lördag 18 april 2015

Vi kom över havet

Titel: Vi kom över havet (The Buddha in the attic)
Författare: Julie Otsuka
Språk: Svenska (Engelska)
Genre: Skönlitteratur, Roman
Utgivningsår: 2011 (min utgåva: 2013)
Antal sidor: 166
Baksidetext: 1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. I dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs inför det nya livet och i händerna håller de foton och brev från sina blivande makar - främlingarna som lovat att möta dem i San Francisco.
     Vi kom över havet är ett ömsint och poetiskt porträtt av de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet - från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare.

Bildresultat för vi kom över havet
Bilden är lånad från Bonniers.

Min kommentar: Den här boken har ingen huvudperson, utan den berättas i vi-form, och jag har inte läst en bok tidigare där jag inte kunnat följa en specifik person. Istället får man följa ett kollektiv. Det tar ett tag innan jag kommer in i vi-formatet, men när jag väl passerat spärren så vill jag inte lägga ifrån mig boken. Det är en tunn bok, men den ska nog inte läsas i ett sträck egentligen. Men som vanligt när det gäller bokcirkelböckerna är jag ute i sista stund. Det här är en bok som jag kommer införskaffa och läsa om igen. Det är en tragisk historia det här med postorderbrudarna, och jag hade inte koll på att detta skett. Vilket fruktansvärt liv många måste ha levt. Inte veta vad de ska komma till, och det visar sig att männen har ljugit om vem de egentligen är. Det är en stark bok som jag verkligen rekommenderar, men ge den lite tid.


Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar