tisdag 30 oktober 2012

Vecka 4

Under vecka fyra blev jag då äntligen klar med "High Latitudes", och det tog mej 23 dagar. Och tro mej som jag har slitit med den...

Men nu till läget:
Antal veckor: 4
Antal lästa böcker: Om jag räknat rätt så är det 19 böcker. Har dock inte hunnit/orkat recensera alla än, men hav tålamod, det kommer.
Ska ha läst: 10,8 stycken
Antal lästa sidor i projektet månad 1: 2593
Antal lästa sidor totalt i projektet: 2593

Som ni ser så ligger jag fortfarande bra till. Nu försöker jag läsa lite "lättare" böcker ett tag, för att liksom väga upp den stora, tjocka boken på engelska.

söndag 28 oktober 2012

I vindarnas våld

Titel: I vindarnas våld
Författare: David Hempleman-Adams
Utgivningsår: 2002
Antal sidor: 314 sidor
Baksidetext: Den 28 maj 2000 lyfter en ballong från Spetsbergen i Norge med en ensam man ombord. Den engelske äventyraren David Hempleman-Adams tänker följa Andréexpeditionen i spåren - de tre svenskarna Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel, som drygt hundra år tidigare mött döden på Nordpolens is.
     Engelsmannens strävan är att bli den förste att ta sig till Nordpolen i ballong och därigenom fullfölja den tidigare expeditionens, som det skulle visa sig alltför optimistiska mål. Han vill med sin färd visa på det mod, men också på den vilja att föra forskningen framåt, som trots allt låg till grund för Andrées våghalsiga projekt. Även om Hempleman-Adams teknikövervakade äventyr står i skarp kontrast till den tidigare expeditionenss nästan ofattbara umbäranden genomför han inte desto mindre ett mycket riskfyllt företag. Det är på samma gång en bedrift och en hyllning till hans visionära föregångare.



Min kommentar: Den här boken handlar alltså om engelsmannen David Hampleman-Adams, som ska försöka göra det som Andréexpeditionen misslyckades med, att flyga till Nordpolen med ballong. David har tidigare bestigit de högsta bergstopparna i alla världsdelar, varit vid Nord- och Sydpolen, samt den magnetiska Nord-& Sydpolen, men det är ytterligare en sak han vill göra, och det är då att göra det som Andrée planerade att göra, men tyvärr inte lyckades med.

Boken är indelad i två delar kan man säga. Dels får man följa med David från det att han fick idén till att han genomförde den. Dels får man följa med själva Andréexpeditionen. "Delen" där man följer Andréexpeditionen är skönlitterärt skriven, men baseras (självklart) på dagböckerna som Andrée, Fraenkel och Strindberg. Just den biten var jag inte så överförtjust i. Jag har väl blivit yrkesskadad och ställde mej lite då och då frågan "hur vet man det och det?" och just då att man "hittat på" hur det skulle kunnat gå till ogillar jag.

Ganska tidigt i boken ställde jag mig frågan om han gjort en ordentlig research eller om han bara hittade på något för att det skulle bli mer effektfullt. Jag läser till exempel att Andrée vandrar till sin mors hus (i Stockholm). Bodde hon verkligen i Stockholm? Jag har aldrig tagit till mig att hon skulle gjort det. Jag vet att hans far följde med till Stockholm när Andrée flyttade dit, men det var mest för att installera honom där!

På en av sidorna läser vi om Nils Strindberg och hans kärlek till Anna Charlier, som faktiskt är sann. Men det är liksom texten i sig som stör/retar mig. "När Anna pratade satt Nils och såg på hennes fylliga, sensuella läppar röra sig och väntade på det ögonblick då de skulle formas till ett svagt leende"... ..."Och som han önskade att han fick kyssa dessa fylligare läppar". Hade jag velat läsa "tantsnusk" hade jag gått till en annan hylla i biblioteket/bokhandeln. Inte till "faktaavdelningen".

Jag har också hittat rena faktafel i boken. Vi kan i boken läsa att "Hon tog den beredvilligt (Nils arm när de gick mot affärerna. Alltså inget snusk här") och de promenerade sju, åtta kvarter mot stadens centrum (Stockholm), förbi varuhuset Åhléns, där Anna stannade till för att titta på festklänningarna i skyltfönstret, medan Nils längtade efter att få köpa en till henne." Detta är då efter att Andrée, Ekholm och Strindberg kom hem från Spetsbergen 1896 och innan de åter begav sig dit 1897. (Inte Ekholm som då blivit utbytt mot Fraenkel.) Problemet är bara det att Åhléns grundades inte förrän 1899. I Insjön, Leksands kommun. Till Stockholm kom företaget först 1915. Här fattade jag misstankar och var ju tvungen att googla. Min magkänsla sade nämligen att "Åhléns fanns väl inte redan 1896/1897?"

Hur vet vi att Andrée gick och funderade på om vad andra sagt om hans ballongfärd? Sedan är det där med dödsorsaken. Nu säger ju faktiskt David i slutet av boken varför han valde att beskriva hur de dog, även om vi faktiskt än idag inte vet hur det gick till.

Däremot fick jag ju lite mer nördfakta till livs. Som att det ska ha gått åt 15 km tråd för att sy fast alla bitar i ballongen. Sedan tidigare har jag ju lagt på minnet det onödiga vetandet att det var över 8 miljoner syhål i ballongen! =)

Boken får godkänt, trots att jag personligen inte riktigt gillade den skönlitterära biten då man ju faktiskt måste ha spekulerat och hittat på. Men för den som inte är arbetsskadad av den där Andréexpeditionen så är det riktigt spännande att få följa med både Andréexpeditionen och Davids försök att nå Nordpolen i ballong!

onsdag 24 oktober 2012

High Latitudes

Titel: High Latitudes - A History of Swedish Polar Travels and Research 1758-1980.
Språk: Engelska
Författare: Gösta H Liljeqvist
Utgivningsår: 1993
Antal sidor: 608 sidor
Baksidetext: Polar research represents one of the most fascinating and splendid parts of the Swedish history of Science.
     In HIGH LATITUDES we can follow polar expeditions from 1758 to 1980; from the exploration of Spitsbergen and its surrounding waters in the mid -19th century to the Vega expedition along the North-East Passage, the exploration of the Arctic and of the Antarctic Peninsula, right up to the Ymer expedition in the summer of 1980.
     HIGH LATITUDES contains people, equipment, geography, chronolical facts, and political and economical circumstances that have influenced this field of research.
     HIGH LATITUDES is a readily accesible and unique compilation of facts.
     As such this book will be of great significance for a long time to come.



Min kommentar: Den här boken handlar om svenska polarexpeditioner, eller expeditioner där svenskar deltagit, mellan 1758-1980, ja författaren nämner även några expeditioner efter 1980. I den här boken får man ta del om praktiskt taget allt som hänt inom svensk polarforskning under ca 200 år. Vi får veta mer om personerna, utrustning, geografi och så vidare.

För en polarnörd vill jag nog säga att den här boken är ett "måste". Man får verkligen veta allt. Jag rekommenderar dock inte att läsa den från pärm till pärm som jag gjorde. Och jag ska erkänna att jag tröttnade på boken både en och två gånger. Men det beror som sagt på att jag läste den från pärm till pärm. Och då boken är på engelska och att varje sida är uppdelad på två spalter så var den bitvis tung att läsa. Det ska dock tilläggas att det finns en hel del fotografier och illustrationer som bryter av texten.

Men visst är det spännande att läsa om de tidiga Arktisexpeditionerna med vad vi tycker idag knapphändiga resurser. Och ändå överlevde de flesta av dem.

Boken är indelad i olika epoker som t.ex. Pionjärerna 1750-1863, Nordenskjöldsepoken 1864-1883 och svensk boom i polaraktiviteter 1896-1910. Dessa epoker är sedan då indelade i kapitel, där varje kapitel följer en expedition. Självklart finns Andréexpeditionen med i den här boken.

Och är det nånting jag har lärt mig genom att läsa den här boken så var det nästan alltid någonting som hindrade de här polarfararna från att göra det det planerat att göra, och var det inte packisen så var det extrema vindar, bitande kyla, dimma eller kraftiga snöfall.

måndag 22 oktober 2012

Medeltida borgar

Titel: Medeltida borgar
Författare: Mark Bergin
Utgivningsår: 2003
Antal sidor: 45 sidor
Baksidetext: Medeltida borgar. Att leva på medeltiden var att leva i orostider. Vardagen avbröts ofta av krig mellan olika borgherrar, som låtit bygga ståtliga borgar, för att kunna försvara sig själva, sina familjer, sina landområden och sitt folk.
     Var med om hur en medeltida borg planeras och byggs.
     Följ med borgens invånare till arbetet - som tjänare, kock, soldat, riddare eller borgherre och borgfru
     Upplev hur det gick till att försvara borgen vid anfall och belägring.



Min kommentar: Baksidetexten säger typ allt. Det här en bra bok med tydliga illustrationer som visar hur en borg är/var uppbyggd. Förutom det som står på baksidan får man veta hur det gick till att bli en riddare.

I slutet av boken finns en lista över kända(?) borgar, och där finns faktiskt Visingsöborgen Näs med! Och med tanke på vart jag jobbar som sagt, så känns det extra kul att få syn på denna lilla text.

Ett solvarv i Gränna 1973

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1973
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1973
Antal sidor: 44 sidor
Baksidetext:


 
Min kommentar: I detta häfte får vi med anledning av att E4:an ovanför Gränna invigdes 1972, läsa om gamla vägar och dess sträckning i Grännabygden. Vi gör ett litet besök på Brahehus och så får vi läsa lite mer om hembygdsåret 1972.

Ett Solvarv i Gränna 1972

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1972
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1972
Antal sidor: 62 sidor
Baksidetext: -



Min kommentar: I denna upplaga får vi bland annat veta Franckska gårdens ägaarlängd, vi får tidsbilder från 1790-talets Gränna, vi får se en bildkavalkad från 1952-1970 samt Gränna i siffror.

Här gillade jag framförallt bildkavalkad. Jag älskar att se gamla fotografier och sedan jämföra med hur det ser ut idag.

Ett Solvarv i Gränna 1970

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1970
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1970
Antal sidor: 38
Baksidetext: -



Min kommentar: I årets upplaga av Ett Solvarv i Gränna får vi bland annat läsa om prosten Sven Johan Almqvist, ett ödesmättat år (som jag just nu faktiskt inte minns vad exakt det handlade om. Ber att få återkomma i detta ärende) och Smålandsbanken i Gränna. Här fick jag veta att Smålandsbanken och Sparbanken faktiskt delade lokal! Typ.

Ett Solvarv i Gränna 1969

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1969
Författare: Gränna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1969
Antal sidor: 38 sidor
Baksidetext: -



Min kommentar. Ett Solvarv i Gränna ges ut av Grenna Hembygdsförening en gång om året. I dessa årsskrifter får man läsa lite om Gränna förr. Det kan handla om personer, händelser eller något annat "spännande" Längst bak i varje Solvarv får man veta de största händelserna som skedde året innan, månad för månad. Man får också veta vem som föddes, vem som gifte sig med vem, vem som gick bort, samt de äldsta i Gränna.

I Solvarvet 1969 får vi lära känna släkten Ruuth lite närmare. Denna familj var av det så kallande resandefolket och om man ska tro på artikeln så var de kanske inte Guds bästa barn om jag säger så. De fanns nämnda både en, två och tre gånger i rådhusrättens alla anteckningar!

Vi får också veta mer om Sparbanken och hembygden.

Vecka 3

Ok. Jag tragglar vidare med High Latitudes. Men jag ser en ände på det hela nu. Har 60 sidor kvar att läsa bara. Och jag säger bara, för jag har fått kämpa vissa dagar med den där boken! Och som jag skrev förra veckan så har jag fått klämma in lite lättare böcker in i mellan. Och det kommer små recensioner på de nu lite i efterhand.

Men nu till läget:
Antal veckor: 3
Antal lästa böcker: 13,9 st
Ska ha läst: 8,1 st

Som ni ser så ligger jag väldigt bra till. Och det tackar jag bland annat "Ett Solvarv i Gränna för". För där har jag väl lyckats läsa i snitt en sån bok antingen på väg till eller från jobbet. Känns skönt att ligga lite före i planeringen med, för jag har några riktigt tunga böcker kvar att gå igenom!

torsdag 18 oktober 2012

Minnesutställning...

Titel: Minnesutställning 4/5-31/8 Grännamuseet
Författare:
Utgivningsår:
Antal sidor: 47 sidor
Baksidetext: -



Min kommentar: Häfte utgivet med anledning av minnesutställningen över Aron och Gustaf Sandblom på Grännamuseet (Grenna Museum). Fakta om Aron och Gustaf Sandberg, och information om deras arbeten.

Kanske inte det mest spännande häfte jag läst...

Illustrationer av Alf Henrikssons böcker

Titel: Illustrationer av Alf Henrikssons böcker
Författare:
Utgivningsår: 1991
Antal sidor 8 sidor
Baksidetext: -




Min kommentar: Häfte utgivet med anledning av Björn Bergs utställning på Andréemuseet (idag Grenna Museum), 5 maj-14 juli 1991.

Inte det mest spännande häftet jag läst precis, men det gick som tur var ganska så snabbt!

Ballongen som samlarobjekt...

Titel: Ballongen som samlarobjekt - kuriosa - kitsch - kvalitet
Författare:
Utgivningsår: 1989
Antal sidor: 16
Baksidetext: -



Min kommentar: Häfte utgivet med anledning av utställningen Ballongmani av/med Björn Bahr, som ägde rum på Andréemuseet (idag Grenna Museum) 13 maj-1 oktober 1989. I detta häfte får man information om utställningen, men ballongens historia, i årtal.

Man får till exempel veta att den 19 september 1783 släppte upp en tupp, en anka och ett får i en varmluftsballong inför Ludvig XVI och drottning Marie Antoinette i Versailles. Eller att den belgiske professorn, illusionisten och aeronauten (ballongfararen) Etienne Gaspard Robertson, år 1805, var var den förste att flyga ballong i Sverige. Han släppte ner djur med fallskärm över Stockholm. 1851 blev greve Per Ambjörn Sparre den förste svenske ballongresenären när han flög från Stockholm till Värmdö tillsammans med aeronauten Joseph Tardin, dennes 10-årige son och en ren!

Vill man få lite lätt ballongfakta, så är detta ett helt ok häfte, men annars vet jag inte riktigt. Jag tycker väl inte att det är så spännande att läsa om en utställning som redan varit, och som jag inte sett!

Brahehusvisan

Titel: Brahehusvisan
Författare: Okänd
Utgivningsår: ??
Antal sidor: 4 (2)
Baksidetext: -



Min kommentar: Detta är ett mycket litet häfte, typ 1,5 sida text. Det är en hyllningstext/-visa till Brahehus. Och jag har väl inte så mycket mer att säga om detta häfte.

Det är knappt värt att ta upp det här på bloggen, men, häftet är till försäljning, och då så ska jag ju ha läst det! =)

måndag 15 oktober 2012

Vecka 2

Har ändrat mig, och kommer satsa på att veckorapportera på måndagar. För då har jag ju haft hela söndagen på mig också att läsa.

Jag tragglar på med "High Latitudes". Har nu kommit halvvägs in i boken. Jag har som mål att läsa 20 sidor om dagen, och ligger just nu faktiskt 10 sidor före där jag "ska" vara idag. Och det är ju alltid något.

Från början hade jag tänkt att verkligen läsa en bok i taget, men nu känner jag att jag nog trots allt behöver bryta av med någon lite lättare bok. Så det blir nog så ändå att jag tar en liten bok in i mellan.

Nu till statusen efter 2 veckors läsning:
Antal lästa böcker: 3,5 böcker
Ska ha läst: 5,4 böcker

onsdag 10 oktober 2012

Vecka 1,5

Jag ska försöka avlägga en liten veckorapport varje söndag angående detta projekt. Så klart jag missade det i söndags. Men, så här ligger det till.

3 böcker är lästa - jag kommer alltid att räkna med de tre böcker jag redan läst innan projektet egentligen började!

Jag är hyfsat på god väg med bok nummer "4". Vi får ändå inte glömma att den är på 600 sidor och på engelska. Men, jag bryr mig inte om att slå upp alla svåra ord jag möter i boken. Det har jag liksom inte tid med.

Jag ska ha läst 2,7 böcker/vecka. Så än så länge ligger jag bra till i fas!

torsdag 4 oktober 2012

Hur många böcker?

Ok, har nu försökt räkna ut antal böcker/häften jag ska läsa under mitt bokprojekt. Om jag räknat rätt. Vilket jag förmodligen inte har gjort, så ska jag under 65 veckor ha läst 174 böcker/häften. Och för att klara av detta så måste jag då mäkta med inte mindre än 2,7 böcker i veckan. Det blir till att kämpa på! Men, nu vet jag att vi har ett flertal böcker/titlar som jag hinner läsa på en lunchrast, vilket gör att det ändå är ok att jag får kämpa med de lite "tyngre" böckerna! Vilken tur då att jag faktiskt redan har läst tre böcker. Så egentligen behöver jag ju nu "bara" klara av 171 böcker! =)

EDIT 6/10: Efter att ytterligare en gång gått igenom listan på böcker jag ska läsa, och det faktum att min kollega fick hem tre nya böcker så sent som igår, så är det 177 böcker jag ska läsa. Om det inte tillkommer fler titlar under resans gång förstås!

onsdag 3 oktober 2012

Projektet har startat!

Nu har starten gått för mitt lilla projekt! Jag har påbörjat boken "High Latitudes" som är en 600 sidor tjock bok om svenska polarexpeditioner genom tiderna, och den är på engelska. Jag har försökt att reda ut hur många böcker jag ska läsa under de 65 veckor som projektet pågår, men har inte riktigt lyckats klura ut hur många det faktiskt är. Jag var redig igår och räknade bland våra böcker, men nu minns jag inte riktigt hur jag ändå räknade... För vi har ju böcker både i butiken och på lagret. Så jag jag vet faktiskt inte hur jag ska tyda mina siffror och anteckningar... Så, jag får göra ett nytt försök imorgon! =) Men, det är i alla fall över 100 böcker jag ska klara av. Så mycket har jag koll på!