna Tidning som 2008 firade 150 år, "100 års väder på pränt i Högemålen", "Axel Ohlin - en polarresenär från Visingsö", "24 år som kyrkoherde i Gränna" och "Fika på berget för en krona".
Under 2007 kan man bland annat läsa att följande har hänt i Gränna:
Januari: Stormen Per mörklade Gränna och Visingsö den 14:e med stora bekymmer för färjetrafiken som tvingades ställa in flera turer. Ett flertal träd föll ned över vägbanor i och kring grännaområdet och affärernas datoriserade kassaapparater slutade fungera.
Konsum och Pir Kro fick nya ägare i januari.
April: Matguide pekar mot Gränna. En av Sveriges mesta restaurangguider, White Guide, pekar mot Gyllene Uttern och Gränna Hamnkrog, bland totalt 553 restauranger i Sverige.
Nu ska parkeringen få en ansiktslyftning. Plats för 400 bilar på parkeringen som jämnas och asfalteras vid Gränna hamn.
Då ställer jag mig frågan, som ju inte satte min fot i Gränna förrän i april 2011, undrar ju då om man fram tills dess haft en grusparkering nere vid hamnen? Det känns ju ändå lite "beigt" med tanke på att Gränna-Visingsö är ett stort turistmål...
Maj: Hamnbolaget tror på framtiden. Förbättrad parkering, ny brygga i småbåtshamnen och underhållning visar framtidstro och nytt kontrakt mellan kommun och hamnbolag är tecknat gällande för sex år.
Christina öppnar chokladmakeri. Christina Ekros-Buckley, före detta roddare ska locka folk till Gränna och Hallska gården, vars kafé hon bygger om och utvecklar med nya produkter till exempel egenhändigt gjord choklad.
Är det av intresse att Christina har varit roddare? En stilla undran från min sida...
Juni: Trottoar ännu inte åtgärdad. Museichef går i taket och lade ut bild på trottoaren på museets hemsida. Trots otaliga kontakter med kommunens tekniska avdelning, frågar sig museichef Håkan Jorikson och turistchef Carl-Gustaf Tollén om det ska vara nödvändigt ta på stövlar för att besöka turistbyrå och museum. 2002 invigdes Grenna Kulturgård och sedan dess har trottoaren varit i bedrövligt skick!
Toa i Röttle öppnas för nödiga. Länsstyrelsen tar över ansvaret för toaletterna som tidigare sköttes av Grenna Museum, då stiftelsen inte anser sig ha råd med service åt besökare till reservatet som står under Länsstyrelsen.
Juli: Gränna hårt drabbat av översvämningar. Flera bostäder fick källare vattenfyllda, Aranäs damm sprängdes, Sjukhusgränd försvann, Skarpabacken underminerades, i Röttle tog sig vattnet egen väg på fel sida om Rasmus kvarn, röttlebor evakuerades två gånger, vattnet tog sig genväg genom Franssons godisaffär i södra Gränna. Hela Gränna avstängdes från norr via Turistvägen. Vägen bortspolad på vidsträckt område strax ovanför länsgränsen.
Ulf vågar inte ta bilen. Sjukhusgränd ännu inte framkomlig. 75 mm regn på en natt.
Grännaarkitektur visar både nytt och nött. Stadsvandringar ordnades av Grenna Museum. Kyrkan vackraste byggnaden enligt blivande arkitekten Emma Ekstrand som ledde vandringen. Hallska gården är stilbildare för flera fastigheter i stan.
Augusti: Vindkraft på Grännaberget. Ett dussin vindkraftverk ger el till 20000 hushåll. Alla inblandade positiva till förslaget i norra delen av Gränna.
Grännaknäcke. Fiket växer så det knakar, 5 år efter starten finns brödet att köpa i 700-800 försäljningsställen från Ystad till Haparanda, i åtta länder.
Bymarknad i Uppgränna växer. Byamarknaden är i år dubbelt så stor som förra året och loppisstånden står tätt på Uppgränna Byalags samlingsplats Byaträffen.
Förening kritiserar kommunen. Fest i grevskapet vill ha en rättvisare fördelning av kommunens förlustgarantier. Gränna Musikfrämjande fick 90 000 kronor, medan Fest i grevskapet fick en garanti på 25 000 kronor, trots brett utbud och flera gratisevenemang och vi har tagit semester för att kunna genomföra arrangemangen, säger Ingrid Lööf, en av de drivande.
Oktober: Turistnäringen ska utvecklas. Frågeformulär sänds ut till berörda som får tycka till om bra och dåligt, för att hela turistservicen ska kunna utvecklas efter uttalade önskemål från näringsidkare på orten.
Överraskande kulturnatt bland stugor. Grenna Hembygdsförening levandegjorde stugorna på Grännaberget, med verksamhet i alla stugor, autentiska kläder, dofter och utensilier. "Blinde Janne", lyktor, levande eld och facklor spred stämning i den i övrigt nattmörka miljön.
Planer på större hamn. Större färja tvingar fram ombyggnad. Småbåtshamnen får minst 50 nya platser.
November: Nu åtgärdas Brahegatan, med förhoppning om jämnare gata, efter sättningar i stenläggningen. Det är polacker som gör jobbet.
Ok... Är det verkligen av intresse om det är polacker, engelsmän, Grännabor eller kanske skåningar som fixar gatan? Hade man skrivit i Solvarvet om det var skåningar som gör jobbet?
Pyromandåd. Många bränder i en och samma fastighet. Daghem i omedelbar närhet spikar igen brevlådeinkast. Man vågar inget riskera. Bevakningen är skärpt, för illdåden måste hejdas.
Daghem? På riktigt...
Mardröm. Pyroman slog till åtta gånger. Fler fastigheter direkt hotade i den täta miljön.
Företagarna nöjda med viss tvekan. Toalettfrågan uppe i ständig debatt, då turism i Gränna diskuteras. Kommunen lyssnar inte på oss i denna fråga, vilket är helt oförståeligt. Få svarade på den utskickade enkäten.
Kopplingen toaletter och turism tycker jag är spännande. Visst jag fattar att man måste besöka toaletten om man är ute och turistar. Men det behöver väl oftast gemene man...
December: Julstök med 25 hantverkare drog mycket folk till Grenna Kulturgård.
Julafton vid rådhusklockan - en mötesplats för hemvändare. Närmare 200 personer sökte sig till Grännaberget för en stunds samling inför julen, medan andra stressar runt i butiker i sista minuten eller förbereder julmaten. Kyrkoherde Hans Lundin läste krönika, Inger Andersson gjorde en historisk tillbakablick och Anna Andersson deklamerade Tomten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar