tisdag 26 februari 2013

Vecka 21

Ber om ursäkt att jag inte hann med att avlägga veckorapporten igår. Vecka 21 var en lugn vecka. En ynka liten bok orkade jag med i projektet.

Antal veckor: 21
Antal lästa böcker: 63 st
Antal böcker jag ska ha läst: 56,7 st

söndag 24 februari 2013

Tillbaka till henne

Titel: Tillbaka till henne
Språk: Svenska
Författare: Sara Lövestam
Utgivningsår: 2012
Antal sidor:  586 sidor
Baksidetext: Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch.
     Av en ren slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän ochen mor som aldrig slutar påminna om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de egentligen?
     År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.
     Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig riktigt likt igen.

"Sara Lövestam har skrivit en roman som handlar om kärlek, svek, jämlikhet, rätten att få finnas till och gränsöverskridande mystik... Själv är jag lyriskt uppfylld av denna välskrivna och hisnande roman." - Östgöta Correspondenten.

"Det är ren och skär berättarglädje i hur Sara Lövestam skildrar Signe och Hannas liv." - Borås Tidning


Min kommentar: Vi är några på jobbet som fått för oss att ha en liten bokcirkel. Där har vi ett par "krav". Det ska INTE vara en bok på typ 600 sidor. Det ska inte vara "bestialiska" mord eller biografier. För att bestämma vilken bok vi ska läsa så får vi alla skriva ner en bok och sedan drar vi lott om vilken bok det blir. Första boken blev då Sara Lövestams "Tillbaka till henne". Men tror ni inte att det här är en tegelsten på nästan 600 sidor? Jodå. Men, Mari är förlåten. Det är ju ändå inget bestialiskt mord eller en biografi.
 
Med tanke på tjockleken på boken så kan jag ärligt säga att jag till 95% dissat boken om det inte vore för bokcirkeln. Vilket är synd för jag gillade boken.
 
Boken handlar dels om folkskollärarinnan Signe som lever i början av 1900-talet, dels om Hanna som lever "nu". Som man kan läsa på baksidan av boken så hamnar fyra föremål av en slump? hos Hanna som blir nyfiken på de här föremålen och vill veta mer. Vartannat kapitel i boken handlar om Signe och vartannat om Hanna. Jag är inte alltid helt förtjust i sådana här böcker, då det ofta tar ett tag innan jag liksom kommer in i flytet och kan separera dåtid från nutid. Men, i den här boken tycker jag att det liksom för historien framåt. För jag vill ju veta hur det går för Signe. Kommer hon få vara med om kvinnlig rösträtt? Kommer hon få uppleva kärleken? Och hur går det för Hanna som inte heller verkar må alltför bra?
 
Låt er inte avskräckas av den tjocka boken. Den är lättläst och helt klart läsvärd!
 
Betyg: 4

lördag 23 februari 2013

Sydishav en expedition

Titel: Sydishav en expedition
Språk: Svenska
Författare: Lars Lerin
Utgivningsår: 1990
Antal sidor: 188 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Återigen en bok med ett i mina ögon ganska tråkigt omslag. Men när jag väl öppnade boken så visade den sig innehålla väldigt många målningar och fotografier, tagna av Lars Lerin som varit med på en expedition till Antarktis. I egenskap av konstnär. Fast jag fick aldrig kläm på varför han kommit med, eller varför han sökte sig dit. Textmässigt ficka jag inte alltid ihop det hela. Men jag förmodar att texterna "till" bilderna var utdrag ur dagboks- och minnesanteckningar. Här finns även små utdrag ur ANTARKTISaktuellt.

Målningarna i boken är fantastiska. Och jag skulle gärna vilja se flera av dom på riktigt, om man säger så. Det är även kul med fotografierna som jag förmodar är delvis tagna för att sedan kunna måla i efterhand och för att liksom påminna hjärnan om hur det såg ut på platsen.

Den är lättläst och även om den är nästan 200 sidor lång så läste jag ut boken på en kväll. Tycker väl att själva textlayouten är lite tråkig, men den fyller sin funktion.

fredag 22 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1994

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1994
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1994
Antal sidor: 108 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar:  I årets upplaga av "Solvarvet" kan man läsa om tillkomnsten av Grännas kungliga stadsprivilegier, om Gränna kyrkas ombyggnad, men även om historia och historier kring bilen och Gränna, om Gränna stads sista rådshusrätt och magistrat, och om Sveriges förste riksspeleman Blinde Janne.
 
Men nu till det bästa. Det som hände året dessförinnan, dvs 1993:
Grännas invånare inte bara tattare. Olle Fong svarar på Anders Snöbergs insändare, som August Strindberg på 1800-talet skrivit i "Svenska folket i helg och och söcken", att en hel liten stad, Grenna, uppstått genom att samma plats uppläts till fristad åt tattare (zigenare).
 
I februari firar Sveriges äldsta vandrarhem 60-årsjubileum i Gränna. Det första vandrarhemmet i Sverige öppnade 1933 i ett 1700-talshus på Brahegatan i Gränna.
 
Bokutlåningen har ökat i Gränna. Biblioteket datoriserat. Låntagarna har idag tillgång till en och en halv miljon böcker. Alla titlar är inskrivna i ett datasystem tillgängligt för vem som helst.
 
Turistbyrån/Museum gemensam resurs. Turistbyrån flyttar från sina nuvarande lokaler vid Torget till Grännamuseernas lokaler utmed Brahegatan. Görel Espling och UllaBritt Brauer har redan sålt åtskilliga paketresor till framförallt skolbarn.
 
Ett vårtecken är marknaden i Gränna. Museichef Sven Lundström försökte sälja gamla Grännanyheter och 300-årsjubileumsminnen.
 
Elden svår att bemästra. Mängder av människor hade vandrat upp för de 243 trappstegen för att välkomna skönaste av årstider. Rådhusklockan ringde kören sjöng Karins visa, museichefen Sven Lundström talade allvar och vårdkasen lekte tafatt med vakthavande NilsHarald Ejderstedt.
 
Topphemligt regeringsmöte i maj i Gränna. Fyra musketörer med randiga vapen. Olof Johansson, Alf Svensson, Carl Bildt och Bengt Westerberg var på strålande humör och anledningen var den fina miljön. Den självklara frågan som diskuterades var vårdnadsbidraget.
 
Jubilerande Grännas tullportar på plats. Tekniska kontorets mannar har satt upp tullportar vid infarterna till Gränna, precis som det var förr.
 
Grännaskolan fyller 30 år och firar i nya skollokaler. Reidar Rönneke är skolans femte rektor och har basat över verksamheten i snart sex år.
 
Förnyad debatt i Gränna då Turistföreningen vill ha systembolag.
 
Tummen ned för systembolag gjorde Kommundelsrådets nyktra majoritet vid årets sista sammanträde. Fem röstade nej, tre ja och en lade ner sin röst. Beslutet får kritik av såväl Grännaskolans rektor som företrädare för köpmän och kunder. Här ställer jag mej frågan varför i hela friden lägger sig Grännaskolans rektor i det hela??

torsdag 21 februari 2013

Apotekarhistoria i Gränna

Titel: Apotekarhistoria i Gränna
Språk: Svenska
Författare: Olof Fong
Utgivningsår: ?
Antal sidor:  48 sidor
Baksidetext: -
    

Min kommentar:  Det här är ett särtryck ur Ett Solvarv i Gränna. Som titeln säger så handlar boken/häftet om Grännas apotekarhistoria. Det spänner sig från 1788-1988. Man kan läsa om utvecklingen från att apoteket fanns där apotekarn bodde till dagens apotek. Eller nästan i alla fall, det har nog hänt lite sedan 1988-1989 när det här skrevs. Häftet tar även upp de apotekare vi haft i Gränna från Appolonius Hallberg (1788-1804) och fram tills apotekschef Berit Ulriksson tillträdde 1979.

onsdag 20 februari 2013

Grännamuseerna S.A. Andrée

Titel: Grännamuseerna S.A. Andrée
Språk: Svenska
Författare: Sven Lundström
Utgivningsår: ??
Antal sidor:  24 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Med tanke på framsidan så tordde trodde jag att det här häftet skulle handla om Andréexpeditionen. Men, häftet tar även upp Gränna och grevskapet, Röttle kvarnby och Grännabergets Friluftsmuseum, dvs alla de områden som Grenna Museum "jobbar" med. Vill man få en liten introduktion om museet och dess verksamhetsområden är det här ett bra häfte.

tisdag 19 februari 2013

Liten brödbok från Röttle

Titel: Liten brödbok från Röttle
Språk: Svenska
Författare: Agneta Börjesson
Utgivningsår: 2008
Antal sidor:  17 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Ett litet gulligt häfte med kort info om Röttle, brödhistoria, baktips och recept. Det finns inte så mycket mer att säga.

måndag 18 februari 2013

Vecka 20

Vecka 20 var en bra vecka. Var lite trögstartad, men kom igen på slutet. Hade inget större projekt den här veckan, då jag egentligen behövde läsa "Tillbaka till henne".

Antal veckor: 20
Antal lästa böcker: 62 st
Antal böcker jag ska ha läst: 54 st
Antal lästa sidor månad 5: 1 546 sidor
Antal lästa sidor totalt: 6 700 sidor

söndag 17 februari 2013

Örnen har lyft

Titel: Örnen har lyft
Språk: Svenska
Författare: Peter Gissy
Utgivningsår: 1996
Antal sidor:  21sidor
Baksidetext: Ballongfararna som försvann.
Sommaren 1897 gav sig tre ballongfarare av för att försöka nå nordpolen, en av jordens otillgängligaste platser. Ingen hade på den sista tiden lyckats nå dit. Männen ville bli de första.
     Deras ballong "Örnen" förlorade en stor del av styrförmågan direkt efter starten, och ballongen med männen försvann spårlöst. Trettiotre år senare påträffas de -  döda i isen.
     Denna barnbok är en enkel berättelse om ballongfärden och de äventyr männen upplevde.
     Boken har tagits fram av Andrée-museet i Gränna dit fynden efter expeditionten fördes. Vill du veta mer om ballongfärden är du välkommen på ett besök där. Vi lovar dig en spännande upplevelse.
    

Min kommentar: Det här är som baksidetexten säger: en enkel berättelse om Andréexpedtionen, för barn. Kan väl inte påstå att jag blev jätteupphetsad av boken. Men det är väl för att jag läst en hel del om expeditionen och tycker att det är lite för basic... Men, som barnbok är den helt perfekt!

torsdag 14 februari 2013

Fakta om Arktis och Antarktis

Titel: Fakta om Arktis och Antarktis
Språk: Svenska
Författare: Lars Lindberg
Utgivningsår: 2002
Antal sidor:  48 sidor
Baksidetext: Visste du att den nordligaste delen av Sverige faktiskt ligger i Arktis? Det innebär att vår egen ursprungsbefolkning, samerna, faktiskt lever i Arktis. Arktis är alltså inte bara Nordpolen, en punkt i havet längst norrut i isen.
     Visste du att Antarktis är en hel världsdel långt nere i Sydatlanten. Under den väldiga inlandsisen Antarktis ligger fast berg, som ibland skjuter upp sina toppar genom isen. Och längst söderut ligger Sydpolen.
    I den här boken berättas om de berömda upptäckarna som sökte sig till jordens kallaste platser, om deras fasansfulla erfarenheter och märkliga bragder. Om det hårda klimatet som bara finns i söder och isbjörnarna som bara finns i norr. Här berättas också om hur inuiterna lever i norr och vad vetenskapsmännen sysslar med längst i söder.

I Fakta om-serien finns bland annat följande böcker i geografi: Baltikum - Chile - Danmark - Finland - Grekland - Island - Istider och glaciärer - Italien - Kina - Norge - Norra Afrika - Storbritannien - Södra Afrika - Sydöstasien - Tjeckien och Slovakien - Tyskland - USA - Vulkaner och jordbävningar - Österrike och Schweiz

 

Min kommentar:  Tja, vad ska man säga. Den här boken tar på ett sakligt sätt upp natur, miljö och djurliv på Arktis och Antarktis. Man kan också läsa om olika upptäckare, som Andréexpeditionen och Scott... Det här är en bra bok att ge till barn som är nyfikna på den Arktiska och Antarktiska världen!

onsdag 13 februari 2013

Dangerous Work

Titel: Dangerous Work Diary of an Arctic Adventure
Språk: Engelska
Författare: Arthur Conan Doyle
Utgivningsår: 2012
Antal sidor:  368 sidor
Baksidetext: "A tremendously exciting book." Michael Dirda, author of On Conan Doyle


Min kommentar: Jag var väl inte helt överlycklig när jag såg att den här boken kommit till butiken. Men det var museichefen. Han var närapå eld och lågor. Fast, det är han å andra sidan varje gång en ny bok kommer in i sortimentet. Jag tittade bara på den snabbt och konstaterade: ännu en tjock bok. På engelska. *suck* Så döm om min lycka när jag upptäcker att nästan halva boken är en "kopia" av Doyle's handskrivna dagbok. Efter transkriptet eller det heter så finns det en renskriven variant av dagboken. Mycket lättare att läsa! Innan man får ta del av Doyle's dagbok så får man lite bakgrundsinformation om Sherlock Holmes skapare. Därefter följer dagboken. När dagboken är genomläst så kan man läsa några texter som Doyle skrivit efter sitt Arktisäventyr, men som även berör Arktis.
 
Nu vet jag att Sir Arthur Conan Doyle faktiskt var utbildad läkare innan han blev författare. Inte visste jag att han tillbringade sex månader på en valfångstbåt i Arktis heller som ung. Men det vet jag nu. För det är ju vad den här boken handlar om. Hans liv på båten. Och så lite av vad han gjorde innan och efter...

tisdag 12 februari 2013

The Swedish hut in Antarctica

Titel: The Swedish Hut in Antarctica. The construction and preservation of the Nordenskjöld hut on Snow Hill Island, Antarctica
Språk: Engelska
Författare: Fred Goldberg, Lars Wiklander, Ricardo Capdevila
Utgivningsår: 2001
Antal sidor:  40 sidor
Baksidetext: -  

Min kommentar: 1902-1903 ledde Otto Nordenskjöld den första svenska expeditionen till Antarktis. Den här boken handlar om Vinterstationen som byggdes på ön Snow Hill på Antarktiska halvön. Det låter kanske inte så spännande, och det hade jag inte heller tyckt, om det inte vore för "Modiga Män-utställningen" som vi hade på museet maj-december 2012. Som en del i denna utställning byggdes en exakt kopia av Vinterstationen upp på museigården. Originalet står faktiskt kvar på Snow Hill Island, tillsammans med ytterligare ett par hus. Att Nordenskjölds Vinterstation står kvar kan vi tacka Argentina för som har sett till att huset restaurerats genom åren. Det var en argentinare med på expeditionen och det är kanske därför som de velat bevara huset för eftervärlden. Men nu var det ju boken och inte huset jag skulle blogga om...

Boken tar kortfattat upp själva expeditionen och sedan hur bygget gick till. Bit för bit. Här finns som det heter illustrativa bilder om hur bygget gick till. Man har även tagit bilder hur det såg i samband med restaureringen men även autentiska bilder. Det här är faktiskt en bok jag kan tänka mig att ha i bokhyllan, trots att jag inte varit på Snow Hill och sett Vinterstationen på riktigt. Men, det känns ändå som jag på något sett har varit en del av expeditionen i samband med utställningen och att jag haft visningar om den. Att den är på engelska var inget som störde. Jag skulle dock uppskatta en svensk översättning...

måndag 11 februari 2013

Vecka 19

Vecka 19 var en bra vecka. Hann inte med mindre än 6 böcker minsann! Och till slut blev jag klar med "Dangerous Work". Inte en dag för tidigt om du frågar mig. Denna vecka blir det nog lite lugnare vad gäller bokprojektsläsning. Har så många andra böcker som bara väntar på att bli lästa!

Antal veckor: 19
Antal lästa böcker: 57 st
Antal böcker jag ska ha läst: 51,3 st

söndag 10 februari 2013

Gränna i konsten

Titel: Gränna i konsten - Mästare och motiv i grännabygd
Språk: Svenska
Författare: Stiftelsen Grännamuseerna
Utgivningsår: 1992
Antal sidor:  64 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar:  Den här boken/häftet togs fram i samband med en utställning på Andréemuseet 1992 - "Gränna i konsten". Här kan man läsa Ingrid Schrewelius artikel om det stora modernisternas sporadiska nedslag i Gränna sommaren 1913. Den här artikeln utgavs från början i tidskriften Kulturens värld som har lämnat sitt tillstånd att artikeln publiceras i den här skriften. Ett kapitel handlar om mästare och motiv i Grännabygd, därefter följer ett kapitel om den Grännakonst som finns på länsmuseet. Näst sista kapitlet är reflektioner av 700 konstverk och skriften avslutas sedan med en biografi över de konstnärer som man kommit över i samband med inventeringen inför utställningen.
 
Det här väl ingen bok jag skulle tagit tag i om det inte vore för projektet. Men, det var faktiskt intressant att läsa om just Gränna i konsten. Vilka konstnärer som funnits här, och motiven. Så den överraskade positivt!

lördag 9 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1993

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1993
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1993
Antal sidor:  100 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar:  Temat för den här årgången är skolan. Man kan läsa om hur folkskolan kom till, grundskoletiden 1962-1992, minnen från Knukebo skola och historien om en gammal byskola med mera. Man har också rotat i Gränna Tidning från 1942 och plockat fram godbitarna därifrån.

Men nu till det som jag ser framemot mest av allt när jag läser Solvarvet. Och det är ju höjdpunkterna från det gångna året, och nu handlar det alltså om 1992.

24 januari firar Gränna stad 340 år!

Största vårmarknaden nånsin. Aldrig har väl så många knallar gästat Gränna, säger marknadsgeneralen, korgmakaren Kaj Karlsson. Det är roligt att de hittar hit till Gränna. Många är dessutom här för första gången, men förhoppningsvis inte den sista.

Drygt ett ton polkagrisar har under maj-juni skickats till Spanien i samband med världsutställningen i Sevilla. Intresset för den rödvita karamellen  har varit stort och över vår förväntan, menar Calle Roman på Grenna Polkagriskokeri.

Tusentals öringar är döda i Röttleån i juli månad. Giftutsläpp tycks vara orsaken.

1992 var en rekordsommar på campingen. Monika Johansson och Birgitta Pantzar räknar ner. Campingsommaren har varit över förväntan, med ett par tusen fler övernattningar jämfört med förra året.

I november tas det första steget mot gemensamma lokaler i kvarteret Hjorten, Turistbyrån och museet slår ihop.

I december lockade GBOK:s "Bland tomtar och troll" på Grännaberget omkring 900 personer.

fredag 8 februari 2013

Myt och verklighet

Titel: Myt och Verklighet, Sagor och Sägner från Visingsö
Språk: Svenska
Författare: Anne Lönnqvist
Utgivningsår: 1992
Antal sidor:  113 sidor
Baksidetext: "Anne Lönnqvist" har genom att samla tillhopa alla de gamla myternas och historiernas kärnor och därtill skapat ett illustrativt fint material förmått väcka till liv i ett genuint intresse för det vi människor trott på under årtusendens lopp. I detta arbete hörs vingslag från det förgångna och genom det återfår fantasin och drömmarna sin mystik." - Monica Larsson, frilansjournalist Jönköping.
     "Ann Lönnqvists textila bilder och hennes lättlästa texter om Visingsö i saga och verklighet blir en fin kombination av konsthantverk i både ord och bild.
Hennes naivistiska konst lockar både öga och fantasi.
Här finns mycket att upptäcka, mycket att le igenkännande inför.
Här finns t ex Jätten Vist som slet upp en torva ur jorden och kastade den ut i Vättern för att hans jättehustru Vista skulle ha en tuva att stiga på då paret återvände hem efter ett besök i Västergötland.
Det var ju så Visingsö kom till enligt sägnen.
Texterna till bilderna är intressanta, lärorika, roliga och ibland ochså sedelärande.
Boken som skildrar en liten bit kulturhistoria har blivit en mycket fin hyllning till Visingsö, denna vackra och fascinerande ö i Vättern och till människorna som bott där och skapat dess mycket speciella historia." Yvonne Teiffel, journalist, Jönköpings-Posten.


Min kommentar: Sagor och sägner är min grej. Och den här boken läste jag ut ganska snabbt. Det var dock ett par sagor som var lite sega att läsa. Efter varje kapitel/saga finns det en bild som symbolioserar sagan. Annars måste jag säga att boken är riktigt tråkig layoutmässigt sett. Man skulle ju kunna gjort den mycket mer intressant. Det är synd på en annars bra bok.

torsdag 7 februari 2013

Med arkeologen Sverige runt

Titel: Med arkeologen Sverige runt
Språk: Svenska
Författare: -
Genre: Arkeologi
Utgivningsår: 1987
Antal sidor:  442sidor
Baksidetext: Med arkeologen Sverige runt
är en uppslagsbok över vår rika forntid med alla dess fornminnen och fynd. Boken fungerar också som en praktisk handbok för dem som är intresserade av att veta mer om den bygd de bor i eller reser igenom.
     Denna tredje reviderade upplaga inleds med sju översiktsartiklar: Historia ur fornlämningar, Fornminneslagen, Att finna forntiden i landskapet, Runor och runstenar, Fornvård och kulturlandskap, Havets fornlämningar samt Arkeologen och hans arbete.
     Därefter följer landskapsartiklarna med orienteringskartor, bilder, fornminnesplatser och fynd samt fylliga litteraturhänvisningar.
     Sverker Janson och Erik B. Lundberg är huvudredaktörer och ansvarar för urval och uppläggning. Som skribenter medverkar trettio arkeologer vilka skrivit om de landskap och de ämnen de specialiserat sig på.
     Verket kompletteras med ordförklaringar och ortregister.
     Boken är rikligt illustrerad med kartor och fotografier i både svartvitt och färg.



Min kommentar: Den här boken sprang jag liksom bara på när jag var på stadsbiblioteket. Helt plötsligt fanns den bara där i hyllan, och jag kunde inte annat än att låna hem den. Men, när jag kom hem och bläddrade igenom den så var den inte så jättespännande längre. Men det är å andra sidan ingen bok man liksom läser från pärm till pärm. Nej, den här boken passar i bokhyllan och så plockar man fram den när andan/lusten faller på, och så läser man något kapitel eller om ett landskap då och då. Om jag vill ha den i min bokhylla? Självklart, trots att den är lite till åren. Men å andra sidan så finns ju fornminnena där de finns...

onsdag 6 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1992

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1992
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1992
Antal sidor: 96 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här gången kan man läsa om Grenna Borgerskaps Nödhjälpskassa som firar 150 år 1992. Den grundades alltså 1842, och fortfarande(?) så antas företagare/köpmän i Gränna i Nödhjälpskassan. Ska jag vara helt ärlig så tyckte jag inte att detta kapitel var speciellt intressant, och dessutom ganska långt. Men, jag läste igenom det, men om jag har nån större koll på det hela, det vet jag förstås inte! Efter informationen om nödhjälpskassan kan man läsa om 1800-talsliberalismen i Gränna. Desto mer intressant var det att läsa kapitlet "En resa i nattens mörker" där Elfride Roosman berättar om hur hon och hennes familj kom från krigets (andra världskriget) Estland och till Gränna. Även i denna årgång av Solvarvet får vi ta del av urklipp ur Gränna tidning 50 år tidigare, denna gång är det alltså 1941.

Därefter var det dags för Solvarvet 1991:
I februari blir Gränna Camping, privat efter att tidigare har drivits av kommunen. Det är Rolf och Birgitta Pantzar, Kai och Monica Johansson som köper campingen och de börjar upprustningen med att bland annat installera 170 eluttag.

Ett 50-tal ballongekipage från Sverige, Danmark, Finland, England och Tyskland samlades i februari i Gränna för att hylla minnet av S A Andrée.

I april stängs Gränna kommunkontor och är nu ett minne blott.

18 hål är spelklara på Grännas golfbana vid Västanå Slott.

I maj säljs Ribbagården på exekutiv auktion för 4,2 miljoner kronor. Norra Småland och Gotlands stadshypoteksförening är köpare.

Ny lekplats invigs i maj på gården till skolmuseet, bekostad med fondmedel.

Club de  Boule kommer att hyra prästgårdens lada för att kunna spela inomhus vintertid, på golvet ska läggas grus.

Efter mer än 20 års diskussioner invigs OK Brahehus. Landshövding Gösta Gunnarsson klippte det blågula bandet.

tisdag 5 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1991

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1991
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1991
Antal sidor: 60 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: 1991 års upplaga av Solvarvet börjar med ett In Memorium till översete Sven Almqvist som avlidit under 1990. Därefter tar en redogörelse för den stora pestepidemin 1710-1712 som drabbade Gränna vid. Sedan berättar Stina Staaf-Andersson, född 1920, hur det var att leva i Örnastugan - ett torp under Aranäs gård. Därefter kan man läsa vad som skrevs i Gränna Tidning under krigsåret 1940. Sven Lundström skriver sedan om Andréemuseet 1997 - ett seminarium om framtiden för det förgångna. Man ställde sig bland annat frågan om bilden av S A Andrée kommer att förändras allt eftersom tiden går? Som vanligt såg jag mest framemot att få läsa om vad som hände i Gränna under 1990. Och bland annat kan man läsa om följande:

Man har bildat en revyförening och i januari 1990 har man sina första trettondagsrevy.

Bilfärjan Ebba Brahe tas i bruk i mars. Hon tar 24 bilar och har bekväma sittplatser för ett hundratal personer.

Grännapolkan ställs in på grund av svikande intresse och dålig ekonomi.

VM-kval i boule arrangeras av Club de boule i Gränna.

250 meter marknadsstånd på vardera sidan av Hamnallén dukas upp av GAIS. Knallar från när och fjärran, turister och grännabor trängs längs den trånga marknadsgatan.

23 nationer representerades när Grennaskolans sommarkurs för utlandssvenska ungdomar startade.

Ribbagårdens värdpar Erik och Birgitta Norling hann knappt öppna förrän de måste stänga. Den första december slocknar åter ljusen i den antika byggnaden. Kontraktet är ömsesidigt uppsagt.

måndag 4 februari 2013

Vecka 18

Vecka 18 var helt ok vad gäller bokprojektet. Blev dock inte klar med Sir Arthur Conan Doyles bok, som planerat. Men jag siktar på att bli klar med den den här veckan!

Antal veckor: 18
Antal lästa böcker:  51 st
Antal böcker jag ska ha läst: 48,6 st

söndag 3 februari 2013

Brahekyrkan - Grevens skattkammare

Titel: Brahekyrkan - Grevens skattkammare
Språk: Svenska och Engelska
Författare: Leif Wetterö och Alyssa Joy Nelson
Utgivningsår: 2012
Antal sidor: 61 sidor
Baksidetext: I Vättern, rakt väster om Gränna, ligger Visingsö. Den lilla ön var en gång centrum för det Braheska grevskapet och där ligger än idag Brahekyrkan med sitt strama yttre och sin praktfulla barockinteriör.
     Kyrkans otroligt rika utsmyckning låter sig knappast beskrivas i ord. I boken låter vi därför även bilderna tala och du kommer faktiskt närmare de ovärderliga skatterna än vid ett besök i kyrkan.
     Alyssa Joy Nelson  och Leif Wetterö välkomnar dig till en av Sveriges rikaste skattkammare. Boken ger även en bra bild av familjen Brahes betydelse under stormaktstiden.

In southern Sweden lies the island of Visingsö in lake Vättern. The tiny island once was the heart of the Brahe countship, and Brahe Church still stands there today, with its austere exterior and magnificent Baroquw interior.
     The church's amazingly rich adornaments cannot be described in words, which is why we let the photographs do the talking, and they bring you closer to the invaluable treasures than even a visit to the church would.
     Alyssa Joy Nelson and Leif Wetterö welcome you to one of Sweden's richest tresauries. The book also depicts the importance of the Brahe family during Sweden's period as a great power.


Min kommentar: Det här är en trevlig bilderbok med lagom mycket (el lite) text till varje bild. Och det är som det står på baksidan av boken, man kommer närmare kyrkans skatter i boken än på plats i kyrkan. Den är, som man kan se på bilden inte speciellt tjock, vilket jag uppskattar. I alla fall nu när jag fått för mig att läsa alla böcker som museet/turistbyrån har till försäljning.