fredag 29 mars 2013

Uppkomlingen

Titel: Uppkomlingen
Språk: Svenska
Författare: Tomas Blom
Genre: Historisk spänningsroman
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 350 sidor
Baksidetext: November 1520. Blod och regnvatten rinner nedför gränderna från Stortorget i Stockholm, där ett hundratal män mist sina huvud. Kung Kristian II har svikit alla löften och avrättat sina motståndare. Bland dem finns fäderna till de tre ungdomarna Gustav Eriksson, Hans Lassesson och Margareta Henriksdotter Strobuck. Deras öden tvinnas samman för alltid genom denna tragiska händelse. Men de inser snart att strävan efter makt och sökande efter kärlek är två urkrafter som hotar att förgöra även den starkaste vänskap.
Uppkomlingen inleder romantrilogin KUNGLIGT BLOD, som utspelar sig under Gustav Vasas och hans söners omvälvande tid vid makten. Verklighetens historiska namn blir lika levande som de fiktiva personerna i Tomas Bloms spänningsroman.    


Min kommentar: Egentligen hade jag inte tänkt läsa den här boken. Men då jag hittade uppföljaren på biblioteket, så var jag ju tvungen att läsa första delen. Efter att ha läst baksidetexten så var jag såklart fast. Jag älskar historia, och en svensk historisk spänningsroman, måste jag ju ge en chans.

Utan att ha några större kunskaper om hur Sverige var på 1500-talet så känns miljöbeskrivningarna äkta. Större delen av boken utspelar sig i Sverige, men delar av boken utspelar sig i Europa då vi får följa Hans på hans "vandring" genom framför allt Tyskland.

Men vad är det egentligen med historiska romaner och att huvudpersonen (eller en av dem) alltid lyckas klara sig igenom alla svårigheter och utmaningar som de utsätts för? Och varför hamnar han/hon alltid i knipa?

Gustav Vasa framställs här som maktgalen med ett sjuhelsikes humör, och det är väl den allmänna bilden av Gustav som vi har idag, men i början av boken, när han är ung, så är han rent av sympatisk, ja om det inte vore för hans lite hetsiga humör då...

Hans är en ganska otäck typ. Girig och bryr sig inte hur hans beslut påverkar andra. Inget bra attribut om du frågar mig. Jag har inte så jättemycket till övers för Hans om jag ska vara ärlig.

Margareta hamnar lite "i skymundan" i början av boken. Tycker faktiskt synd om henne stora delar av boken, men hon växer och mognar med tiden, och är nog den person jag gillar bäst när jag nu tänker efter.

Boken är lite ojämn, vissa delar är spännande och det är svårt att lägga ifrån sig boken, men det finns även bitar i boken jag har "svårt" att traggla mig igenom. Det här är första delen av tre som handlar om Gustav Vasa och hans söner. Om jag kommer att läsa de andra två böckerna? Förmodligen, men det dröjer nog lite. Jag känner inte att jag måste kasta mig över dem.

Betyg: 3

torsdag 28 mars 2013

Du skulle inte vilja vara polarfarare

Titel: Du skulle inte vilja vara polarfarare! En expedition du inte vill vara med om
Språk: Svenska
Författare: Jen Green
Utgivningsår: 2003
Antal sidor: 32  sidor
Baksidetext: Är du redo? Du är sjöman, ung och modig och på jakt efter det stora äventyret. Du ska just följa med Ernest Shackleton på hans expedition till det istäckta Antarktis som polarfarare.
     DET ÄR ISKALLT!
     Experttips:
  • Håll utkik efter isberg - kör ni in ett kan fartyget gå under
  • Undvid skörbjugg genom att inälvor av nyslaktade djur
  • Glöm inte kortleken. Den är bra att ha under långa mörka kvällar
  • Använd sälblod för att täta båtarna
  • Lär dig spela fotboll på isen - det är svårt att hålla sig på fötterna.
Min kommentar: I den här barnboken om polarfarare får vi följa Frank Worsley, en härdad sjöman som följer med Ernest Schackleton på en expedition till Antarktis. Det dröjer dock inte länge förrän Frank ångrar sig. I den här boken får vi följa med Frank och hans öden under den här expeditionen. Längs "resans gång" så får vi små experttips på vad vi ska tänka på om vi nu själva skulle få för oss att delta i en sådan här expedition! Längst bak i boken finns en bra ordlista! Jag vet inte varför, men bilderna i den här boken tilltalar mig, och enbart tack vare dessa kan jag tänka mig att köpa boken. Detta trots att jag inga egna barn har. Men å andra sidan, man vet aldrig när man får besök...
 
Jag gillar också att man får följa en person, som faktiskt funnits. Och som var med på den här "Enduranceexpeditionen" med Ernest Shackleton!

onsdag 27 mars 2013

Kalla fakta om is

Titel: Kalla fakta om is
Språk: Svenska
Författare: Lena Sjöberg
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 45  sidor
Baksidetext: Alla vet att isen är kall och att den smälter när det blir varmt. Men det finns mycket annat att veta! Hur kom man till exempel på att man kunde frysa mat? Varför låter isen som en råmande ko? Hur kan forsande vatten frysa? Vilka djur övervintrar i is? Och vem var egentligen den mystiske ismannen?
     Lena Sjöberg vann Opals faktabokstävling 2009 med denna innehållsrika bok om is för alla åldrar.

Min kommentar: Det här är ju egentligen en barnbok. Men bry er inte om det. Jag fann den faktiskt mycket intressant. Fast det kanske beror på att jag egentligen är helt okunnig vad gäller is! Här får man veta mer om olika sorters is. Hur man kom på idén att frysa maten. Och varför låter egentligen som en råmande ko? Boken tar även upp vilka djur som bor på isen. Och vem hade anat att ett helt gäng med rappare har ordet ice i sitt artistnamn??

tisdag 26 mars 2013

Vecka 25

Det var väldans vad fort en vecka går. Jag hinner liksom inte med. En ynka bok i projektet hann jag med förra veckan... Det är bara till att skärpa sig. Men nu närmar sig lite ledighet och då ska jag väl ändå hinna läsa lite! =)
 
Antal veckor: 25
Antal lästa böcker: 67 st
Antal böcker jag ska ha läst: 67,5 st 
 
Aj aj. Jag ligger alltså en halv bok efter. Ja ja. Bara att ta tag i det hela igen och sätta igång att läsa ordentligt! Nu ska jag verkligen nyttja tiden i bussen till och från jobbet!

onsdag 20 mars 2013

Vecka 22-24

Har för många projekt på gång nu, så jag har inte orkat med att skriva ner några veckorapporter. Men, nu tar jag mig i kragen och kör igång igen. Sista månaden har varit alldeles för lugn vad gäller det här bokprojektet, så även här får jag lägga in ett kol. Det är bara det att jag har så många andra böcker jag vill läsa... Men nu till läget:

Antal veckor: 24
Antal lästa böcker: 66 st
Antal böcker jag ska ha läst: 64.8 st

Antal lästa sidor månad 6: 600 sidor

Antal lästa sidor totalt: 7 300 sidor
 
Det är på håret, men jag ligger fortfarande lite plus på boksidan, men jag måste som sagt var lägga på ett litet kol nu...

söndag 17 mars 2013

Skinnarmo i Shackletons spår

Titel: Skinnarmo i Shackletons spår
Språk: Svenska
Författare: Olas Skinnarmo och Johan Tell
Utgivningsår: 2004
Antal sidor: 221  sidor
Baksidetext: 1914 gav sig Ernest Shackleton ut på en upptäcktsresa där han skulle bli den förste som korsade Antarktis. Men fartyget Endurance frös fast och krossades av isen.Istället för en upptäcktsresa blev detta tidernas största överlevnadsbragd. I över 500 dygn kämpade Shackleton och hans män mot isen, havet, bergen, kylan och hungern.
     Ola Skinnarmo har nu följt i Shackletons spår och tar oss med på en dramatisk och gripande resa. Boken innehåller ett femtiotal unika bilder från Shackletons expedition samt mängder av storslagna bilder från Ola Skinnarmos äventyr.


Min kommentar: Vid första anblicken av den här boken så tänkte jag, inte en tjock bok igen med en himla massa text... Men, det är inte så jättemycket text. Däremot väldigt många fina bilder. Både från Shackletons expedition och från Skinnarmos. Textmässigt så får vi följa både Shackleton och Skinnarmo, vilket jag gillar skarpt. Det är spännande att läsa om både likheter och skillnader mellan de båda expeditioner. Och en sak ska man veta, att även om vi idag har helt andra tekniska förutsättningar, så är det en sak som vi inte kan styra över, och det är vädret. Så det spelar liksom ingen roll om vi har kläder anpassade för vädret, gps:er, satelliter och allt vad det är, för när det snöar och blåser storm så kan vi liksom inget göra, mer än att vänta ut det hela...

Det här är helt klart en läsvärd bok. En sak som jag gillade var att jag faktiskt sett Shackletons "dokumentär"film från Enduranceexpeditionen, vlket gjorde att jag såg scenerna framför mig som det står om i boken!

onsdag 13 mars 2013

Finns inte på kartan

Titel: Finns inte på kartan
Språk: Svenska
Författare: Carin Hjulström
Genre: Skönlitteratur
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 309 sidor
Baksidetext: Höstterminen på Journalisthögskolan i Göteborg närmar sig sitt slut. Tjugotreåriga Frida Fors väntar spänt på besked om var hon ska få göra sin praktik. Hon vet att en bra praktikplats kan öppna dörrar till de åtråvärda jobben i medievärlden.
     Beskedet kommer som en kalldusch. Hennes charmige, begåvade pojkvän får drömplatsen på Aftonbladet i Stockholm. Själv hamnar hon på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett stillastående litet samhälle som knappt finns med på kartan.
     När pojkvännen gör slut och Frida och dessutom, med ett enda reportage, lyckas vända hela bygden emot sig tvivlar hon både på sig själv och på sina val i livet. Men mot sin vilja blir hon indragen i medarbetarnas och bybornas personliga öden. Kanske blir det Frida som drar vinstlotten trots allt? Fast på ett helt annat sätt än hon först trodde.

Min kommentar: Den här boken ingår i den lilla bokcirkeln jag är med i. Så jag började självklart läsa boken utan att läsa baksidetexten. Efter ett par tre sidor beslöt jag mig för att det kanske vore bra om jag läste baksidetexten så att jag vet vad boken handlar om. Jag ångrade mig ganska snart att jag läste den där texten. För redan då förstod jag hur det skulle gå i boken.
 
Fördelen med den här boken är att den är lättläst, och det är precis vad jag behöver som kontrast till de kanske lite mer tråkiga Polarböckerna som jag fått för mig att läsa... Dock så hade jag lite svårt att komma ihåg alla karaktärer i början. Vem var Agnes till exempel? Inte orkade jag heller bläddra tillbaka för att ta reda på vem hon var, utan jag frågade M på jobbet, som ju också är med i bokcirkeln och läser boken... Men när det problemet var åtgärdat så hade jag full koll igen!
 
Även om jag ju redan egentligen räknat ut hur det hela skulle sluta, så hade jag svårt att lägga ifrån mig boken, för jag ville ändå veta mer om de olika personerna i framför allt Bruseryd då. Men, jag har lite svårt att ta/förstå hur denna oerfarna och osäkra Frida Fors ändå lyckas med "allt". Och detta säger jag utan att ändå avslöja för mycket, för det förstår man redan av baksidetexten av boken. Jag gillade även skildringen av en utdöende småort, och det klassiska i att invånarna trots att de vet sanningen vägrar att inse hur det är! Slutet känns dock lite ihophafsat, för att liksom knyta ihop säcken så snabbt som möjligt, för att boken inte ska bli för lång.
 
Det finns tydligen en uppföljare till den här boken, men jag är tveksam till om jag kommer att läsa den. Fast känner jag mig själv rätt så tar väl nyfikenheten trots allt över och jag måste läsa uppföljaren för att se om den är så dålig som flera säger!
 
Betyg: 3 om än en svag sådan.

tisdag 12 mars 2013

Ett Solvarv i Gränna 1996

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1996
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1996
Antal sidor: 96  sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här upplagan har lite av temat "Reaby". Vi får läsa om vad namnet betyder/vart det kommer ifrån för att sedan behandla bebyggelse och kommunikation. Därefter har nuvarande museichefen skrivit om Jonas Westring i Reaby och om "På Eskila tid". Sedan kan vi läsa om Reaby skola som låg där glashyttan idag ligger. Temat Reaby avslutas med en liten artikel om Reaby lanthandel. Nästa artikel kallas för "biologi i miniatyr" och handlar om en samling handsnidade djur, skänkta till Grännamuseerna av familjen Hård af Segerstad. Innan kapitlet om vad Gränna Tidning skrev om för 50 år sedan kan vi läsa om när Gränna kyrka brann och återuppbyggnaden av den. Vi får även ta del av skorstensfejare Carl Herman Skoglunds minnesanteckningar från kyrkbranden 1889.
 
Under 1995 hände bland annat följande:
30 ballongfarare kunde, i strålande sol och lagom vind, lyfta från startplatsen i Siringe när Andrée Memorial anordnades för tjugonde året. Dubbelt Gränna i topp när Janne Nilsson vann före Bengt Gunnarsson.
 
Lottakåren återuppstår. Sedan november 1993 har Grännas egen Lottakår varit nedlagd.
 
Andréemuseet har som första museum i länet blivit uppkoppade på Internet, vilket ger möjlighet för miljontals människor att läsa om S.A. Andrée och hans fantastiska färd med luftballong till Nordpolen. Datorer är en naturlig sak för oss idag och på detta sätt har vi möjlighet att hänga med i utvecklingen säger Sven Lundström på museet.
 
Gränna köpmän är nöjda med sommarsäsongen. Turismen i området har ökat och försäljningen likaså.
 
Gränna kyrka fyller 100 år. Jubileet firades i dagarna tre med föredrag, körsång och jubileumskonsert.
 
Biopremiär i nyrenoverade teatersalongen "Per Brahe" Medborgargården.

söndag 10 mars 2013

Ett Solvarv i Gränna 1995

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1995
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1995
Antal sidor: 95 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här upplagan av Solvarvet bjöd på lite gott och blandat. Första artikeln handlar om skiftesverksamheten i Askarps by. Därefter kan vi läsa om kyrkväktaren som  blev anklagad för att vara full och ha stört julottan. Sedan kan vi läsa om när det elektriska ljuset kom till våra bygder. Så sent som 1961 faktiskt i vissa delar av vårt område! Vi kan även läsa om stadsfiskal Molander, och så rapporteras det om vad Gränna Tidning skrev om 50 år tidigare.
 
Höjdpunkterna under 1994 är:
I januari tillträder Grenna Hembygdsförenings första kvinnliga ordförande, då Ulla Rosengren tar över stafettpinnen efter Sven-Erik Brauer.
 
Gränna fyller 342 år.
 
Värdshuset Hjorten har byggt ut pizzerian med en pub.
 
Gränna mister sin bio. En drygt 25-årig tradition med samma innehavare. Anledningen är att fritidsnämnden har sagt upp alla lokaler på Medborgargården.
 
Idé för Polarcentrum i Gränna. Eric Dyring, känd profil i populärvetenskapliga kretsar, har under våren funderat kring Andréemuseets framtida verksamhet och konstaterar att planerna på ett polarcentrum i Gränna är realistiska.
 
Folkets fest med folkmusik. För sjuttonde gången har Gränna fått uppleva sin Bluegrassfestival. Anders Schilling från Visby, Staffan Magnusson från Charlottenberg samt Jan-Erik Langnes från Norge är några av deltagarna.
 
Grännaskolan får starta internationell utbildning. Regeringen har beslutat av Grännaskolan får starta en internationell utbildning med undervisning helt på engelska.
 
Romantische Strasse. Nu är gamla riksetan mellan Gränna och Ödeshög inskriven på turistkartan. Sveriges vackraste vägavsnitt har fått samma status som Romantische Strasse och Route Napoleon. Vägverket har hängt upp en helt ny skylt med texten "Turistväg Gränna-Ödeshög".

lördag 2 mars 2013

Fifty Shades Freed

Titel: Fifty Shades Freed
Språk: Engelska
Författare: E L James
Genre: Erotik
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 578 sidor
Baksidetext: When unwordly student Anastisa Steele first encountered the driven and dazzling young entrepreneur Christian Grey it sparked a sensual affair that changed both of their lives irrevocably. Shocked, intrigued, and ultimately, repelled by Christian's singular erotic tastes, Ana demands a deeper commitment. Determined to keep her, Christian agrees.
     Now, Ana and Christian have it all - love, passion, intimacy, wealth, and a world of possibilities for their future. But Ana knows that loving Fifty Shades will not be easy, and that being together will pose challenges that neither of them would anticipate. Ana must somehow learn to share Christian's opulent liftestyle without sacrificing her own identity. And Christian must overcome his compulsion to control as he wrestles with demons of a tormented past.
     Just when it seems that their strength together will eclipse any obstacle, misfortune, malice, and fate conspire to make Ana's deepest fears turns to reality.



Min kommentar: Det här är ju den tredje och avslutande delen av "Fifty Shades-trilogin". Och jag är ganska nöjd att det är klart nu. I den här boken har nu Ana och Christian blivit Mr & Mrs Grey. Ana kämpar med att hantera att hon är snuskigt rik, och att hon gift med en minst sagt överbeskyddande man. Fast han är kanske inte ute helt och cyklar ändå när han pratar om säkerheten... Det är fortfarande en del sex i boken och Ana har fortfarande sina inre dialoger med den inre gudinnan, även om hon inte är med lika mycket längre. Den inre gudinnan alltså.
 
Men, jag är inte helt förtjust i boken, eller trilogin som helhet. Första och andra boken var helt ok, men jag blir bara så trött på unga, naiva Ana. Visst Christian är väl kanske lite för mycket åt andra hållet, han har lite väl stort kontrollbehov, men med tanke på hans bakgrund så är det kanske inte så konstigt. Och i den här boken så öppnar sig Christian mer och mer. Slutet är väl ingen direkt överraskning direkt heller.
 
Betyg: 2