torsdag 7 februari 2013

Med arkeologen Sverige runt

Titel: Med arkeologen Sverige runt
Språk: Svenska
Författare: -
Genre: Arkeologi
Utgivningsår: 1987
Antal sidor:  442sidor
Baksidetext: Med arkeologen Sverige runt
är en uppslagsbok över vår rika forntid med alla dess fornminnen och fynd. Boken fungerar också som en praktisk handbok för dem som är intresserade av att veta mer om den bygd de bor i eller reser igenom.
     Denna tredje reviderade upplaga inleds med sju översiktsartiklar: Historia ur fornlämningar, Fornminneslagen, Att finna forntiden i landskapet, Runor och runstenar, Fornvård och kulturlandskap, Havets fornlämningar samt Arkeologen och hans arbete.
     Därefter följer landskapsartiklarna med orienteringskartor, bilder, fornminnesplatser och fynd samt fylliga litteraturhänvisningar.
     Sverker Janson och Erik B. Lundberg är huvudredaktörer och ansvarar för urval och uppläggning. Som skribenter medverkar trettio arkeologer vilka skrivit om de landskap och de ämnen de specialiserat sig på.
     Verket kompletteras med ordförklaringar och ortregister.
     Boken är rikligt illustrerad med kartor och fotografier i både svartvitt och färg.



Min kommentar: Den här boken sprang jag liksom bara på när jag var på stadsbiblioteket. Helt plötsligt fanns den bara där i hyllan, och jag kunde inte annat än att låna hem den. Men, när jag kom hem och bläddrade igenom den så var den inte så jättespännande längre. Men det är å andra sidan ingen bok man liksom läser från pärm till pärm. Nej, den här boken passar i bokhyllan och så plockar man fram den när andan/lusten faller på, och så läser man något kapitel eller om ett landskap då och då. Om jag vill ha den i min bokhylla? Självklart, trots att den är lite till åren. Men å andra sidan så finns ju fornminnena där de finns...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar