söndag 24 februari 2013

Tillbaka till henne

Titel: Tillbaka till henne
Språk: Svenska
Författare: Sara Lövestam
Utgivningsår: 2012
Antal sidor:  586 sidor
Baksidetext: Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch.
     Av en ren slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän ochen mor som aldrig slutar påminna om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de egentligen?
     År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.
     Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig riktigt likt igen.

"Sara Lövestam har skrivit en roman som handlar om kärlek, svek, jämlikhet, rätten att få finnas till och gränsöverskridande mystik... Själv är jag lyriskt uppfylld av denna välskrivna och hisnande roman." - Östgöta Correspondenten.

"Det är ren och skär berättarglädje i hur Sara Lövestam skildrar Signe och Hannas liv." - Borås Tidning


Min kommentar: Vi är några på jobbet som fått för oss att ha en liten bokcirkel. Där har vi ett par "krav". Det ska INTE vara en bok på typ 600 sidor. Det ska inte vara "bestialiska" mord eller biografier. För att bestämma vilken bok vi ska läsa så får vi alla skriva ner en bok och sedan drar vi lott om vilken bok det blir. Första boken blev då Sara Lövestams "Tillbaka till henne". Men tror ni inte att det här är en tegelsten på nästan 600 sidor? Jodå. Men, Mari är förlåten. Det är ju ändå inget bestialiskt mord eller en biografi.
 
Med tanke på tjockleken på boken så kan jag ärligt säga att jag till 95% dissat boken om det inte vore för bokcirkeln. Vilket är synd för jag gillade boken.
 
Boken handlar dels om folkskollärarinnan Signe som lever i början av 1900-talet, dels om Hanna som lever "nu". Som man kan läsa på baksidan av boken så hamnar fyra föremål av en slump? hos Hanna som blir nyfiken på de här föremålen och vill veta mer. Vartannat kapitel i boken handlar om Signe och vartannat om Hanna. Jag är inte alltid helt förtjust i sådana här böcker, då det ofta tar ett tag innan jag liksom kommer in i flytet och kan separera dåtid från nutid. Men, i den här boken tycker jag att det liksom för historien framåt. För jag vill ju veta hur det går för Signe. Kommer hon få vara med om kvinnlig rösträtt? Kommer hon få uppleva kärleken? Och hur går det för Hanna som inte heller verkar må alltför bra?
 
Låt er inte avskräckas av den tjocka boken. Den är lättläst och helt klart läsvärd!
 
Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar