lördag 15 april 2017

Jane Eyre

Bilden hittade jag på Google
Titel: Jane Eyre
Originaltitel: Jane Eyre
Genre: Drama
Regissör: Cary Fukunaga
Baserad på: Charlotte Brontës "Jane Eyre"
Skådespelare: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Judi Dench m.fl.
Utgivningsår: 2011
Längd: 2 timmar
Serie: -
Såg den på: DVD 9 mars 2017
Betyg: 3


Handling: Efter att ha förlorat sina föräldrar tvingas Jane Eyre bo hos sina kärlekslösa släktingar där hon till slut blir utkastad och hamnar på en välgörenhetsskola för föräldralösa barn. När Jane efter många år kan lämna skolan söker hon anställning som guvernant hos den gåtfulle Mr. Rochester på hans egendom Thornfield Hall. Det dröjer inte länge innan han har vunnit hennes hjärta och hennes kärlek visar sig bli besvarad. Men allt är inte som det ser ut att vara och Jane blir snart varse att Mr. Rochester gömmer en mörk hemlighet.

Min kommentar: Filmen inleds med Janes flykt genom ett kargt, ogästvänligt men ruskigt vackert engelskt hedlandskap. Det är sedan själva sinnesstämningen i den här filmen. Och det finns inte en överflödig replik i den här filmen.

Filmen är så långt ifrån mysig romantisk kostymfilm med tedrickning, romantiska möten i frodiga trädgårdar som det är möjligt. Hela filmen har en bister och lite kuslig känsla. Men samtidigt är den väldigt vacker.

Stora delar av filmen består av sammanfogade flashbacks som tar oss framåt i historien. Men, det känns som att en del viktiga bitar gått förlorade i den här filmatiseringen. Självklart är det svårt att få med alla bitar i en bok när man ska göra en film på ca 2 timmar. Till exempel hänger man (om man inte läst boken) med hur relationen mellan Jane och Mr. Rochester utvecklas. Helt plötsligt är det en himlastormande kärlek från båda sidor. Jag har läst boken, men blev förvånad över vissa skeenden i filmen som kom som från ingenstans.

Både Mia Wasikowska och Michael Fassbender gör sina roller väldigt bra och jag tycker rollbesättningen är mycket bra gjord.

Det är en mycket vacker film, trots sina karga och ensliga landskap. Men, jag är lite svag för karga och ensliga (hed)landskap...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar