torsdag 3 oktober 2013

Ett Solvarv i Gränna 2007

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2007
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här omgången av Ett Solvarv i Gränna har tema: Bilar! Här finns artiklar om bl.a: Kuriosa kring bilar och bilism, Som trafikchaufför i Gränna under bilens barndom, Gränna och de första bilarna, Tidig busstrafik, Bensinstationer i Gränna. Som vanligt, är jag nästan beredd att säga, så har man några artiklar som inte har med temat att göra. Och i den här omgången kan man bl.a. läsa om: Luffarliv på 1950-talet, Barn- och ungdomstid i frikyrkomiljö, Med Sysselmannen till Vitön, Svalbard.

I årskrönikan kan jag bl.a. läsa att:
De sista veckorna av 2005, upptäcktes att de två 1700-talskanoner som stått "säkert" förankrade i Grännaberget, stulits i hägn av senhöstens mörker. Skulle någon få se dem på drift så kontakta museet.

Februari: Godissuget ger mer jobb. Bröderna Peter och Stefan Fransson satsar på utbyggnad. Skumgodis är den största produkten. Systern Katarina driver polkagriskokeriet vid Jönköpingsvägen. Båda anläggningarna är ett verk av fadern Alf, som avled 2005.

Alf Svensson går efter 42 år. Alf Svensson som varit ordförande i Kristdemokraterna, nuvarande KD på riksplan, lämnar vidare ordförandeklubban för Gränna lokalavdelning av nämnda parti.

Mars: Kärlekstragik i bok om Andrées fotograf. Tyrone Martinssons nyutkomna biografi om Nils Strindberg är en gripande bok där även breven till hans älskade Anna avslöjas.

Hembygdsföreningen kräver cykelväg. Att bygga cykelväg vid den hårt trafikerade Turistvägen norr om Gränna är mycket angeläget påpekar Grenna Hembygdsförening i en skrivelse till berörda myndigheter.

April: Tegnérsällskapet protesterar mot vindkraftverk på berget. Ett 74 meter högt vindkraftverk skulle helt förta intrycket av Tegnértornet som är 26 meter högt, framhölls bland annat.

Maj: Matsalen stängs i juli. Snart är det slut med det tvisamma lunchintaget på Gränna Äldreboende konstaterar bland andra Lars Thörn och Gösta Sjöblom.

Juli: Ung världsmästare i polkagrisbakning. Vinnare blev Lars Hopf från Cathanna Polkagriskokeri.

Oktober: Första dagen på jobbet för nya museiintendenten. Mycket att fundera på och sätta sig in i säger Mari Lundberg, ny på Grenna Museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar