onsdag 30 oktober 2013

Grevens lille präst

Titel: Grevens lille präst
Språk: Svenska
Författare: Maria Campbell
Genre:  Roman
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 317
Baksidetext: Han är gammal nu greve Per Brahe. Herre till Wisingsborgs Grevskap och grundare av staden Brahe-Grenna. Han har tre år kvar att leva, orken tryter och där finns ingen kvar av hans egna, att lämna över det gagneliga värvet till. Den ståtlige bondsonen Olof Fornander har några år tidigare kommit tillbaka från prästseminariet i Åbo och tillträtt sitt gäll i Brahe-Grenna. Han är en lisa för den gamle som tog hand om honom som späd och lät honom studera.
     Men Olof vill gå sina egna vägar och hans leksyster från barnåren Marike Voss, numera krögerska på Tavernan Två liljor, är hans förtrogna. Hon hoppas på något mer från hans sida men ingenting blir som hon tänkt sig.

Berättelsen fick sin utgångspunkt i en grav över en Olof Fornander på Gränna kyrkogård och en skylt med texten Två Liljor över en port till ett hus vid Bergsgatan i Gränna.

Somligt är sant och somligt fantasi. En del av de människor som flimrar förbi i historien har funnits, andra inte. En del av dem har tilldelats mindre smickrande karaktärer som t ex Julius Kemmener, ej att förväxla med den verkligen Julius Kemmener som säkert inte var så grym, liksom inte heller Johan Werner. Men några ondsinta figurer kan behövas för balansen i en berättelse.

Maria Campbell är journalist och har tidigare givit ut en dokumentär roman om kyrkomålaren Johan Risberg i Västergötland.

Min kommentar: Den här boken hittade jag i "nyhetshyllan" för ett par tre veckor sedan på biblioteket när jag var där för att tjôta lite med personalen där! Jag tänkte att boken kanske kunde vara intressant, då det är en roman som utspelar sig i 1600-talets Gränna! Och även om jag som ni vet har dissat själva utmaningen, så hindrar det mej ju inte att läsa böcker som har anknytning till Gränna!

Tyvärr måste jag säga att jag inte är helt överförtjust i boken. Min läsupplevelse störs av layouten, radavståndet som är 1,5 eller dubbelt till och med, och att sidbrytningar inte är "bra" gjorda. Visst, läser jag en avhandling så är den ju lättare att läsa med större radavstånd, men i detta fallet känns det som man valt det större radavståndet för att få till fler sidor. Det stör mig även att det vid vissa kapitel, så står det till exempel: "kapitel 7" allra längst ner på höger sida, och så börjar sedan texten till kapitel 7 på nästa sida. Jag hade ju velat att man hade rubriken högst upp på vänster sida och sedan börjat skriva texten. Visst, det här är väl egentligen bagateller, men som sagt, det stör mig.

En annan sak som jag hade lite svårt för var det att i berättelsen här så hade greve Per Brahe flera gästabud på Brahus, kan det till och med ha varit så att han ev bodde där periodvis? Och i alla faktatexter jag har läst så står det att greven knappt satte sin fot där. Hade han fint besök så kunde han och hans eminenta gäster bli uppburna upp för berget, och så visade han sina gäster den storslagna utsikten över Visingsö, sin stad och Västanå! Och jag vet att när det är "fiction" så får man ju vrida på sanningen. Man får hitta på. Men, jag har svårt för det. Hade jag nu inte haft en aning om denna fakta så hade jag ju köpt det med hull och hår! =)

Jag hade även bitvis svårt med språket i boken, men samtidigt förstår jag ju att om man skriver en bok om 1600-talets Gränna så kan man ju inte använda sig av 2000-talsspråk! Det är väl bara det att jag inte är van att läsa historiska romaner som utspelar sig på 1670-talet!

Trots att jag har lite synpunkter på layouten och viss fakta då, så fastnade jag ju i storyn, och ville veta hur det skulle gå för Olof, Marike och Nils som Olof tagit under sina vingars skydd... Boken läste jag ut på ett par-tre dagar, så den är lättläst. Till viss del på grund av det stora radavståndet... Så det var ju inte enbart till ondo...

Betyg: 2,5 Betyget dras ned på grund av vad jag skrivit här i inlägget.

tisdag 29 oktober 2013

Ett Solvarv i Gränna 2008

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2008
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Det börjar ta't på nu med "Solvarven". Och överlag har de varit mycket intressanta att läsa. Inte för att jag har så stor koll på alla de där personporträtten som gjorts, men jag älskar ju historia, och här har jag verkligen fått till mig en hel del om Gränna med omnejd!

Men nu till årets upplaga av "Solvarvet" som har telegraf och telefon som tema, och vi kan läsa artiklar som "telegraf-telefon", "telegraf-telefonhistoria i Gränna", "Klart Stockholm ------, 1 period", "Telefonkiosken" med mera. Vi får också bland annat läsa om Gränna Tidning som 2008 firade 150 år, "100 års väder på pränt i Högemålen", "Axel Ohlin - en polarresenär från Visingsö", "24 år som kyrkoherde i Gränna" och "Fika på berget för en krona".

Under 2007 kan man bland annat läsa att följande har hänt i Gränna:
Januari: Stormen Per mörklade Gränna och Visingsö den 14:e med stora bekymmer för färjetrafiken som tvingades ställa in flera turer. Ett flertal träd föll ned över vägbanor i och kring grännaområdet och affärernas datoriserade kassaapparater slutade fungera.

Konsum och Pir Kro fick nya ägare i januari.

April: Matguide pekar mot Gränna. En av Sveriges mesta restaurangguider, White Guide, pekar mot Gyllene Uttern och Gränna Hamnkrog, bland totalt 553 restauranger i Sverige.

Nu ska parkeringen få en ansiktslyftning. Plats för 400 bilar på parkeringen som jämnas och asfalteras vid Gränna hamn.
Då ställer jag mig frågan, som ju inte satte min fot i Gränna förrän i april 2011, undrar ju då om man fram tills dess haft en grusparkering nere vid hamnen? Det känns ju ändå lite "beigt" med tanke på att Gränna-Visingsö är ett stort turistmål...

Maj: Hamnbolaget tror på framtiden. Förbättrad parkering, ny brygga i småbåtshamnen och underhållning visar framtidstro och nytt kontrakt mellan kommun och hamnbolag är tecknat gällande för sex år.

Christina öppnar chokladmakeri. Christina Ekros-Buckley, före detta roddare ska locka folk till Gränna och Hallska gården, vars kafé hon bygger om  och utvecklar med nya produkter till exempel egenhändigt gjord choklad.
Är det av intresse att Christina har varit roddare? En stilla undran från min sida...

Juni: Trottoar ännu inte åtgärdad. Museichef går i taket och lade ut bild på trottoaren på museets hemsida. Trots otaliga kontakter med kommunens tekniska avdelning, frågar sig museichef Håkan Jorikson och turistchef Carl-Gustaf Tollén om det ska vara nödvändigt ta på stövlar för att besöka turistbyrå och museum. 2002 invigdes Grenna Kulturgård och sedan dess har trottoaren varit i bedrövligt skick!

Toa i Röttle öppnas för nödiga. Länsstyrelsen tar över ansvaret för toaletterna som tidigare sköttes av Grenna Museum, då stiftelsen inte anser sig ha råd med service åt besökare till reservatet som står under Länsstyrelsen.

Juli: Gränna hårt drabbat av översvämningar. Flera bostäder fick källare vattenfyllda, Aranäs damm sprängdes, Sjukhusgränd försvann, Skarpabacken underminerades, i Röttle tog sig vattnet egen väg på fel sida om Rasmus kvarn, röttlebor evakuerades två gånger, vattnet tog sig genväg genom Franssons godisaffär i södra Gränna. Hela Gränna avstängdes från norr via Turistvägen. Vägen bortspolad på vidsträckt område strax ovanför länsgränsen.

Ulf vågar inte ta bilen. Sjukhusgränd ännu inte framkomlig. 75 mm regn på en natt.

Grännaarkitektur visar både nytt och nött. Stadsvandringar ordnades av Grenna Museum. Kyrkan vackraste byggnaden enligt blivande arkitekten Emma Ekstrand som ledde vandringen. Hallska gården är stilbildare för flera fastigheter i stan.

Augusti: Vindkraft på Grännaberget. Ett dussin vindkraftverk ger el till 20000 hushåll. Alla inblandade positiva till förslaget i norra delen av Gränna.

Grännaknäcke. Fiket växer så det knakar, 5 år efter starten finns brödet att köpa i 700-800 försäljningsställen från Ystad till Haparanda, i åtta länder.

Bymarknad i Uppgränna växer. Byamarknaden är i år dubbelt så stor som förra året och loppisstånden står tätt på Uppgränna Byalags samlingsplats Byaträffen.

Förening kritiserar kommunen. Fest i grevskapet vill ha en rättvisare fördelning av kommunens förlustgarantier. Gränna Musikfrämjande fick 90 000 kronor, medan Fest i grevskapet fick en garanti på 25 000 kronor, trots brett utbud och flera gratisevenemang och vi har tagit semester för att kunna genomföra arrangemangen, säger Ingrid Lööf, en av de drivande.

Oktober: Turistnäringen ska utvecklas. Frågeformulär sänds ut till berörda som får tycka till om bra och dåligt, för att hela turistservicen ska kunna utvecklas efter uttalade önskemål från näringsidkare på orten.

Överraskande kulturnatt bland stugor. Grenna Hembygdsförening levandegjorde stugorna på Grännaberget, med verksamhet i alla stugor, autentiska kläder, dofter och utensilier. "Blinde Janne", lyktor, levande eld och facklor spred stämning i den i övrigt nattmörka miljön.

Planer på större hamn. Större färja tvingar fram ombyggnad. Småbåtshamnen får minst 50 nya platser.

November: Nu åtgärdas Brahegatan, med förhoppning om jämnare gata, efter sättningar i stenläggningen. Det är polacker som gör jobbet.
Ok... Är det verkligen av intresse om det är polacker, engelsmän, Grännabor eller kanske skåningar som fixar gatan? Hade man skrivit i Solvarvet om det var skåningar som gör jobbet?

Pyromandåd. Många bränder i en och samma fastighet. Daghem i omedelbar närhet spikar igen brevlådeinkast. Man vågar inget riskera. Bevakningen är skärpt, för illdåden måste hejdas.
Daghem? På riktigt...

Mardröm. Pyroman slog till åtta gånger. Fler fastigheter direkt hotade i den täta miljön.

Företagarna nöjda med viss tvekan. Toalettfrågan uppe i ständig debatt, då turism i Gränna diskuteras. Kommunen lyssnar inte på oss i denna fråga, vilket är helt oförståeligt. Få svarade på den utskickade enkäten.
Kopplingen toaletter och turism tycker jag är spännande. Visst jag fattar att man måste besöka toaletten om man är ute och turistar. Men det behöver väl oftast gemene man...

December: Julstök med 25 hantverkare drog mycket folk till Grenna Kulturgård.

Julafton vid rådhusklockan - en mötesplats för hemvändare. Närmare 200 personer sökte sig till Grännaberget för en stunds samling inför julen, medan andra stressar runt i butiker i sista minuten eller förbereder julmaten. Kyrkoherde Hans Lundin läste krönika, Inger Andersson gjorde en historisk tillbakablick och Anna Andersson deklamerade Tomten.

söndag 20 oktober 2013

Underdog

Titel: Underdog
Språk: Svenska
Författare: Torbjörn Flygt
Genre:  Roman
Utgivningsår: 2001
Antal sidor: 399
Baksidetext: Du minns väl hur det var? På sjuttiotalet var dubbeljappen stor nog att bjuda på. Man skulle inte tro att man var nåt och Transports ordförande Hasse Ericson fick sparken efter att ha semestrat på Kanarieöarna.
     Nu bygger HSB lyxbostäder med havsutsikt, man ska definitivt tro att man är nåt, Magnum är för god för att bjuda på och högsta drömmen är att skickas iväg till en öde ö och bli bortröstad.
     Vilka var vi då? Och hur kom vi hit?
     Det här är en berättelse om familjen Kraft: om Johan, hans begåvade och ensamma syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut axlarna på Strumpfabriken tills fabriken blir överflödig.
     Familjen Kraft bor på Borgmästargården i Malmö, ett av miljonprogrammets första friska satsningar, med tre- och åttavåningshus och ett par på sjutton våningar, så att vinden verkligen ska ha nåt att gripa tag i.

Underdog handlar om att växa upp under sjuttio- och åttiotalen med dåligt självförtroende och världens bästa morsa, om alla stenar som ligger i vägen och måste sparkas på, om längtan efter att kasta loss från sin bakgrund och hur förtvivlat svårt det är. Och så allt det andra: gympapåsarna, de frigjorda lärarkandidaterna, Bogdan och Cissi Piss, översittare, uppstickare och underdogs, Diamond Dogs, Ronnie Hellström Ett och Två. Om hur fort vi blev medelålders och inte längre känner igen oss.

Min kommentar: Hade det inte varit för bokcirkeln med jobbvännerna så hade jag nog aldrig läst den här boken. Den har liksom aldrig lockat. Varför vet jag inte. Förmodligen har det med omslaget och titeln att göra. Jag har liksom aldrig ens bemödat mig med att lyfta boken ur hyllan, vända på den och läsa baksidetexten.

Men nu tyckte M att det var dags att vi minsann valde en manlig författare, för hittills har vi bara läst böcker av kvinnliga författare! Vilket jag inte ens reflekterat över.

Till boken... Jag gillade upplägget där vi får följa Johan och hans familj och vänner under hans uppväxt i Malmö under 70- och 80-talen. Allt eftersom jag kommer in i boken, vill jag veta mer om hur det går för Monika och mamma Bodil. Och hur går det för Johans polare på gården. Jag som i vanliga fall går igång på miljöbeskrivningar, gillade den rappa stilen. Inga långa snirkliga beskrivningar här inte. Vet inte om det är typiskt manligt, men jag tycker mig känna igen stilen.

Jag kan ju inte påstå att det var en speciellt tungläst bok, även om det tog ett litet litet tag innan jag kom in i boken. Jag började nämligen läsa boken på bussen på väg till bussen i fredags, och nu på söndagmorgonen har jag läst klart boken. Visst, jag hade en läslördag igår, men jag hade ju inte läst så mycket som jag gjorde om det inte vore för att jag hela tiden ville veta hur det går för personerna i boken.

Men hur är det nu? När vi började prata lite om boken när vi valt den så förstod jag det som att den här boken skildrar Flygts barndom, men efter att ha kikat lite på nätet så ska författaren hävda att det INTE är det... Ja ja. Hursomhelst. Han har nog hämtat en del fakta utifrån sin barndom.

Betyg: 3,5

söndag 13 oktober 2013

Vindens skugga

Titel: Vindens skugga (La Sombra del Viento)
Språk: Svenska (spanska)
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Genre:  Roman
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: Ljudbok - 16 CD-skivor - 19,5 timmar
Inläsare: Jonas Karlsson
Baksidetext: Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och dess mystiske författaren. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiske gatunätet i Barcelonas gamla stad.


Min kommentar: Jag började faktiskt läsa den här boken. Det var i somras när jag fortfarande hade semester. Jag fastnade direkt i boken och sträckläste ca 200 sidor. Men så hände något, och jag lät boken ligga utan att läsa. Jag tror till och med att jag lånade om boken. Men då jag liksom inte kom in i boken så bestämde jag mig för att ta och lyssna på boken istället. Och återigen så drogs jag in i boken men efter några CD-skivor så hände något igen. Jag lät boken ligga ytterligare, och var tvungen att låna om även ljudboken. Men så bestämde jag mig återigen för att ge boken en chans, och nu är den då utläst (utlyssnad).

Anledningen till att jag började läsa boken är delvis att jag hört så mycket om den. Alla lovordar den. Och så handlar den ju om böcker. Och utspelar sig i Barcelona. Och som sagt jag drogs in i boken redan från första sidan, där Daniel hittar boken "Vindens skugga" i de bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona.

Nu så här efter att jag är klar med boken så gillar jag den. Jag gillar hur svaren på gåtorna nystas fram. Och det var ett par vändningar som jag inte riktigt var beredd på. Även om jag kunde räkna hur boken skulle sluta. Boken är en blandning av spänning, romantik, äventyr och drama.

Och även om jag liksom tröttnade på boken ett tag, så beror det nog egentligen inte så mycket på själva boken, utan på det faktum att jag ju kände pressen att läsa alla dessa böcker vi har på jobbet. Det blev lite för mycket. Och jag tappade egentligen sugen för allt vad läsning/lyssning gällde. Men nu känner jag att jag är på banan igen. Även om jag ska ha läst ut "Förnuft och känsla tills på onsdag eller torsdag, men bara kommit ett 30-tal sidor in!

Om jag kan rekommendera "Vindens skugga"? Jo men det kan jag såklart. Men var beredd på att den kan vara lite seg där efter en 200 sidor kanske...

Betyg: 4 om än en svag sådan.

torsdag 3 oktober 2013

Ett Solvarv i Gränna 2007

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2007
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här omgången av Ett Solvarv i Gränna har tema: Bilar! Här finns artiklar om bl.a: Kuriosa kring bilar och bilism, Som trafikchaufför i Gränna under bilens barndom, Gränna och de första bilarna, Tidig busstrafik, Bensinstationer i Gränna. Som vanligt, är jag nästan beredd att säga, så har man några artiklar som inte har med temat att göra. Och i den här omgången kan man bl.a. läsa om: Luffarliv på 1950-talet, Barn- och ungdomstid i frikyrkomiljö, Med Sysselmannen till Vitön, Svalbard.

I årskrönikan kan jag bl.a. läsa att:
De sista veckorna av 2005, upptäcktes att de två 1700-talskanoner som stått "säkert" förankrade i Grännaberget, stulits i hägn av senhöstens mörker. Skulle någon få se dem på drift så kontakta museet.

Februari: Godissuget ger mer jobb. Bröderna Peter och Stefan Fransson satsar på utbyggnad. Skumgodis är den största produkten. Systern Katarina driver polkagriskokeriet vid Jönköpingsvägen. Båda anläggningarna är ett verk av fadern Alf, som avled 2005.

Alf Svensson går efter 42 år. Alf Svensson som varit ordförande i Kristdemokraterna, nuvarande KD på riksplan, lämnar vidare ordförandeklubban för Gränna lokalavdelning av nämnda parti.

Mars: Kärlekstragik i bok om Andrées fotograf. Tyrone Martinssons nyutkomna biografi om Nils Strindberg är en gripande bok där även breven till hans älskade Anna avslöjas.

Hembygdsföreningen kräver cykelväg. Att bygga cykelväg vid den hårt trafikerade Turistvägen norr om Gränna är mycket angeläget påpekar Grenna Hembygdsförening i en skrivelse till berörda myndigheter.

April: Tegnérsällskapet protesterar mot vindkraftverk på berget. Ett 74 meter högt vindkraftverk skulle helt förta intrycket av Tegnértornet som är 26 meter högt, framhölls bland annat.

Maj: Matsalen stängs i juli. Snart är det slut med det tvisamma lunchintaget på Gränna Äldreboende konstaterar bland andra Lars Thörn och Gösta Sjöblom.

Juli: Ung världsmästare i polkagrisbakning. Vinnare blev Lars Hopf från Cathanna Polkagriskokeri.

Oktober: Första dagen på jobbet för nya museiintendenten. Mycket att fundera på och sätta sig in i säger Mari Lundberg, ny på Grenna Museum.

onsdag 2 oktober 2013

Ett Solvarv i Gränna 2006

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2006
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 184 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: 2006 års upplaga av Ett Solvarv i Gränna har temat: Hamnmområdet. Man kan läsa artiklar som: Hamnprojektet i grevskapet Visingsborg på 1600-talet, Gränna-Mellby - Röttle hamnar, Då post kom med ångbåt till Gränna, Minnen från Vättern, Gränna hamn på 1930-talet, Gränna hamn 1937, Isbeläggning på Vättern 1920-1999, Loftbod och serveringslokal vid Gränna hamn. Utöver "hamn"-texter kan man bl.a. läsa om: Fröken Calla Sundbeck - hovfotograf runt förra sekelskiftet, Gränna - Gunnar Edén och konsten, Hemvändarhelg i Gränna 3-4 september.

I årskrönikan för 2005 kan jag bl.a. läsa att följande hände:
Januari: Utekonst i Gränna. Calle Örnemark, erkänd konstnär av storformat ägnar sig numera mycket åt att måla och skapa till musik i sin ateljé i Ånaryd. Just nu pågår en utställning på gården utanför Grenna Museum av ett konstverk på presenning inspirerat av Sinfonica Antarctica.

Träd blåste ned över elevhem. Även Gränna drabbades av orkanen Gudrun då ett flertal träd blåste ned, bl.a. en poppel på Bergsgatan. Den föll så att fönster och delar av taket förstördes. Ett träd i gamla hamnallén krossade en lekstuga på Polkagrisens förskola.

Februari: Bingolotto gjorde GAIS skuldfri. Sedan bingolottostarten har GAIS sålt lotter för ca 9 miljoner kronor. Av dessa har klubben fått behålla ca 200 000 kr per år.

Ingen matsal på äldreboendet. Definitivt beslut i tekniska nämnden, trots intensiv protest från Grännabor. Maten skall lagas på Ribbaskolan.

Mars: Andrées gondol på plats i Gränna. För första gången kan besökare på Grenna Museum se hur Andrées ballongkorg/gondol såg ut i verkligheten. Gondolen tillverkades till filmen om Andrées nordpolsväg.

Juni: Turistbyrån samarbetar med polisen. Gränna, som sedan 2004 saknar både öppen polisstation och polis, skall i sommar ge viss polisiär hjälp med omhändertagande av mindre hittegods samt lämna ut en blankett att fylla i, säger Patrik Hertelendy, turistkonsult.

September: Ny lag hotar skolresor till Gränna. Man går från statligt håll ut med förslag att ingen elev ska behöva erlägga avgift för utflykt och liknande ur egen kassa. Detta slår hårt mot museet i Gränna som hittills haft många skolresegrupper som besökare och skolors ekonomi är skral.

Oktober: Kulturvandringar nytt grepp i Gränna. Platsen för sista avrättningen i Jönköpings län, vid minnesstenen över den mördade C.M. Carlsson, samt vid runstenen i Gränna där franciskanermunkar byggde kapell på 1400-talet, var målen för kvällen, som arrangerades av Grenna Hembygdsförening.