måndag 17 juni 2013

Svacka

Ja, nu är jag nere i en djup svacka vad gäller bokprojektet. I övrigt läser jag på... Men, att få tummen ur att läsa några projektböcker, det verkar stört omöjligt. Vet att jag inte skrivit någon veckorapport på ett par veckor. Men å andra sidan har det inte hänt nåt på bokfronten sedan förra veckorapporten. Vilket innebär att jag måste läsa så in i bomben för att komma ikapp. Ska bara läsa på lite inför min stadsvandring nästa vecka!

onsdag 12 juni 2013

Bridget Jones's Diary

Titel: Bridget Jones's Diary
Språk: Engelska
Författare: Helen Fielding
Utgivningsår: 2001 (1996)
Antal sidor: 310 sidor
Baksidetext: Now a major motion Picture from Universal Pictures starring Renée Zellweger, Hugh Grant and Colin Firth.
     A dazzling urban satire of modern human relations?
     An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family?
     Or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

Min kommentar: Det är lika bra att erkänna. Jag älskar filmerna om Bridget Jones. Ja, jag vet det är väl inte nån jättedjup handling precis men.... Denna Mark Darcy... Jag har självklart läst böckerna innan jag såg filmerna. Men efter att ha sett båda filmerna samma eftermiddag fick jag för mig att jag minsann måste läsa böckerna igen. Fast på engelska. Och, jag hade faktiskt förträngt hur sjukt olik första filmen är jämfört med boken. Det är då inte mycket som "stämmer överens" där inte. Det är faktiskt nästan så att jag funderar på om jag överhuvudtaget läst första boken... Men det har jag ju. Eller? Fast å andra sidan kan jag ha glömt av boken... För så är det med Johan Theorins böcker. Jag vet att jag har läst en eller kanske två av dem. Men, när jag läser på baksidan av hans böcker så kan jag inte säga vilken/vilka böcker jag läst. För jag känner liksom inte igen nån handling!

Anledningen till att gillar Bridget är väl just det att hon är i 30-årsåldern. Något överviktig. Är inte på något sätt perfekt. Hon har sina idéer... Hon är helt inte tjejen som lyckas med allt precis hela tiden...

Den här boken var väl starten för den så kallade "chick-lit" genren. Och hur kan man inte älska Bridget? Fördelen (nackdelen?) nu efter att ha sett filmerna en sisådär 100 gånger, eller nu överdrev jag kanske något men ändå, så ser jag ju Renée, Colin och Hugh framför mig och jag hör liksom deras röster inom mig när jag läser boken.

Betyg: 3

torsdag 6 juni 2013

Lilla smycket

Titel: Lilla Smycket
Språk: Svenska
Författare: Patrick Modiano
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 126 sidor
Baksidetext: >>Tolv år hade nog gått sedan man slutade att kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde med folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa. Jag hade lagt märke till färgen på kappan och jag såg henne bakifrån på rullbandet. Sedan fortsatte hon framåt gången med skylten 'Mot Château-de-Vincennes'. Nu stod vi alla orörliga i en tät klunga i trappan upp till perrongen och väntade på att spärrgrinden skulle öppnas. Hon var bredvid mig. Då såg jag hennes ansikte. Likheten mellan det ansiktet och min mors var så slående att jag tänkte det var hon.>>
     Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning mer i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

Min kommentar: Den här boken hittade jag av en slump på bibblan. Jag gick och strosade längs hyllorna och hittade den här. Tog en liten titt på baksidetexten. Och började sedan läsa första sidan och kom på sig själv att ha läst en fem-sex sidor i ett svep. Det var bara att låna hem den.

Boken handlar då om Thérèse som tror sig ha sett sin förmodade döda mor, och bestämmer sig för att helt enkelt ta reda på vart hon bor, vad hon gör och så vidare. Det här är egentligen ingen bok som tilltalar mig, för det är en mörk och dyster bok. Men, på något sätt så kan jag inte släppa taget om den. Och jag måste få veta hur det går för Thérèse. Kommer hon att våga ta kontakt med kvinnan? Och hur går det för flickan som hon jobbar som "barnflicka" åt?

Det är inte ofta jag fastnar så direkt för en bok som jag gjorde den här gången, men ska jag vara helt ärlig så förstår jag fortfarande inte riktigt vad handlingen går ut på. Men det kanske är just därför jag gillar den.

Betyg: 3

lördag 1 juni 2013

I ljuset av Andrée

Titel: I ljuset av Andrée. Ingenjörskonst, gränser och vetenskapens praktik.
Språk: Svenska
Författare: Karin Havemose
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 210 sidor
Baksidetext: I februari 1895 presenterar ingenjör Salomon August Andrée ett Förslag till polarfärd i luftballong inför den Svenska Vetenskapsakademien och det Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi. Det är ett modernt och innovativt förslag där en ny teknik ska lösa den logistiska kris som den svenska polarforskningen och geovetenskapen befinner sig i. Med sitt förslag träder ingenjören och praktikern in på vetenskapens arena och uppmanar de församlade att frigöra sig från förutfattade meningar. Han har en plan.
     Detta är upprinnelsen till en fascinerande historia från en tid som präglades av optimism och framtidstro. Det var en tid när vetenskap och teknikutveckling skulle bana väg för det moderna  och upplysta samhället. Andrées polarexpedition speglar och symboliserar den tidsandan och ger samtidigt en unik inblick i ingenjörens och vetenskapsmannens praktiska arbete och i konsten att driva ett gränsöverskridande projekt.
     Denna bok bygger på unik dokumentation från planläggningen och förberedelsen av Andrées polarexpedition. Den skildrar det praktiska arbetet i Andrées idéutveckling där noggrannhet, kontroll, risktagande och envishet träder fram.


Min kommentar: Måste ju säga att det blir lite mer spännande när man inte läser baksidan på en bok. Eller åtminstone inte så noga. Den här gången tror jag inte att jag läste baksidan förrän jag kommit en bra bit in i boken. För jag ansåg mej veta vad boken handlade om bara genom att läsa titeln. Jag trodde ju såklart att den här boken handlade om upptäckter, vetenskap och så vidare i spåren av Andrées expedition. Att man skulle få läsa om personer som vidareutvecklat hans teorier.

Men så är det inte. Karin Havemose satt hemma på sin kammare i Gränna och skulle färdigställa en avhandling när hon fick ett telefonsamtal, där personen nämnde som i förbifarten att Andrée grundade Svenska Uppfinnareföreningen för 120 år sedan (dvs 1886)... Och nu kunde Karin inte släppa Andrée eller hans expedition... Så hon skrev en bok om detta.

Så det här är ännu en bok, om Andréexpeditionen. Baserad på dagböckerna. Och otaliga besök i museet. Boken tar upp förberedelserna inför expeditionen, som ju egentligen var tänkt att gå av stapeln 1896, men vindarna ställde till det. Varför valde man ballong egentligen? Och hur var det med risktänkandet?

Boken är lättläst, och det är korta kapitel. Vilket jag gillar! Synd bara att det är faktafel nästan direkt i boken. Men, det kan jag väl överleva. Fast det är ju synd att det inte upptäckts innan tryck.

Är väl kanske inte helt förtjust i det att det mitt i ett kapitel skrivs om hur författaren t.ex. läste om en ask i nåt papper. Och så gick hon ner i utställningen och tittade på asken. Såg asken ur en viss synvinkel. När hon sedan var uppe och läste mer om asken och dess innehåll var hon tvungen att gå ner igen och titta på asken. Och då såg hon den ju ur ett helt annat perspektiv... Personligen hade jag tyckt att hon kanske kunde ägnat ett särskilt kapitel eller två om tillvägagångssättet när hon skrev boken. Och inte väva in det som hon gjorde nu. Men, det är min högst personliga åsikt!