söndag 1 mars 2015

Huset Longbourn

Titel: Huset Longbourn
Författare: Jo Baker
Språk: Svenska (Engelska)
Genre: Skönlitteratur, Roman
Utgivningsår: 2013 (min utgåva: 2014)
Antal sidor: 414
Baksidetext: Det är tidig bykdag för tjänstefolket på Longbourn och jungfrun Sarahs köldskadade händer har redan spruckit och börjat blöda. Vardagsslitet, som styrs med järnvilja och ett ömt hjärta av hushållerskan mrs Hill, störs av den nye betjänten James ankomst.
     Var kommer han egentligen ifrån och varför har han hamnat hos just dem? Hans hemlighetsfulla förflutna förbryllar och påverkar alla i huset.

Huset Longbourn berättar tjänstefolkets historia i Jane Austens klassika roman Stolthet och fördom. I det georgianska England finns en parallell värld som de unga damerna Bennet i salongen på övervåningen aldrig kommer att veta något om - en värld av fattigdom och utsatthet, omänskliga arbetsförhållanden och brutala krig, men också oumbärlig vänskap och kärlek.

Min kommentar: Här får vi då alltså följa tjänstefolket på Longbourn. Och det var en fröjd att få lära känna dem lite bättre! Man känner ju familjen ganska Bennet ganska bra. Åtminstone döttrarna, och mrs Bennet. Mr Bennet träder också fram i den här boken. "Huset Longbourn" följer "Stolthet och fördom" och vi får liksom i bakgrunden följa Jane och Elizabeths romanser med mr Bingley och mr Darcy. Vi får självklart ta del av de andra systrarna. Men här får vi då se det ur tjänstefolkets synvinkel. Vi får följa med när det tvättas, lagas mat, promeneras till staden för att köpa skorosetter och allt vad det var.

Jag tycker det här är en väldigt lyckad spinoff av "Stolthet och fördom" och den får mig att vilja lära känna både tjänstefolket, som i vanliga fall bara, helt anonymt skymtar förbi. Jag vill även veta mer om familjen Bennet. Framför allt mr Bennet...

Betyg: 4

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar