torsdag 13 februari 2014

Eld

Titel: Eld
Språk: Svenska
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Genre: Roman, Ungdom
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: Ljudbok, ca 20 timmar
Inläsare: Julia Dufvenius
Baksidetext: De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Och det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.
Eld är den andra delen i Engelsfors-trilogin.

Min kommentar: Det här är då andra delen i den s.k. Engelsforstrilogin. Då jag gillade första delen - Cirkeln, så var jag ju tvungen att ge mig i kast med del två. Men kanske 50-60 sidor in i boken hände något. Jag orkade inte läsa mer. Jag var inte sugen helt enkelt. Efter att knappt ens ha tittat på boken i lite drygt en veckas tid så tog jag beslutet att låna den som ljudbok. För om inte annat så är den tung att hålla. Så sagt och gjort, jag tog en tur till bibblan och en vecka senare hade jag lyssnat klart på boken.

Och den är bra. Den är faktiskt bättre än första boken. I den här boken får man en ny fiende att slåss mot, och den här gången är fienden inte bara en person. Vi kommer De utvalda lite närmare och man får veta mer om de utvalda. Vi förstår dem lite mer. De utvalda utvecklar sina krafter. Trots att jag faktiskt inte orkade läsa klart boken utan valde att låna den som ljudbok istället så är det en riktig bladvändare. Jag ville inte sluta lyssna.

Författarna gör ett bra jobb med miljöbeskrivningarna. Jag vill åka till Engelsfors. Jag vill se hur det ser ut i verkligheten. Men, det blir ju svårt, då platsen inte finns på riktigt. Och tur är väl kanske det ändå trots allt.

Har du inte läst Engelsforstrilogin. Gör't. Jag lyssnar nu på sista delen och häromdagen höll jag på att missa bussen till jobbet. Nej, jag är inte så modern än att jag har Storytel...

En sak till. Julia Dufvenius är en ruskigt bra uppläsare!

onsdag 12 februari 2014

Percy Heldebrandts bilder

Titel: Percy Heldebrandts bilder
Språk: Svenska
Författare: Patricia Hallman, Mari Lundberg
Genre: Fakta, Hembygd
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 154 sidor
Baksidetext: Percy Heldebrandt var verksam som fotograf och journalist, först på Smålands Allehanda och sedan på Jönköpings-Posten/SmA, från tidigt 1950-tal till 1980. Det blev många artiklar och foton under de tre decennier som han var verksam. Hela sin negativsamling, samt klippböcker med flertalet av hans artiklar, lämnade han i samband med sin pensionering över till Grenna Museum.
     I museets fotosamling finns ca 5000 fotonegativ av hans pressfoton bevarade. I den här boken har vi valt ut 148 stycken av dem samt skrivit texter som utgår från Heldebrandts artikel till varje foto. Allt från gigantiska rödbetor till en förväntansfull och stolt församling kring en datoriserad försäkringskassa finns med. Tänk, vilket tidsdokument! Vi utlovar hög igenkänningsfaktor, även för en förhållandevis nyinflyttad Grännabo.

Copyright: Jenny Karlsson
Sorry för den dåliga kvalitén, bilden är tagen med ajfånen
och i dåligt ljus...

Min kommentar: Den här boken är förstås ett guldkorn för Grännabor, gärna de i den äldre generationen. Enligt baksidetexten så utlovas en hög igenkänningsfaktor, även för en förhållandevis nyinflyttad Grännabo. Vad räknas som förhållandevis nyinflyttad? Jag kan inte påstå att jag kände någon direkt igenkänning. Visst Rolf von Otter vet jag ju vem det är... Men, å andra sidan, är jag nog trots allt alldeles för ung, för att verkligen uppskatta boken. Och jag har ju bara verkat i Gränna sedan 2011...

Men, det är inte på något sätt en dålig bok, det är bara det att jag känner ingen koppling till bilderna... Fast samtidigt var det intressant att ta del av några av Percys alla bilder, för jag har ju förstått att han var poppis.

tisdag 4 februari 2014

Månadsrapport: Januari

Ok. Jag har bestämt mig för att göra som många andra bokbloggare, jag ska göra månadsavslut. Men då jag såklart inte har någon aning om hur jag ska strukturera upp det hela, så har jag helt sonika norpat Monikas upplägg (ja, jag har frågat om lov först)!

I januari fick jag ju för mig att dra igång mitt lilla bokprojekt igen. Så jag rivstartade, men sedan tog det stopp i läsandet igen. Det är väl som med träning. Jag gick ut för hårt. Men, jag är på gång igen! Här kommer rapporten:

Antal böcker: 14

1. Bengt Aurelius - Barnen på Röttlegården
2. Jane Austen - Mansfield Park
3. Jenny Diski - På tunn is - en resa till Antarktis
4. Morten Smelror - "... en sten löftet fra mitt hjerte..."
5. Andréemuseet 1997
6. Byggnadsvård i praktiken I: Flyttning av gamla hus
7. Byggnadsvård i praktiken II: Värmen i gamla hus
8. Byggnadsvård i praktiken III: Utvändig renovering
9. Byggnadsvård i praktiken IV: Invändig renovering
10. Byggnadsvård i praktiken V: Målade golv
11. Naturpärlor i Jönköpings kommun
12. En underbar fredag
13. Bea Uusma - Expeditionen - Min kärlekshistoria
14. Claes Corin - I John Bauers fotspår

Antal lästa sidor: 2 266
Genomsnitt/dag: 73
Genomsnitt/bok: 162

Klassiker: 1
Fackbok - Geografi: 2
Fackbok - Arkitektur: 5
Fackbok -  Natur: 2
Biografi: 2
Barnbok: 1
Övrigt: 1

Bokprojektet: 12
Kaosutmaningen: 4

Kvinnor: 3
Män: 10
Duo: 1

Originalspråk (svenska): 12
Författare jag inte läst innan: 9
Biblioteksböcker: 13
Böcker i bokhyllan: 1
Ljudböcker: 0

Månadens bästa: Expeditionen - min kärlekshistoria
Månadens sämsta: -
Månadens överraskning: På tunn is - en resa till Antarktis
Månadens besvikelse: -
Månadens otäckaste: -

Kommentar:
Om månadens bästa: Kommentar överflödig om Beas "Expeditionen", den är bara så bra.
Om månadens sämsta: Jag kan inte säga vilken bok som var sämst den här månaden då det var nästan bara bokprojektsböcker, och jag kan ju tex säga att byggnadsvård inte intresserar mig ett dugg, men jag kan inte säga att böckerna är dåliga för det.
Om månadens överraskning: På tunn is... trodde jag skulle handla om en resa till just Antarktis, men det handlade mer om en personlig inre resa. Inte riktigt vad jag väntat mig!
Om månadens besvikelse: Se "om månadens sämsta"
Om månadens otäckaste: Den här månaden var det inga otäcka böcker alls. Det får bli ändring på detta!